کلاهبرداری اینترنتی
سلام دوستان
کلاهبرداری اینترنتی عنوانیه که امروزه زیاد شنیده میشه. چون بازار خرید و فروش انواع و اقسام کالاها و خدمات در فضای مجازی رونق بسیاری پیدا کرده، این حرف که فلان پیج اینستاگرامی ازم کلاهبرداری اینترنتی کرده، زیاد به گوش میخوره. یا بسیاری از شما عزیزان با موسسه حقوقی ما تماس میگیرین و میگین پول خرید کالا رو واریز کردم و حالا هیچکس به تماسم پاسخ نمیده، یا میگین خرید اینترنتی کردم و یک ماه گذشته و کالا به دستم نرسیده و هرچی تماس میگیرم وعده های الکی میدن و معلومه که حرفاشون دروغه و از ارسال و تحویل هیچ کالایی خبری نیست.
نمونه هایی که گفتم، براتون آشناست، درسته؟ خب حالا به نظرتون اینا از مصادیق کلاهبرداری اینترنتی محسوب میشه؟ یعنی اگه از یک پیج اینستاگرامی شکایت کنیم، میتونیم به ارتکاب جرم کلاهبرداری محکومش کنیم؟ قبل از هر چیزی باید با مفهوم دقیق جرم کلاهبرداری اینترنتی آشنا بشیم. بعدش توضیح میدیم که جرایم ارتکابی از طریق استفاده از فضای مجازی و تبلیغات دروغین دارای چه عناوینی هستن. ببینین دوستان، طبق قانون مجازات اسلامی، کلاهبرداری اینترنتی شامل مواردی میشه که مرتکب، به طور غیرمجاز، از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی، اعمالی رو انجام بده که موجب مختل شدن اون سامانه بشه و وجه، مال، منفعت، خدمات یا امتیازات مالی رو برای خودش یا دیگری به دست بیاره.
مثلا حساب بانکی شمارو هک کنه و با دسترسی به حساب شما، وجوه اون رو به حساب خودش یا شخص دیگه ای واریز کنه.
حالا برمیگردیم سراغ موضوع قبلی، اگه شما از کانال تلگرامی کالایی رو سفارش بدین و بخرین ولی اون کالا هرگز به دستتون نرسه یا فروشنده دیگه جواب تلفنتونو نده، آیا میتونین تحت عنوان کلاهبرداری اینترنتی ازش شکایت کنین؟ با ما همراه باشین. با شکایت از شخص مورد نظر، اکانت اون شخص مورد بررسی قرار میگیره. اگه به خرید و فروش کالایی مبادرت داشته باشه و در روند پرونده مشخص بشه که بصورت غیرعمد و اتفاقی کالا به دست شما نرسیده، محکومیت اون شخص به ارتکاب جرم منتفیه.
ولی در بسیاری از موارد مشاهده میشه که وقتی یک شخصی نسبت به شکایت اقدام میکنه، متوجه میشه که شکات بسیاری علیه اون اکانت شکایت کردن و فعالیت مجرمانه فرد مورد نظر جنبه عمومی پیدا کرده، در این مورد اون شخص رو حتما دستگیر میکنن و به ارتکاب جرم کلاهبرداری محکومش میکنن. اما عنوان دقیق و قانونیش همون کلاهبرداری سنتیه که نظر به شرایط کنونی فقط از طریق فضای مجازی رخ داده است.
به عبارت دیگه نمیتونیم بگیم به همه کلاهبرداری هایی که در فضای سایبری رخ میده، عنوان کلاهبرداری اینترنتی صدق میکنه. بلکه کلاهبرداری اینترنتی تبدیل شده به یک اصطلاح عامیانه که همه مردم ازش استفاده میکنن. ولی با مشورت و اخذ مشاوره حقوقی دقیق و تخصصی از وکیل مربوطه، میتونین قبل از طرح دعوا نسبت به ماهیت جرم ارتکابی و عمل حقوقی رخ داده اطمینان خاطر پیدا کنین و سپس نسبت به طرح دعوای کیفری یا حقوقی با عنوان صحیحش اقدام کنین.