قانون طرح صنعتی: به تاریخ ۱ مرداد ۱۴۰۳، آخرین و جدیدترین قانون مربوط به طرحهای صنعتی تصویب شده است. این قانون به منظور بهروزرسانی و اصلاح رویههای حقوقی و قانونی مربوط به ثبت و حمایت از طرحهای صنعتی وضع شده و بر اساس آن، کلیه قوانین و مقررات پیشین در این حوزه لغو و منسوخ گردیدهاند. که در ادامه به بررسی بیشتراین قوانین جدید خواهیم پرداخت.
هدف از تصویب قانون جدید طرح صنعتی
هدف از تصویب این قانون، تسهیل فرآیند ثبت طرحهای صنعتی و افزایش حفاظت از حقوق طراحان و مبتکران در برابر نقض حقوق آنها است. این قانون علاوه بر تعیین شرایط ثبت و تقاضای طرحهای صنعتی، به جزئیات مربوط به فرآیند بررسی و تأیید آنها، مدت زمان اعتبار و نحوه تجدید ثبت نیز پرداخته است. بدین ترتیب، افراد و شرکتها میتوانند با اطمینان بیشتری از طرحهای صنعتی خود محافظت کنند و در صورت نیاز به طرحهای ثبتشده، حقوق قانونی خود را پیگیری نمایند.
این تغییرات همچنین تا حدی تأثیر بسزایی بر فضای کسبوکار و تشویق به نوآوری در صنایع مختلف خواهد داشت، چرا که حمایت قانونی مستحکمتر میتواند موجب جذب سرمایهگذاری بیشتر و افزایش رقابتپذیری شود.
قانون طرح صنعتی قدیمی شامل چه قوانین و مفادی است؟
قانون قدیم طرح صنعتی، مصوب ۷ آبان ۱۳۸۶ بود که به عنوان چارچوب قانونی برای حمایت و ثبت طرحهای صنعتی در ایران به اجرا درآمد. این قانون به طور گستردهای در کلیه پروندههای حقوقی و کیفری مرتبط با طرحهای صنعتی در سالهای قبل، مورد استفاده قضات قرار میگرفت و مبنای صدور احکام مرتبط با این نوع پروندهها بوده است.
بسیاری از مفاد این قانون، نحوه ثبت طرحهای صنعتی، حقوق و تعهدات طراحان، شرایط نقض حقوق و نحوه پیگیری آنها را مشخص میکرد. همچنین، قانون ۱۳۸۶ به مسئله حفاظت از طرحهای صنعتی در برابر سوء استفاده و نقض حقوق مالکیت فکری پرداخته و ساز و کارهایی برای رسیدگی به دعاوی در این زمینه فراهم کرده بود.
با توجه به تصویب قانون جدید در تاریخ ۱ مرداد ۱۴۰۳، این قانون در حال حاضر منسوخ شده و جای خود را به مقررات جدیدتری داده است که به دنبال بهبود فرآیند ثبت، افزایش حمایت از طراحان و تسهیل امور مرتبط با حقوق مالکیت فکری است.
قانون جدید طرح صنعتی چیست؟
قانون جدید طرح صنعتی، مصوب خرداد ماه سال ۱۴۰۳، به عنوان آخرین و جدیدترین قانون در این حوزه معرفی شده است. این قانون به منظور بهروزرسانی و اصلاح قوانین مربوط به طرحهای صنعتی تصویب شده و از تاریخ تصویب آن، کلیه پروندههای مرتبط با طرحهای صنعتی تحت اداره و نظارت این قانون رسیدگی میشوند.
به عبارت دیگر، پس از تصویب این قانون، تمامی دعاوی، ثبتنامها و موارد حقوقی مربوط به طرحهای صنعتی بر اساس مفاد این قانون انجام میگیرد. قضات نیز بر اساس این قانون، به صدور رأی در پروندههای مرتبط با طرحهای صنعتی خواهند پرداخت.
هدف از تصویب این قانون، ایجاد چارچوبی جامع و کارآمد برای حفاظت از طرحهای صنعتی، تسهیل پروسههای ثبت و ارتقاء حقوق مالکیت فکری طراحان و مبتکران است. این تغییرات میتواند به بهبود فضای کسبوکار و تشویق به نوآوری در صنایع مختلف کمک کند.
