قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب ۱۳۵۷
ماده ۱) افراز املاک مشاع که جریان ثبتى آن ها خاتمه یافته اعم از اینکه در دفتر املاک ثبت شده یا نشده باشد، در صورتىکه مورد تقاضاى یک یا چند شریک باشد با واحد ثبتى محلى خواهد بود که ملک مذکور در حوزه آن واقع است. واحد ثبتى با رعایت کلیه قوانین و مقررات ملک مورد تقاضا را افراز مىنماید.
تبصره- نسبت به ملک مشاع که براى آن سند مالکیت معارض صادر گردیده، تا زمانى که رفع تعارض نشده اقدام به افراز نخواهد شد.
ماده ۲) تصمیم واحد ثبتى قابل اعتراض از طرف هریک از شرکاء در دادگاه شهرستان محل وقوع ملک است مهلت اعتراض ده روز از تاریخ ابلاغ تصمیم مورد اعتراض مىباشد. دادگاه شهرستان به دعوى رسیدگى کرده و حکم مقتضى صادر خواهد نمود، حکم دادگاه شهرستان قابل شکایت فرجامى است.
ماده ۳) هزینه تفکیک مقرر در ماده ۱۵۰ قانون اصلاحى ثبت اسناد و املاک در موقع اجراء تصمیم قطعى بر افراز بهوسیله واحد ثبتى دریافت خواهد شد.
ماده ۴) ملکى که بهموجب تصمیم قطعى غیر قابل افراز تشخیص شود با تقاضاى هریک از شرکاء بهدستور دادگاه شهرستان فروخته مىشود.
ماده ۵) ترتیب رسیدگى واحد ثبتى و ابلاغ اوراق و ترتیب فروش املاک غیرقابل افراز و تقسیم وجوه حاصل بین شرکاء و بهطور کلى مقررات اجرائى این قانون طبق آئیننامهاى خواهد بود که به تصویب وزارت دادگسترى مىرسد.
ماده ۶) پروندههاى افراز که در تاریخ اجراءِ این قانون در دادگاهها مطرح مىباشد کماکان مورد رسیدگى و صدور حکم قرار مىگیرد ولى اگر خواهان افراز بخواهد دعوى خود را در واحد ثبتى مطرح کند باید دعوى سابق را از دادگاه استرداد نماید.
قانون فوق مشتمل بر شش ماده و یک تبصره پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه روز یک شنبه یازدهم دی ماه ۱۳۵۶ در جلسه روز دوشنبه بیست و دوم آبان ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و هفت شمسی به تصویب مجلس سنا رسید. رییس مجلس سنا – دکتر سید محمد سجادی

آییننامه قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب بیستم اردیبهشت 1358
ماده ۱) مسئول هر واحد ثبتی با وصول درخواست افراز از طرف یک یا چند از شرکاء ملک مشاعی که در حوزه ثبتی مزبور واقع شده رسیدگی بهآن را به نماینده ثبت ارجاع مینماید.
ماده ۲) نماینده ثبت با مراجعه به پرونده ملک وضعیت ثبتی پلاک مزبور را ملاحظه و نسبت به خاتمه یافتن جریان ثبتی آن اعم از این که در دفتر املاک ثبت شده یا نه و دارای سند مالکیت معارض میباشد یا خیر اعلام نظر نموده پرونده را به نظر مسئول واحد ثبتی میرساند.
ماده 3) پس از تأیید این که جریان ثبتی خاتمه یافته و ملک دارای سند مالکیت معارض نمیباشد مسئول واحد ثبتی به نقشه بردار ثبت ماموریت میدهد که با دعوت و حضور متقاضی و سایر شرکاء و نماینده ثبت محل را معاینه و با توجه به سوابق ثبتی و تصرفات و رعایت حقوق آنان نقشه ملک مورد افراز را ترسیم و به امضاء نماینده ثبت و کلیه شرکاء حاضر میرساند.
