بررسی ماده 18 شرایط عمومی پیمان

ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان در خصوص تعهدات پیمانکار در طول اجرای پروژه پیمانکاری می باشد. در صورت عدم اجرای هر یک از این تعهدات از سوی پیمانکار در طول اجرای پروژه، مسئولیت این امر بر عهده پیمانکار می باشد و ممکن است خسارت هایی برای پیمانکار به دنبال داشته باشد. 

متن ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

متن ماده ۱۸ آنگونه که  در شرایط عمومی پیمان درج شده است به شرح ذیل می باشد:

ماده ۱۸- مسئولیت حسن اجرای کار، برنامه کار، گزارش پیشرفت کار، هماهنگی با پیمانکاران دیگر، رئیس کارگاه

الف) پیمانکار مسئولیت کامل حسن اجرای کار های موضوع پیمان را طبق اسناد و مدارک پیمان به عهده دارد.

ب) پیمانکار متعهد است که سازمان، روش اجرا و برنامه زمانی تفصیلی اجرای کار را طبق نظر مهندس مشاور بر اساس نقشه های موجود و برنامه زمانی کلی تهیه کند و ظرف مدت یک ماه از تاریخ مبادله پیمان، یا مدت دیگری که در اسناد و مدارک پیمان تعیین شده است، تسلیم مهندس مشاور نماید تا پس از اصلاح و تصویب کارفرما برای اجرا به پیمانکار ابلاغ شود. اگر اسناد و مدارک پیمان، جزئیاتی برای چگونگی تهیه برنامه زمانی تفصیلی و به هنگام کردن آن تعیین شده باشد، پیمانکار ملزم به رعایت آن می باشد.

ج) در صورتی که حین اجرای کار، پیمانکار تشخیص دهد که تغییراتی در برنامه زمانی تفصیلی ضروری است، موظف است پیش از رسیدن موعد انجام کارهایی که به نظر او باید در برنامه آن تغییر داده شود، مراتب را با ذکر دلیل، به مهندس مشاور اطلاع دهد. مهندس مشاور، تغییرات مورد تقاضای پیمانکار را در قالب برنامه زمانی کلی رسیدگی می کند و آنچه را که مورد قبول است، پس از تصویب کارفرما، به پیمانکار ابلاغ می کند.

بدیهی است که این تغییرات در حدود مندرجات پیمان، از میزان تعهدات و مسئولیت های پیمان کار نمی کاهد. اگر تغییر برنامه زمانی تفصیلی از سوی مهندس مشاور مطرح شود، پیمانکار با توجه به نظر مهندس تغییرات برنامه زمانی تفصیلی را تهیه می کند و به شرح پیشگفته، برای طی مراتب بررسی و تصویب، تسلیم مهندس مشاور می نماید.

د) پیمانکار متعهد است که هماهنگی لازم را با دیگر پیمانکاران یا گروه های اجرایی متعلق به کارفرما که به نحوی با موضوع قرارداد مرتبطند به عمل آورد. برنامه ریزی چگونگی این هماهنگی توسط مهندس مشاور به پیمانکار ابلاغ می شود.

ه) پیمانکار مکلف است که در پایان هر ماه، گزارش کامل کار های انجام شده در آن ماه را تهیه نماید. شکل و چگونگی تهیه گزارش مهندس مشاور تعیین می کند. این گزارش شامل مقدار و درصد فعالیت های انجام شده، میزان پیشرفت با تاخیر نسبت به برنامه زمانی تفصیلی، مشکلات و موانع اجرایی، نوع و مقدار مصالح و تجهیزات وارد شده به کارگاه، تعداد و نوع ماشین‌ آلات موجود و آماده به کار، تعداد و تخصص نیروی انسانی موجود و دیگر اطلاعات لازم می باشد. در صورتی که جزئیات دیگری برای چگونگی تهیه گزارش پیشرفت کار در اسناد و مدارک پیمان تعیین شده باشد، پیمانکار موظف به رعایت آن می باشد.

