اسناد و مدارک پیمان

اسناد و مدارک قرارداد پیمانکاری جز لاینفک قرارداد می باشد. تفسیر قرارداد پیمانکاری زمانی که طرفین در موضوع خاصی اختلاف داشته باشند، با توجه به اسناد و مدارک منضم به قرارداد صورت می گیرد. لذا تعیین اسناد و مدارک و اولویت بندی این اسناد توسط وکیل پیمانکاری بسیار با اهمیت است.

اسناد و مدارک پیمان چیست؟

اسناد و مدارک پیمان مجموعه اسناد و مدارکی است که در ماده ۲ موافقتنامه پیمان درج شده است. ماده ۲ شرایط عمومی پیمان عنوان می دارد موافقتنامه سندی است که مشخصات اصلی پیمان مانند: مشخصات دو طرف، موضوع، مبلغ و مدت پیمان در آن بیان شده است. در قراردادهای پیمانکاری مجموعه اسنادی و مدارکی که توسط پیمانکار و کارفرما امضاء می شود را اسناد پیمان می گویند که غیر قابل تفکیک می باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  نمونه موافقت نامه پیمان

قراردادهای پیمانکاری- اسناد و مدارک
قراردادهای پیمانکاری- اسناد و مدارک

سند

اسناد و مدارک پیمان را زمانی میتوان به درستی تفسیر کرد که ابتدا با مفهوم سند آشنا شوید. ابتدائا در تعریف سند می بایست گفت که ماده ۱۲۸۶ قانون مدنی سند را به دو نوع سند رسمی و سند عادی تقسیم کرده است.

۱- سند رسمی

اسناد و مدارک پیمان سند عادی است. سند رسمی سندی است که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی و یا نزد مامورین رسمی دولت و در حدود صلاحیت آنها تهیه شده باشد.

۲- سند عادی

اسناد و مدارک پیمان سند عادی است. سند عادی به سندی گفته می شود که تحت هیچ یک از شرایط فوق تدوین نشده باشد. با عنایت به توضیحات فوق می توان گفت قرارداد پیمانکاری یک سند رسمی محسوب می شود چرا که توسط مامورین رسمی (دولت) و در حدود صلاحیت آنها تنظیم شده است.

قراردادهای پیمانکاری شامل چه اسنادی می شود؟

اسناد و مدارک پیمان با توجه به ماده ۲ شرایط عمومی پیمان، شامل اسناد ذیل می باشد:

۱- موافقتنامه

۲- شرایط عمومی و خصوصی

۳- برنامه زمانی

۴- فهرست بها و مقادیر کار

۵- مشخصات فنی عمومی

۶- مشخصات فنی خصوصی

۷- دستور العمل ها و استاندارد های فنی

۸- نقشه ها

۹- اسناد تکمیلی

در ادامه هر یک از اسناد موجود در قرارداد های پیمانکاری را به تفصیل شرح خواهیم داد.

۱- موافقتنامه

اسناد و مدارک پیمان شامل موافقتنامه نیز می شود. در قراردادهای پیمانکاری موافقتنامه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که هسته اصلی و عنصر اساسی پیمان موافقتنامه می باشد. در قراردادهای پیمانکاری موافقتنامه تراضی اصلی بین کارفرما و پیمانکار را نشان می دهد.

۲- شرایط عمومی و اختصاصی قراردادهای پیمانکاری

شرایط جمع مکثر شرط است و در لغت به معنای تعهد و پیمان و قرار و .. است. در عالم حقوق نیز معنایی متفاوت از معنای لغوی ندارد و در واقع شرایط به معنای الزام و تعهدی است که برای طرفین قراردادهای پیمانکاری در نظر گرفته می شود. در قراردادهای پیمانکاری شرایط به دو دسته تقسیم می شود:

◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳
  • شرایط عمومی قراردادهای پیمانکاری

شرایط عمومی پیمان در قراردادهای پیمانکاری در واقع جزو قواعد آمره محسوب می شود به عبارتی دیگر شرایط عمومی پیمان یک چارچوب کلی است که می بایست در تمام قراردادهای پیمانکاری رعایت گردد و کارفرما و پیمانکار نمی توانند برخلاف این قواعد توافق نمایند.