ماده ۴) نقشه بردار مکلف است پس از ترسیم نقشه به طوری که در تفکیک معمول است حدود و مساحت و مشخصات هر یک از قطعات تفکیکی را نیز تعیین و در صورت مجلس منعکس و به امضاء نماینده ثبت و شرکاء حاضر رسانیده و به مسئول واحد ثبتی تسلیم نماید.
ماده ۵) مسئول واحد ثبتی پس از رسیدگی و تطبیق درخواست با مقررات قانونی و ملاحظه صورت مجلس تنظیمی و نقشه افرازی و مطابقت آن با وضعیت و سوابق ثبتی تصمیم خود را مبنی بر رد یا قبول درخواست و نحوه افراز اعلام مینماید.
ماده ۶) تصمیم مسئول واحد ثبتی به ضمیمه یک نسخه از صورتمجلس و فتوکپی نقشه افرازی (در صورتی که ملک قابل افراز اعلام شود) به کلیه شرکاء ابلاغ میشود تا چنانچه اعتراضی داشته باشند وفق مقررات ماده ۲ قانون افراز و فروش املاک مشاع به دادگاه شهرستان محل وقوع ملک تسلیم نمایند. طریقه ابلاغ مطابق با مقررات ابلاغ در آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء میباشد.
ماده ۷) رسیدگی به اعتراضات واصله نسبت به تصمیمات متخذه از طرف واحد ثبتی در دادگاه شهرستان تابع مقررات دادرسی اختصاری است.
ماده ۸ ) اجرای حکم قطعی افراز تابع مقررات اجرای احکام مدنی خواهد بود.
ماده ۹) در صورت صدور حکم قطعی بر غیر قابل تقسیم بودن ملک دادگاه شهرستان بر حسب درخواست یک یا چند نفر از شرکاء دستور فروش آن را به دایره اجراء دادگاه خواهد داد. مدیر اجراء نسبت به فروش ملک بر وفق مقررات قانون اجرای احکام مدنی مربوط به فروش اموال غیر منقول اقدام مینماید.
ماده ۱۰) وجوه حاصله از فروش ملک غیر قابل افراز پس از کسر هزینه عملیات اجرایی طبق دستور دادگاه شهرستان بین شرکاء به نسبت سهام تقسیم خواهد شد.

وکیل متخصص قانون افراز املاک مشاع
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران با وکلای پایه یک دادگستری متخصص در امور دعاوی ملکی آماده مشاوره و پاسخگویی به سوالات حقوقی شما در رابطه با افراز، جزئیات قوانین افراز املاک مشاع، نحوه طرح و رسیدگی به دعاوی افراز می باشد. در صورت تمایل به مشاوره با وکیل افراز املاک مشاع با ما تماس بگیرید.
بدون دیدگاه
سلام ممنون از سایت حرفه ایتون، خیلی استفاده کردم
سلام ممنون و متشکر ازینکه این قانون رو تو سایت گذاشتین.
با سلام تحریریه موسسه امین عدالت کمال تشکر را نسبت به حسن توجه شما دارد.
با سلام و خسته نباشید. اگر ملکی غیرقابل افراز تشخیص بشه بهترین راهکار چیه؟
با سلام
وکیل ملکی در تهران چنین عنوان میدارد که طبق ماده ۴ قانون افراز و فروش اموال مشاع مصوب ۵۷ درصورتیکه ملکی غیرقابل افراز تشخیص داده شود با تقاضای هر یک از شرکا و به دستور دادگاه شهرستان ملک فروخته شده و سهم شرکا پرداخت میشود.
سلام درصورتی که درخواست ثبت و افراز مال مشاع شود و مراحل ثبتی تمام شده باشد روند آن چیست؟
با سلام
وکیل دعاوی ملکی بیان میدارد درصورتیکه مراحل ثبتی ملکی خاتمه یافته باشد نماینده ای را فرستاده تا با تعیین حدود و رعایت موازین ملک را افراز و به امضای شرکا برساند. خوب است بدانید با توجه به تخصصی بودن موضوع بهتر است با وکیل متخصص مشورت نمایید.
سلام از اینکه این قانون را در سایتتون گذاشتید ممنون و متشکرم
با سلام
تحریریه موسسه امین عدالت از حسن توجه شما کمال تشکر را دارد.
