اعتراض به ثبت اختراع در اداره مالکیت معنوی صورت می گیرد. هر شخصی که ذینفع در ثبت یک اختراع بوده و به فرآیند ثبت آن معترض باشد، می تواند اعتراض خود را در این اداره مطرح نماید.
اعتراض به ثبت اختراع
اعتراض به ثبت اختراع راهکاری است برای مقابله با سو استفاده از اختراع ثبت شده. به همین دلیل لازم است تا شرایط و فرایند این اعتراض مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
قبل از ورود به بحث لازم است به نکتهای اشاره شود. اعتراض به ثبت اختراع، عملی است که شخصی غیر از خود متقاضی ثبت انجام میدهد. اما اعتراض به تصمیم مرجع ثبت مبنی بر رد تقاضای ثبت، اعتراضی است که خود شخص متقاضی ثبت انجام میدهد. ما در این مقاله صرفاً موضوع اول، یعنی اعتراض به ثبت اختراع را مفصل شرح میدهیم.
اعتراض به ثبت اختراع در آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری پیشبینی شده است. این اعتراض منوط به رعایت شرایط و تشریفاتی است. این ضوابط و تشریفات براساس ماده ۵۹ و ۶۰ این آییننامه عبارتند از:
- معترض باید اعتراض خود را در دو نسخه به مرجع ثبت (مرکز مالکیت معنوی) تقدیم و تسلیم نماید.
- اعتراضنامه باید همراه با دلائل و مستندات باشد.
- اعتراضنامه باید همراه با رسید مربوط به پرداخت هزینه رسیدگی به اعتراض باشد.
- اگر دلیل اعتراض به ثبت از سوی معترض ادعای داشتن حق مالکیت نسبت به اختراعی باشد که شخصی دیگر تقاضای ثبت آن را کرده، در این صورت باید همزمان با اعتراض، برای اختراع خود تقاضای ثبت نیز بکند. به عنوان مثال اگر احمد فراهانی به تقاضای ثبت علی میرزایی اعتراض داشته باشد و دلیل اعتراضِ احمد فراهانی ادعای حق مالکیت نسبت به اختراع باشد، در این صورت احمد فراهانی باید علاوه بر تنظیم اعتراض در دو نسخه، تقاضای ثبت اختراع به نام خود را نیز بکند.
فرایند و تشریفات پس از اعتراض به ثبت
پس از اعتراض به ثبت، مرجع ثبت (مرکز مالکیت معنوی) طی ۱۰ روز از دریافت اعتراض، نسخهای از اعتراضنامه را به همراه دلائل استنادی، به متقاضی ثبت ابلاغ مینماید. شخص متقاضی ثبت باید ظرف ۲۰ روز نسبت به اعتراض وارده پاسخ کتبی بدهد و اگر این کار را در موعد مقرر انجام ندهد، به معنای قبول اعتراض و انصراف از درخواست ثبت میباشد. در این حالت، معترض به ثبت، بر طبق تقاضایی که در بند ۴ انجام داده است، اقدام به ثبت اختراع میکند.
اعتراض به ثبت اختراع ممکن است مورد قبول شخص متقاضی ثبت قرار نگیرد و این شخص ظرف مدت ۲۰ روز نسبت به اعتراض وارده پاسخ کتبی دهد. معترض به ثبت در این حالت ۲۰ روز مهلت دارد تا اعتراض خود را از طریق مرجع ثبت (مرکز مالکیت معنوی) به کمیسیون تسلیم کند.
- آیا این مهلتها برای اشخاصی که در ایران سکونت ندارند بیشتر نیست؟
خوشبختانه در آییننامه اجرایی قانون به این نکته توجه شده است و مهلتهای ذکر شده در سطرهای پیشین برای معترضانی که مقیم ایران نباشند، دو برابر افزایش مییابد.
منظور از کمیسیون چیست؟
مقصود کمیسیون حل اختلافات ناشی از ثبت مالکیت صنعتی است که در ماده ۱۷۰ آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مورد پیشبینی قرار گرفته و نسبت به این اعتراض صلاحیت رسیدگی دارد.
