ماده 12 شرایط عمومی پیمان

شرایط عمومی پیمان دارای ۵۴ ماده می باشد که وکیل قرارداد پیمانکاری متخصص در دعاوی پیمانکاری در مقاله های پیشین به صورت حرفه ای و تخصصی به بررسی ماده ۱ تا ۱۱ شرایط عمومی پیمان پرداخته است و در مقاله حاضر قصد دارد به بررسی کامل ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان که مربوط به کار، کارگاه، تجهیز و برچیدن کارگاه می باشد بپردازد.

ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان

وکیل پیمانکاری ابتدا به بیان ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان می پردازد و در ادامه ماده فوق الذکر مورد بررسی از سوی وکلای متخصص پرونده های پیمانکاری موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا قرار خواهد گرفت:

ماده ۱۲: کار، کارگاه، تجهیز و برچیدن

الف) کار، عبارت است از مجموعه عملیات، خدمات یا اقدامات مورد نیاز، برای آغاز کردن، انجام و پایان دادن عملیات موضوع پیمان است و شامل کارهای دایمی است که باقی خواهد ماند و به عنوان موضوع پیمان تحویل کارفرما می گردد و کار های موقتی است که به منظور اجرا و نگه داری موضوع پیمان انجام می شود.

ب) کارگاه، محل یا محل هایی است که عملیات موضوع پیمان در آن اجرا می شود یا به منظور اجرای پیمان، با اجازه ی کارفرما از آن استفاده می کنند. کارگاهها یا کارخانه های تولیدی خارج از محلها و زمین های تحویلی کارفرما، که به منظور ساخت تجهیزات یا قطعاتی که در کار نصب خواهد شد مورد استفاده قرار می گیرد.

ج) تجهیز کارگاه، عبارت از عملیات، اقدام ها و تدارکاتی است که بادی به صورت موقت برای دوره اجرا انجام شود تا آغاز کردن و انجام دادن عملیات موضوع پیمان، طبق اسناد و مدارک پیمان، میسر شود.

د) برچیدن کارگاه، عبارت است از جمع آوری مصالح، تجهیزات، تاسیسات و ساختمان های موقت، خارج کردن مواد زاید، مصالح، تجهیزات، ماشین آلات و دیگر تدارکات پیمانکار از کارگاه و تسطیح و تمیز کردن محل های تحویلی کارفرما می باشد.

وکیل قرارداد پیمانکاری و موضوع پیمان

وکیل قرارداد پیمانکاری در تشریح عنوان فوق اذعان می دارد، موضوع پیمان را وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری پیش تر در مقاله ای تحت عنوان “تنظیم قرارداد پیمانکاری | قسمت اول | موضوع قرارداد” مورد بررسی قرار داده است اما با توجه به ارتباط موضوع با مقاله حاضر و ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان لازم است که به طور خلاصه در این مقاله نیز توضیحی خدمت شما عزیزان ارائه گردد.

وکیل قرارداد پیمانکاری بیان می دارد، موضوع پیمان همانطور که پیش تر گفته شد شامل انتقال مال و انجام عمل می شود. انتقال مال شامل انتقال تجهزات و مصالح از سوی کارفرما به پیمانکار می باشد (مطابق بند ب ماده ۲۰ شرایط عمومی پیمان) و انجام عمل شامل اجرای پروژه به بهترین کیفیت از سوی پیمانکار است ( مطابق بند الف ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان).

◁◁ بیشتر بدانید:  تحلیل حقوقی ماده ۵۳ شرایط پیمان | نحوه حل اختلافات
, ow,wd
◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳

بررسی ماده 12 شرایط عمومی پیمان
بررسی ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان

بررسی بند الف ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان

وکیل قرارداد پیمانکاری عنوان می دارد، در ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان کارهایی که در قرارداد های پیمانکاری انجام می شود دو نوع است، کارهای دائمی، کارهای موقت، که در ادامه وکیل قرارداد پیمانکاری این دو عنوانی که در ماده ۱۲ بیان شده است را برای شما تعریف می نماید.

وکیل قرارداد پیمانکاری وکیل قرارداد پیمانکاری می بایست با مطالعه دقیق قرارداد پیمانکاری منعقده با توجه به اینکه مراجعه کننده محترم اعم از کارفرما و پیمانکار چه خواسته ای از او دارد و چه موضوعی محل اختلاف طرفین می باشد اقدام حقوقی مناسب را اعم از تنظیم اظهارنامه، تنظیم دادخواست، تنظیم لایحه یا دفاع در پرونده های مطروحه انجام دهد. توصیه می گردد به جهت تخصصی بودن پرونده های پیمانکاری و برای جلوگیری از ضررهای مالی سنگینی که ممکن است در اثر عدم آگاهی بدان دچار شوید حتما از مشاوره یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص در پرونده های پیمانکاری بهره مند شوید.

ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان و کارهای دائمی

وکیل قرارداد پیمانکاری کارهای دایمی بیان شده در ماده ۱۲ را اینگونه تعریف می نماید، کارهای دایمی به مجموعه عملیات، خدمات یا اقداماتی گفته می شود که برای شروع، انجام دادن و پایان پروژه های پیمانکاری انجام می شود و باقی می ماند. بنابراین آنچه که تعهد اصلی پیمانکار است و به کارفرما به عنوان موضوع قرارداد پیمانکار تحویل می شود، کارهای دایمی است.

ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان و کارهای موقت

وکیل قرارداد پیمانکاری کارهای موقت را که در ماده ۱۲ از شرایط عمومی پیمان بیان شده است به شرح ذیل تعریف می نماید، کارهای موقت مجموعه اقداماتی است که به منظور اجرا و نگهداری موضوع پیمان انجام می شود و در موضوع پیمان باقی نمی ماند بلکه صرفا برای حفظ و نگهداری موضوع پیمان در طول پروژه استفاده می شود.