ز) پیمانکار باید پیش از آغاز عملیات، شخص واجد صلاحیتی را که مورد قبول مهندس مشاور باشد به عنوان رئیس کارگاه معرفی نماید. رئیس کارگاه باید در اوقات کار در کارگاه حاضر باشد و عملیات اجرایی، با مسئولیت و نظارت او انجام شود. اگر ضمن کار معلوم شود که رئیس کارگاه قادر به انجام وظایف خود نیست، مهندس مشاور با ذکر دلیل، درخواست تعویض او را از پیمانکار خواهد کرد و پیمانکار مکلف است ظرف یک ماه، شخص واجد صلاحیت دیگری را که مورد قبول مهندس مشاور باشد معرفی نماید.

پیمانکار باید به منظور اجرای کار و دریافت دستور کارها و نقشه ها از مهندس مشاور و همچنین برای تنظیم صورت وضعیت های موقت، اختیارات کافی به رئیس کارگاه بدهد. هر نوع اخطار و اعلام که مربوط به اجرای کار باشد و از طرف مهندس مشاور یا نماینده او به رئیس کارگاه ابلاغ شود، در حکم ابلاغ به پیمانکار است. پیمانکار می تواند در صورت لزوم، رئیس کارگاه را عوض کند، مشروط به اینکه پیش از تعویض، مراتب را به اطلاع مهندس مشاور برساند و صلاحیت جانشین او مورد قبول نامبرده باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  موضوع قرارداد پیمانکاری

بررسی بند الف ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

شرایط عمومی پیمان در بند الف ماده ۱۸ در صدد بیان یکی از شرایط مهم قرارداد پیمانکاری یعنی حسن انجام کارهای موضوع پیمان می باشد، حسن انجام کار در قراردادهای  پیمانکاری یکی از شروطی است که همواره برای پیمانکار در نظر گرفته می شود به این معنی که پیمانکار می بایست در مقابل کارفرما حسن انجام کارهایی که بر عهده وی می باشد را تضمین نماید که عموما در مقابل این امر تضمینات لازم نیز از پیمانکار گرفته خواهد شد، در مقاله های پیشین در خصوص تضمینات حسن انجام کار برای شما عزیزان توضیحات لازم ارائه گردیده است.

بررسی بند ب ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

شرایط عمومی پیمان در بند ب ماده ۱۸ در خصوص تنظیم برنامه زمانی تفصیلی به بحث می پردازد و همچنین روش اجرای کار از طریق پیمانکار که این دو آیتم نیز از جمله عوامل مهم در قراردادهای پیمانکاری می باشند و معمولا هم دچار تغییرات زیادی خواند شد در طول مدت اجرای پروژه.

در این بند پیمانکار موظف می شود که برنامه زمانی تفصیلی و همچنین روش اجرای کار را تحت نظر مهندس مشاور و همچنین با در نظر گرفتن برنامه زمانی کلی تعیین نماید و برای اینکار هم در قانون مهلت زمانی دو ماهه را در نظر گرفته اند که البته کلیه شرایط در نظر گرفته شده در این بند از سوی طرفین قرارداد قابل تغییر خواهد بود و نمی توان طرفین را ملزم به این شرایط نمود.

وکیل متخصص در قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری و طرح دعوا در خصوص این قراردادها از جمله فعالیت های تخصصی در زمینه وکالت می باشد و شما برای اینکه بتوانید دعوای حقوقی صحیح طرح نمایید و نتایج مطلوب مورد نظر خویش را کسب نمایید باید از خدمات وکیلی تخصصی استفاده نمایید و توصیه می شود حتما از وکلایی استفاده نمایید که در این زمینه تخصص و توانایی کافی را داشته باشد.