سلام چنانچه ملکی که مشاع است بین چند نفر و تقسیم نامه دارد افراز آن چگونه است؟
با سلام
وکیل دعاوی ملکی چنین عنوان میدارد که در صورت وجود تقسیم نامه بین افراد نسبت به ملک مشاعی طبق همان تقسیم نامه انجام میشود مگر اینکه نسبت به آن اختلافی وجود داشته باشد که با توجه به مقررات بررسی میشود. همچنین میتوانید مقاله ” وکیل افراز مال مشاع و قوانین و شرایط افراز ” را مطالعه فرمایید.
سلام و ارادت از وکیل دعاوی ملکی میپرسم که در صورت غیرقابل تقسیم بودن ملک و فروش آن، وجوه حاصله چگونه محاسبه میشود؟
با سلام وکیل دعاوی ملکی عنوان میدارد در صورتی که ملک قابل تقسیم نباشد پس از دستور دادگاه مبنی بر فروش آن وجوه حاصله مابین شرکا به نسبت سهامشان تقسیم می شود. لذا خوب است بدانید در این پرونده های تخصصی از وکیل با تجربه و متخصص کمک بگیرید.
اگر واحد ثبتی نسبت به پرونده ملکی نظری دهد که قابل پذیرش نباشد بهترین راهکار چیست؟
باسلام
وکیل ملکی در پاسخ به سوال شما به ماده ۲ قانون افراز مال مشاع استناد نموده و بیان می دارد تصمیم واحد ثبتی ظرف ۱۰ روز قابل اعتراض در دادگاه محل وقوع ملک از طرف هر یک از شرکا که معترض به نظر هستند می باشد. لذا خوب است بدانید در پرونده های ملکی که بسیار تخصصی می باشند عدم اطلاع و آگاهی ممکن است خسارات مالی زیادی را ایجاد کند. لذا بهتر است حتما با مشورت وکیل خوب و متخصص پیش بروید.
سلام من با یک شرکت ساختمان سازی قرارداد داشتم که در موعد مقرری یک واحد آپارتمان رو به من تحویل بده اما متاسفانه این امر محقق نشده و همش مارو سرمیدونن میشه راهنمایی کنید چکار باید بکنم؟
با سلام در ابتدا ميبايست به قرارداد تنظيمي مراجعه و مفاد آن را به دقت بررسي كنيد. چرا كه برخي از شركت ها بندهايي را در قرارداد ميگنجانند كه مي توانند به نفع خود از آنها بهره بگيرند. ولي در صورت كلي اين حق براي شما باقي است كه دعواي خود را نزد محاكم صالح برده و از آن شركت شكايت نماييد.
سلام میشه لطفا بگید امکان خلع ید در ما مشاعی وجود داره یا نه؟ و اینکه به نتیجه میرسه؟
با سلام بله امكان آن وجود دارد. چرا كه شخص در جزء جزء آن مال شريك است. قطعا با پيگيري منتج به نتيجه ميشود.
سلام میخواستم بابت گذاشتن مطالب عالی ازتون تشکر کنم.
با سلام باعث افتخار و مباحات تمامي پرسنل موسسه حقوقي و داوري امين عدالت كبرياست كه كاربران عزيز اين چنين ابراز محبت مي نمايند و ما اين امر را وظيفه اي بر دوش خود احساس ميكنيم كه در اين راه استوار گام برداريم.
سلام وقت بخير. اگه مال مشاعي بين چند شريك باشه و تعدادي از اونا راغب به افراز باشند در اين حالت چه بايد كرد؟
با سلام در اين حالت آن دسته از شركاء مطابق با ماده ٥٩٠ قانون مدني بين آنها تقسيم و نسبت سهم بقيه همچنان به خالت اشاعه باقي مي ماند.
سلام خسته نباشید سوالی داشتم از محضرتون و اون اینکه میشه فقط از وکلای شما در انجام افراز کمک بگیریم؟
با سلام البته كه اين امكان وجود دارد و وكلاي مجموعه ما آماده خدمت رساني به شما عزيزان ميباشند.