بررسی بند ب ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان

وکیل قرارداد پیمانکاری بند فوق را اینگونه تشریح می نماید، بند ب ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص کارگاه می باشد که در این ماده به خوبی تعریف شده است و این یکی از موضوعاتی است که معمولا محل اختلاف طرفین قرارداد پیمانکاری می باشد و عموما موضوع قرارداد پیمانکاری از منظر طرفین قرارداد متفاوت می باشد و به دلیل انتظارهایی که از یکدیگر در انجام کارها دارند دچار اختلاف می شوند.

نکته مهم: وکیل قرارداد پیمانکاری عنوان می دارد، خوب است بدانید، کارگاه مورد بحث در ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان صرفا شامل محلی می شود که موضوع پیمان در آنجا انجام می شود و محل هایی که خارج از کارگاه برای پروژه ها در نظر گرفته می شود جزو کارگاه محسوب نمی شود.

بررسی بند ج ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان

وکیل قرارداد پیمانکاری در بررسی بند ج ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان عنوان می دارد، ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص تجهیز کارگاه می باشد. بهترین تعریف از تجهیز کارگاه این می باشد، تجهیز کارگاه به معنی ایجاد تاسیسات و تجهیزات موقتی است که برای دوره اجرای پروژه لازم می باشد این اقدامات شامل ایجاد بناها، انبارها، محوطه سازیها، تاسیسات آب، برق، سوخت و مخابرات و… می باشد که به صورت موقت و برای دوره اجرای کار به وجود خواهند آمد. خوب است بدانید که اگر کارگاه تجهیز نشود اجرای پیمان میسر نمی شود و عملا نمی توان کاری انجام داد.

تجهیز کارگاه بر عهده کیست؟

تجهیز کارگاه بیان شده در ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان، مطابق شرایط عمومی پیمان بر عهده پیمانکار می باشد و پیمانکار می بایست مطابق شرایط پیش بینی شده در قرارداد اقدام به تجهیز کارگاه نماید و در صورتی که قادر به انجام اینکار نباشد، این امر یکی از مواردی است که کارفرما می تواند به استناد آن اقدام به فسخ قرارداد پیمانکاری نماید.

بررسی بند د ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان

وکیل قرارداد پیمانکاری در خصوص بند د ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان عنوان می دارد، بند د ماده ۱۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص برچیدن کارگاه می باشد. برچیدن کارگاه در پایان قرارداد پیمانکاری و پس از اتمام پروژه اتفاق می افتد و به این معنی است که پیمانکار می بایست بناهای موقت و اقداماتی را که برای تجهیز کارگاه انجام داده است را از محل پروژه خارج کند و زمانی که موضوع پیمان را به کارفرما تحویل می دهد محل های ناهموار را تسطیح کند و کارگاه را تمیز و مرتب تحویل کارفرما دهد.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل پیمانکاری

وکیل قراردادهای پیمانکاری و دعاوی پیمان
وکیل قراردادهای پیمانکاری و دعاوی پیمان

وکیل قرارداد های پیمانکاری و دعاوی پیمان

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران در راستای تخصصی نمودن حوزه فعالیت وکلای حاضر در موسسه و ایجاد نظام حقوقی مشخص در بررسی پرونده ها، اقدام به تشکیل دپارتمان های تخصصی در زمینه های مختلف کاری نموده که، وکیل قرارداد های عمومی پیمان نیز یکی از این دپارتمان های تخصصی می باشد و متشکل از وکلای متخصص و با تجربه در زمینه پرونده های پیمانکاری است تا شما را در رسیدن به هدفتان به بهترین شکل ممکن همراهی کنیم.

برای مشاوره با وکیل قرارداد پیمانکاری و تنظیم لایحه، تنظیم دادخواست و یا پیگیری پرونده از سوی وکیل قرارداد پیمانکاری با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۹ میانگین امتیاز: ۴.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

42 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
احمد
5 ماه قبل

سلام، ما یک محوطه ۲۰ هکتاری جهت تحویل از کارفرما گرفتیم در مجتمع فولاد و پیمان به صورت epc می باشد و چند پیمانکار خود فولاد در کنار ما هستن، خارج از محدود آیا فنس کشی کل محوطه در اختیار ما جهت محصور کردن جز تجهیز کارگاه است یا به صورت دستور باید انجام بدیم پولش بگیریم؟

مهدی
2 سال قبل

سلام مبلغ تجهیز کارگاه پیمان را صفر زدم صورت وضعیت دادم ناظر کل مبلغ تجهیز را منفی زده، آیا میتواند این کار را بکند؟ یعنی ۴۶ ملیون بوده من صفر زدم حالا در صورت وضعیت ۴۶ میلیون منفی زده و از کل صورت وضعیت کسر کرده.

شرفی
3 سال قبل

سلام اگر در محل کارگاه پروژه پیمانکاری درگیری بین کارگران ایجاد شود آیا پیمانکار مسئولیتی دارد؟

کشاورز
3 سال قبل

سلام دستمزد پیمانکار اگر مطالبه بشه دادگاه به قیمت روز حکم صادر میکنه یا همون مبلغ چند سال قبل ملاک قرار میگیره؟

یاسر
3 سال قبل

سلام کارفرما چند بار میتونه قرارداد پیمانکاری رو تعلیق کنه؟ آیا اگر پیمانکار با این تعلیق موافق نباشه اجباری به ادامه قرارداد هست؟