◁◁ بیشتر بدانید:  ابطال ضمانتنامه انجام تعهدات در قرارداد پیمانکاری

بررسی بند ج ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

بند ج ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان در خصوص تغییرات در برنامه زمانی تفصیلی بحث می کند و شرایطی که پیمانکار باید در اجرای تغییرات در نظر بگیرد، همانطور که پیش تر بیان شد تغییرات در برنامه زمانی تفصیلی از جمله موارد اجتناب ناپذیر در قراردادهای پیمانکاری می باشد و عموما این اتفاق در قرارداد های پیمانکاری به وقوع خواهد پیوست اما شرایطی که باید پیمانکاران مد نظر قرار دهند رعایت شرایطی است که در شرایط عمومی پیمان در نظر گرفته شده است چرا که اگر این شرایط از سوی پیمانکار رعایت نگردد تاخیرات به وجود آمده در اجرای پروژه جزو تغییرات غیر مجاز خواهد بود و پیمانکار از این بابت متحمل زیان های سنگینی خواهد شد.

بررسی بند د ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

شرایط عمومی پیمان در بند د به نحوه هماهنگی پیمانکار با پیمانکاران دیگری می پردازد که در پروژه وجود خواهند داشت، همانطور که مستحضر می باشید در پروژه های پیمانکاری افراد زیادی دخالت دارند و در طول مدت اجرای پروژه ممکن است پیمانکاران متعددی فعالیت داشته باشند و کارهای این پیمانکاران نیز با یکدیگر در ارتباط باشند لذا هماهنگی بین پیمانکاران و جلوگیری از تداخل در کارها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

همانگی بین این پیمانکاران و جلوگیری از ایجاد تداخل در کارها از وظایف مهندس مشاور می باشد و مهندس مشاور می بایست برنامه کاری این افراد را مد نظر قرار داده و برنامه ریزی در این خصوص ترتیب داده و به طرفین اعلان نماید.

بررسی بند ه ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

شرایط عمومی پیمان در بند ه به ارائه گزارش کارهای انجام شده از سوی پیمانکار می پردازد، به این معنی که پیمانکار باید در پایان هر ماه گزارشی از کارهایی که انجام شده است بپردازد و نوع تعیین این گزارش نیز در شرایط خصوصی پیمان از سوی مهندس مشاور تعیین خواهد شد لذا رعایت این امر از سوی پیمانکار تعیین می گردد و پیمانکار موظف به رعایت شرایط تعیین شده می باشد.

بررسی بند ز ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان

بند ز ماده ۱۸ شرایط عمومی پیمان در خصوص رییس کارگاه می باشد، رییس کارگاه رد قراردادهای پیمانکاری یکی از عناصر مهم می باشد چرا که رییس کارگاه فردی است که در واقع بازوی اجرایی پیمانکار است و پیمانکار رییس کارگاه را به عنوان نماینده خویش در قرارداد پیمانکاری معرفی می نماید و رییس کارگاه در مقابل پیمانکار مسئول فنی اجرای کارهایی است که پروژه اجرا می شود و به همین خاطر پیمانکار باید در انتخاب رییس کارگاه نهایت دقت را در نظر بگیرد به همین خاطر می باشد که قانون این حق را برای کارفرما نیز در نظر گرفته است که اگر احساس کرد رییس کارگاه از توانایی لازم برخوردار نمی باشد تقاضای تغییر او را از کارفرما نماید.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل پیمانکاری

ماده 18 پیمان
ماده ۱۸ پیمان

وکیل را به صورت تخصصی انتخاب نمایید

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک دادگستری که به صورت حرفه ای در زمینه قراردادهای پیمانکاری فعالیت می نماید این نوید را به شما عزیزان می دهد که با اعتماد به کادر ما می توانید با خیالی آسوده پرونده های خویش را به ما بسپارید.