قانون جدید طرح صنعتی در خرداد ماه ۱۴۰۳، برخی تفاوتهای کلیدی با قانون قدیم مصوب ۱۳۸۶ دارد که میتواند تأثیر قابل توجهی بر نحوه رسیدگی به پروندههای مربوط به طرحهای صنعتی داشته باشد. به طور خلاصه، مهمترین تفاوتها به شرح زیر است:
مجازاتها
میزان و نوع مجازاتها برای افرادی که از طرحهای صنعتی ثبتشده سوء استفاده میکنند، در قانون جدید تغییر یافته و به نظر میرسد که این مجازاتها شدیدتر شدهاند. این تغییر میتواند به عنوان ابزاری برای افزایش حمایت از طراحان و جلوگیری از نقض حقوق آنها عمل کند.
تعیین خسارت
در قانون جدید، روشهای مناسبتری برای تعیین خسارتهای مرتبط با نقض حقوق طرحهای صنعتی مشخص شده است. همچنین، منافع ممکن الحصول (منفعتهایی که مالک به دلیل نقض حقوقش ممکن بود کسب کند) به عنوان بخش جداییناپذیر از خسارت در نظر گرفته شده است. این امر میتواند به تامین حقوق مالکیت فکری کمک کند.
تشدید مجازات
در قانون جدید، مجازات سوءاستفادهکنندگان تشدید شده است، به ویژه در صورت ارسال اظهارنامه از سوی مالک طرح صنعتی قبل از شکایت. این نکته میتواند در ترغیب مالکین به اقدام سریع و قانونی در دفاع از حقوق خود مؤثر باشد.
آیا مجازات سو استفاده از طرح صنعتی در قانون جدید شدیدتر از قانون قدیم است؟
خیر، قانون جدید طرح صنعتی در مراحل تجدید نظر در مورد پروژه هایی که قبل از تصویب این قانون در جریان است، به کار گرفته نمیشود(منفعتهایی که مالک ممکن بود کسب کند، ولی به دلیل نقص حقوقش کسب نکرد). این تغییر بهویژه با توجه به اعتراضات گسترده طراحان صنعتی صورت گرفته است. طراحان تأکید میکردند که مجازاتهای قبلی متناسب با خسارتهای وارده از سوی سوءاستفادهکنندگان نبود و نمیتوانست از حقوق آنها بهخوبی حمایت کند.
در پاسخ به این انتقادات و به منظور جبران خسارتهای وارده به مالکان طرحهای صنعتی، قانون جدید اقدام به تشدید مجازاتها کرده است. هدف این است که با افزایش مجازاتها، تهدیدی جدی برای متخلفان ایجاد شود و از نقض حقوق طراحان جلوگیری کند.
وکیل طرح صنعتی در تهران
وکیل طرح صنعتی به وکیلی گفته می شود که دارای تجربه و تخصص در پرونده های حقوقی و کیفری طرح صنعتی باشد. وکیل طرح صنعتی با تجربه، میتواند با ارائه راهنماییهای صحیح و کاربردی، راه حقوقی صحیح و مطمئن را به شما نشان دهد و از اشتباهات احتمالی شما در مسیر پرونده جلوگیری نماید. به خاطر داشته باشید، کوچکترین اشتباه حقوقی در مسیر یک پرونده میتواند عواقب غیر قابل جبران حقوقی و مالی برای شما به دنبال داشته باشد. لذا توصیه ما این است که قبل از هرگونه اقدام حقوقی در خصوص طرح صنعتی ثبت شده خود و یا برای پاسخ به شکایتی که علیه شما مطرح می شود، با وکلای متخصص و با تجربه موسسه حقوقی امین عدالت کبریا مشاوره داشته باشید.
آیا دادگاه رسیدگی کننده به پرونده طرح صنعتی در قانون جدید تغییر کرده است؟
طبق قانون جدید طرح صنعتی، تغییراتی در صلاحیت دادگاهها برای رسیدگی به پروندههای طرح صنعتی ایجاد نشده است. همانطور که قبلاً نیز ذکر شد، هنوز هم تنها محاکم حقوقی و کیفری واقع در شهر تهران هستند که صلاحیت رسیدگی به پروندههای مالکیت فکری را دارند.