  • شرایط خصوصی قراردادهای پیمانکاری

به استناد ماده ۴ شرایط عمومی پیمان، شرایط خصوصی قراردادهای پیمانکاری شرایط خاصی است که به منظور تکمیل شرایط عمومی قرارداد پیمانکاری با توجه به وضعیت و ماهیت آن تنظیم می شود.

نکته: نکته ای که می بایست به دقت در تنظیم قراردادهای پیمانکاری مورد بررسی قرار گیرد این است که شرایط خصوصی قراردادهای پیمانکاری به هیچ عنوان نمی تواند در تناقض با شرایط عمومی قراردادهای پیمانکاری باشد چون همانطور که پیش تر گفتیم شرایط عمومی قراردادهای پیمانکاری جنبه آمره دارند و توافق خلاف آن امکان پذیر نمی باشد.

شرایط خصوصی قرارداد های پیمانکاری نیز دارای چارچوب خاصی می باشد و بدین صورت نیست که طرفین هر توافقی را بتوانند در آن قرار دهند در واقع شرایط خصوصی قراردادهای پیمانکاری با توجه به متغییر بودن تعهدات و پروژه ها از قبل پیش بینی شده است و طرفین قرارداد با توجه به ماهیت قرارداد شرایط خصوصی را انتخاب و در جاهای خالی تعیین شده در قرارداد پیمانکاری درج می کنند. در نظر داشته باشید که همه صفحات مربوط به شرایط می بایست توسط طرفین امضاء شود.

وکیل متخصص در قراردادهای پیمانکاری
وکیل متخصص در قراردادهای پیمانکاری

 

وکیل خوب در قراردادهای پیمانکاری چه کسی است؟
وکیل متخصص در قراردادهای پیمانکاری وکیلی است که با اشراف کامل بر قوانین، شرایط مورد نظر طرفین قرارداد را با مطابقت دادن این شرایط با قانون و شرایط عمومی و اختصاصی پیمان در قرارداد پیمانکاری مورد نظر پیاده نماید. از آنجایی که شرایط پیش بینی شده در قراردادهای پیمانکاری در بعضی از موارد امری می باشند حتی ذکر نکردن این شرایط در قراردادهای تنظیمی به منزله آگاهی طرفین است. لذا توصیه می گردد با مراجعه به یک وکیل خوب و با تجربه در زمینه تنظیم قرارداد پیمانکاری احتمال خطا در تنظیم قرارداد را به حداقل برسانید.

۳- برنامه زمانی اجرای کار

اسناد و مدارک پیمان شامل برنامه زمانی اجرای کار می گردد. در قراردادهای پیمانکاری برنامه زمانی اجرای کار به دو دسته تقسیم می شوند:

۱- برنامه کلی: برنامه ای است که در آن زمانبندی کلی کارهای مورد پیمان بر حسب ماه درج می شود.

۲- برنامه تفصیلی: برنامه زمانی است که در آن زمانبندی بخش های مختلف کار به صورت جزئی تر بر اساس زمانبندی کلی بیان می شود.

تعیین برنامه زمانی کلی و تفصیلی در قرارداد های پیمانکاری امری ضروری است اما در مرحله انجام پروژه معمولا زمانبندی تعیین شده دچار تغییر خواهد شد. به استناد ماده ۳۰ شرایط عمومی پیمان چنانچه تغییرات در برنامه زمانی ایجاد گردد پیمانکار موظف است موضوع را به مهندس مشاور اصلاع دهد و مهندس مشاور پس از تایید کارفرما موضوع را به پیمانکار ابلاغ نماید.

۴- فهرست بها و مقادیر کار در قراردادهای پیمانکاری

۱- فهرست بها در قرارداد پیمانکاری : فهرست بها مجموعه متحد الشکلی است که همه ساله از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارائه می گردد و مبنای کار طرفین قرارداد پیمانکاری می باشد.