برای طرح دعوای پیمانکاری و همچنین تنظیم دادخواست و تنظیم لایحه در قراردادهای پیمانکاری و یا اخذ مشاوره از وکیل پیمانکاری با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۵ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

10 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
maliniyatkam@gmail.com
1 سال قبل

در ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان ذکر شده که اگر کارفرما صورت وضعیت ارسالی مشاور را تأیید نکند باید ۷۰ درصد را به پیمانکار پرداخت کند و خود صورت وضعیت را برای مشاور ارسال کند.
سوال:
۱- منظور از اینکه کارفرما ۷۰ درصد صورت وضعیت را تأیید کند، هفتاد درصد مبلغ اصلاح و مورد تأیید مشاور است یا ۷۰ درصد صورت وضعیت ارسالی پیمانکار؟
۲- زمانی که پیمانکار صورت وضعیت را کامل نمی فرستد و نواقصاتی از لحاظ شکل و مدارک پیوستی دارد. آیا مشاور یا کارفرما می تواند صورت وضعیت را به پیمانکار عودت نماید؟ چون من در جایی عودت به پیمانکار را ندیدم .
۳-خیلی از کارفرمایان صورت وضعیت را به موقع پرداخت نمیکنن و ادعا دارن که مطابق بخشنامه ۵۰۹۰ تاخیرات پیمانکار به تناسب مجاز می شود. درحالی که این عدم پردخت به موقع تبعات و هزینه های دیگری (مثل آسیب به پیانکاران جزء ، عدم پرداخت بدهی به طلبکاران بازار، سکته درکارگاه و راه اندازی مجدد کارگاه و خیلی از مسائل دیگر )برای پیمانکار دارد . چرا هزینه ای(منظور مبلغ مالی) برای این تأخیرات از طرف کارفرما به پیمانکار پرداخت نمی شود؟
۴- گاهآ پیمانکاران صورت وضعیت را انتها ماه ارائه میدن ولی صورتجلسات، مصالح پایکار و سایر استناد مورد نیاز صورت وضعیت را در مدتی (یک روز یا چند روز) بعد از ارسال صورت وضعیت ارائه میدن.
سوال: در این حالت مبنا دریافت تاریخ صورت وضعیت چه زمانی است؟ اگر مبنا، زمان ارسال صورت وضعیت باشد نه زمان ارسال صورتجلسات، آیا ناظر می تواند به برای مواردی در صورت وضعیت که صورتجلسات آن بعد از ارسال صورت وضعیت بوده، ترتیب اثر ندهد و تأیید نکند؟

maliniyatkam@gmail.com
1 سال قبل

از اینکه به سوال بنده پاسخ دادید بسیار از شما متشکرم. موفق و سرافراز باشید. بنده ابهامات دیگری هم در شرایط عمومی پیمان دیدم اگر مایل به پاسخگویی باشید برای شما ارسال می کنم.

آخرین ویرایش1 سال قبل توسط maliniyatkam@gmail.com
محمد
1 سال قبل

سلام ممنونم از مطالب مفید شما، یک سوال داشتم، در بند “ز” ماده ۱۸ گفته که اگر سرپرست کارگاه اخراج شود . پیمانکار یک ماه فرصت دارد شخص واجد صلاحیت دیگری را معرفی نماید. سوال اینجاست در این یک ماه مسئولیت پروژه با چه کسی هست؟ چه کسی باید صورت وضعیت، صورتجلسات و… را امضاء کند؟ آیا سرپرست کارگاه برکنار شده می تواند در این یک ماه موارد را تأیید کند؟ در صورتی که پاسخ بفرمایید ممنون میشم.

گرام
1 سال قبل

سلام
اگر سرپرست کارگاه به نمایندگی از پیمانکار یا پیمانکاران جز، قرارداد بنویسه برای شرکت الزام آور میشه؟

حیدری
3 سال قبل

سلام اگر رییس کارگاه بدون دلیل پروژه رو ترک کنه و بره کارفرما چیکار میتونه کنه؟