به طور مشخص:
محاکم حقوقی
پروندههای مربوط به مالکیت فکری، از جمله دعاوی طرحهای صنعتی، در “”مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران”” رسیدگی میشوند.
دادسرای کیفری
شکایتهای مربوط به نقض حقوق مالکیت فکری در دادسرای ناحیه ۲۶ تهران مورد رسیدگی قرار میگیرند.
آیا قانون جدید طرح صنعتی در مرحله تجدید نظر هم اجرا می شود؟
خیر، قانون جدید طرح صنعتی در مراحل تجدید نظر نیز بهکار گرفته نمیشود، اما با یک قاعده مهم: استفاده از این قانون تنها در مواردی است که به نفع متهم باشد. به عبارت دیگر، اگر در قانون جدید مجازات یا عواقب قانونی برای سوء استفاده از طرحهای صنعتی نسبت به قانون قدیم کمتر تعیین شده باشد، در هنگام صدور رأی در مرحله تجدید نظر، دادگاه ملزم است از قانون جدید استفاده کند.
به این ترتیب، اگر مجازات مقرر در قانون جدید برای جرم سوء استفاده از طرح صنعتی کمتر از مجازات در قانون قبلی باشد، تجدید نظرخواهی منجر به صدور رأی بر اساس قانون جدید خواهد شد. این رویکرد به اصطلاح «اصل حسن نیت» یا «اصل نفع متهم» در قانونگذاری مربوط به حقوق کیفری و حقوق مالکیت فکری به حساب میآید و به نوعی تضمینی برای حمایت از متهمان در فرآیند قضایی است.
آیا سوء استفاده از طرح صنعتی در قانون جدید حبس دارد؟
بله، طبق قانون جدید طرح صنعتی، مجازات حبس که در قانون قبلی وجود داشت، حذف شده است. در نتیجه در قانون جدید، سوء استفاده از طرح صنعتی ثبت شده دیگر منجر به مجازات حبس نمیشود. قانونگذار در این قانون تلاش کرده است تا مجازاتهای نقدی را افزایش دهد و به جای حبس کردن فرد متخلف، با اخذ مبالغ نقدی از وی، خسارتهای وارده به مالکان طرحهای صنعتی را جبران کند. این تغییر میتواند به نوعی بیشتر بر جنبههای اقتصادی و مالی تمرکز کرده و به زیاندیدگان کمک کند که، از طریق دریافت خسارتهای مالی، تأثیرات سوء ناشی از نقض حقوقشان را جبران کنند.
جرم سوء استفاده از طرح صنعتی مطابق قانون جدید قابل گذشت است؟
بله، طبق قانون جدید طرح صنعتی، جرم سوء استفاده از طرح صنعتی ثبت شده بهعنوان یک جرم قابل گذشت در نظر گرفته شده است. به این معنا که شاکی میتواند در هر مرحله از رسیدگی، از جمله در دادسرا، دادگاه بدوی، دادگاه تجدید نظر یا اجرای احکام، رضایت خود را اعلام کند.
این رضایت منجر به مختومه شدن پرونده میشود و در نتیجه، مجازات مقرر برای متهم اجرا نخواهد شد. این ویژگی میتواند به شاکی این امکان را دهد، که با توجه به شرایط خاص خود، بهخصوص اگر به مصالحه یا توافقی با متهم برسد، از ادامه فرآیند حقوقی منصرف شود.
تخصص ما تضمین شماست
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا، با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک دادگستری که دارای تخصص و تجربه درخشان در زمینه دعاوی طرح صنعتی است، آماده ارائه خدمات حقوقی به شما عزیران خواهد بود. برای مشاوره حضوری و یا تلفنی با وکیل طرح صنعتی و یا تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه و یا اظهارنامه از سوی وکیل طرح صنعتی، با شمارههای موسسه که در سایت برای شما قرار داده شده است، تماس بگیرید.