۲- مقادیر کار در قرارداد پیمانکاری : مقادیر کار در قرارداد پیمانکاری مطابق با فهرست بها تعیین می گردد. یعنی مقادیر کار تعیین شده در فهرست بهای معیین شده ضرب می گردد و بهای کل را تعیین می کند که فرمول آن به شرح ذیل می باشد.

مقدار کار ضرب در بهای واحد مساوی است با بهای کل

فهرست بها و مقادیر کار به این جهت تهیه می شود که در پرداختی هایی که کارفرما به پیمانکار دارد اختلافی حاصل نشود چرا که در صورت عدم تعیین فهرست بها و مقادیر کار میزان و مبلغ کالایی که از طرف کارفرما در پروژه نصب شده است معین نبوده و ممکن است کارفرما مبلغی بیشتر یا کمتر از آن مقدار را مطالبه کند و در نتیجه ممکن است موجب روز اختلاف مابین طرفین شود.

۵- مشخصات فنی عمومی در قراردادهای پیمانکاری

اسناد و مدارک پیمان شامل مشخصات فنی قرارداد می گردد. مشخصات فنی عمومی در قراردادهای پیمانکاری عبارتست از استاندارد ها و ویژگی های فنی عمومی و شرایط انجام کار که طبق دستور العمل های لازم الاجرا یعنی دستور العمل های سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور یا موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی یا مقررات مالی ساختمان تعیین می گردد.

۶- مشخصات فنی خصوصی در قراردادهای یمانکاری

در قرارداد پیمانکاری گاها ممکن است به دلیل شرایط خاص پروژه مشخصات فنی عمومی دچار تغییر شوند و به لحاظ دقت و استاندارد تغییر یابند. این تغییرات ممکن است موجب تغییر مصالح و یا فرآیند اجرای کار شود. در قراردادهای پیمانکاری چنانچه اختلافی حاصل شود الویت به ترتیب با نقشه های اجرایی، مشخصات فنی خصوصی و در نهایت با مشخصات فنی عمومی می باشد.

وکیل متخصص در تنظیم قراردادهای پیمانکاری چه تاثیری در روند تنظیم قرارداد دارد؟
وکیل متخصص در تنظیم قراردادها اصولا می بایست با توجه به نظر طرفین قرارداد اقدام به تنظیم قرارداد نماید. لیکن باید در نظر داشت که در قراردادهای پیمانکاری و سایر قراردادها رعایت فرمت قانونی قرارداد و استفاده از کلمات اصطلاحا محکمه پسند از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین جهت وکیل متخصص در تنظیم قرارداد با تسلط بر قوانین و رویه حاکم در دادگاه ها این اطمینان را به شما می دهد که قرارداد تنظیم شده دارای قابلیت اجرایی می باشد.

۷- دستور العمل ها و استاندارد های فنی در قراردادهای پیمانکاری

اسناد و مدارک پیمان شامل دستور العمل ها و استاندارد های فنی در قراردادهای پیمانکاری می گردد که عبارتست از مشخصات فنی، روش ها، ضوابط و دستور العمل هایی که بر اساس اصول علمی و فنی موجود در کشور و جهان با توجه به شرایط اقلیمی، زیست محیطی، اجتماعی و امکانات موجود برای پذیرش طرح از نظر فنی و اقتصادی و … تدوین می شود. سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور موظف است بر اساس ماده ۳۳ قانون برنامه و بودجه همه ساله استاندارد ها و معیار های فنی مورد لزوم در طرح های عمرانی را تهیه و ابلاغ نماید.

۸- نقشه

اسناد و مدارک پیمان شامل نقشه نیز می گردد. در قرارداد پیمانکاری نقشه عبارتست از قطعه کاغذی که روی آن تصویری از قطعه زمین یا شهر یا بنا یا ماشین (دستگاه) یا چیز دیگری که باید توسط پیمانکار ساخته شود نشان داده شده است.

۹- اسناد تکمیلی در قراردادهای پیمانکاری

اسناد و مدارک فنی و اجرایی نظیر نقشه ها، دستور کار ها، مشخصات فنی و صورتمجلس و مکاتبات می باشد که در حین اجرای کار و در چارچوب موضوع پیمان ابلغ می شود. اسناد تکمیلی در صورتی علیه طرفین در مراجع قضایی قابل استناد است که در چارچوب اسناد و مدارک اصلی تهیه و تدوین شده باشد. در غیر اینصورت این اسناد و مدارک در مراجع قضایی قابل استناد نیست.

◁◁ بیشتر بدانید:  مبلغ قرارداد پیمانکاری

وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری
وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری

وکیل قراردادهای پیمانکاری در تهران

با توجه به اینکه علم حقوق از آن دست علومی است که در آن اختلاف نظر به صورت گسترده وجود دارد و حقوقدانان در خصوص موضوعی واحد ممکن است نظرات متنوعی داشته باشند به همین خاطر ارجح تر است که در انجام فعالیت های حقوقی از نظر چندین فرد صاحب نظر در آن حوزه بهره ببریم. لذا موسسه حقوقی امین عدالت کبریا در تهران با تکیه بر این موضوع و با تشکیل دپارتمانی تخصصی در زمینه تنظیم قراردادها متشکل از وکلای پایه یک دادگستری متخصص در زمینه تنظیم قراردادها من جمله قراردادهای عمومی پیمان تلاش دارد تا با استفاده از مزایای کار گروهی بهترین و با کیفیت ترین خدمات را در این حوزه به شما هموطنان عزیز ارائه دارد. جهت مشاوره با وکیل قراردادهای پیمانکاری در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۲ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

41 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مظاهر
2 سال قبل

من درسال ۷۹ درپروزه ساخت پتروشیمی تندگوان بعنوان نیروی حراست با سه پمانکار شروع بکار کردم یعنی از اردیبهشت ۷۹ تا تیر ۸۴، ولی اولین پمانکار نه فیش حقوق میداد نه قراداد امضاء میشد، ازما امضاء میگرفتن الان هم از ۵ سال ۲ سال کسری زدن و کارکرد عادی رفتم شکایت کنم گفتن فیش حقوق حساب بانکی یا قرارداد، ولی من هیچ کدوم ندارم اولی که فیش نمیداد دوتا دیگه دادن ولی گم شده رفتم پتروسیمی نامه بگیرم چون همکاران سابقم هستن میگن پروندت سوخته.

ناشناسم
2 سال قبل

سلام خسته نباشید …یه شخصی در حال کاشی کاری یه یخشی از ساختمون بوده ودر حین کار اسیب دیده و هیچ یک از مدارک بالا بینشون رد وبدل نشده یعنی اسناد پیمانی ..ایشون فقط به عنوان کاشیکار رفته کار انجام داده نه پیمانکار کاشی کاری ولی موقع براورد میزان خسارت کارشناسها معتقد بکدن که ایشون پیمانکار هستندبرای اینکه میزان خسارت وارده رو کمتر کنن ایا این درسته ؟

خسروی
3 سال قبل

سلام من اگر اسناد و مدارک پیمان نداشته باشم و قرارداد ما شفاهی باشه میتونم مبلغ قرارداد رو مطالبه کنم؟

محمد
3 سال قبل

سلام ی قراردادبستم پارسال زمستان کارتحویل دادم بیشتراز۸۰ درصد مبلغ پیمان ازکارفرما میخوام بهانه میارن میگن یه مقدار از کار انجام نشده باید کم بشه از صورت وضعیتت قرارداد بینمون لامصام بوده کارائیکه توی شرح کار اومده انجام دادم میتونن ازم کم کنن اون مبلغ رو؟

سیمین
3 سال قبل

سلام من از کارفرمام دویست میلیون طلب دارم الان سه ساله آیا الان مطالبه کنم خسارت بهم میدن؟