- آیا تصمیم کمیسیون قطعی است؟
نخست باید توجه داشته باشیم که قطعیبودن تصمیم به معنای غیرقابل اعتراضبودن است. تصمیم کمیسیون حل اختلاف قطعی نیست و ظرف مدت ۶۰ روز از تاریخ ابلاغ تصمیم به طرفین، قابل اعتراض در دادگاه صالح میباشد.
دادگاه صالح برای اعتراض به تصمیم کمیسیون
دادگاه صالح برای اعتراض به تصمیم کمیسیون کدام دادگاه است؟ بر اساس ماده ۵۹ ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، اعتراض به تصمیم کمیسیون باید در شعب خاصی از دادگاههای عمومی تهران صورت پذیرد. شعبه دارای صلاحیت در این خصوص، مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران میباشد.
اعتراض به ثبت از سوی معترض صرفاً مربوط به مواردی نیست که معترض ادعای حق مالکیت داشته باشد. اعتراض به ثبت در مواردی که معترض ادعای داشتن برخی حقوق، غیر از حق مالکیت را نیز داشته باشد، ممکن است. در این حالت نیز تمامی شرایط و ضوابط پیشگفته باید رعایت شود. البته چون در این حالت معترض ادعای مالکیت ندارد، احتیاجی به تسلیم تقاضای ثبت نمیباشد.
تفاوت اعتراض به ثبت اختراع و ابطال گواهینامه اختراع
وکیل ثبت و دعاوی اختراعات بیان میدارد: اعتراض به ثبت اختراع، همانطور که توضیح داده شد، فرایندی است که معترض قبل از آنکه به متقاضی گواهینامه اختراع داده شود اقدام به اعتراض و تلاش جهت جلوگیری از اعطای گواهینامه اختراع میکند. اما ابطال گواهینامه اختراع فرایندی است که پس از اعطای گواهینامه اختراع به متقاضی، از سوی شخص یا اشخاص معترض دنبال میشود و هدف ابطال و از بینبردن حقوق مادی و معنوی دارنده گواهینامه است. پس باید بدانیم که ما در این مقاله صرفاً اعتراض به ثبت اختراع را مورد بررسی قرار دادیم و مسائل مربوط به ابطال گواهینامه اختراع در مقالات بعدی مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وکیل برای اعتراض به ثبت اختراع
اعتراض به ثبت اختراع به دلیل داشتن فرایند پیچیده و تخصصی و همچنین لزوم رعایت مواعد قانونی امری حساس و مهم است و اگر افراد به قوانین موجود در این خصوص و همچنین رویه دادگاه مطلع نباشند، ممکن است نتوانند حق خود را به شیوه صحیح نزد مرجع صالح به رسیدگی به اثبات برسانند و در نتیجه محکوم به بیحقی شوند. به همین دلیل پیشنهاد میشود که برای این امر، از وکلایی که در خصوص ثبت اختراعات و دعاوی مربوط به آنها دارای تخصص هستند استفاده شود. موسسه حقوق امین عدالت کبریا در تهران با توجه ویژهای که به تخصصیبودن این مسئله داشته است، از وکلای باتجربه و متخصص در موضوع اعتراض به ثبت اختراع استفاده میکند تا بهترین و کارآمدترین خدمات را به شما عزیزان ارائه دهد.
سلام وقت بخیر سوالی داشتم از محضرتون . میخواستم بدونم شما شکواییه رو هم تنظیم میکنید؟
با سلام البته که این امر نیز انجام میشود. اما توصیه میشود در تمامی مراحل از تجربه افراد مجرب استفاده نمایید.
سلام خسته نباشید . میشه اختراع ثبت شده رو باطل کرد؟
با سلام بله این امکان وجود دارد اما برای تحقق آن میبایست دلایل محکمه پسندی ارائه گردد.
سلام میخواستم از مطالب خوب سایت تشکر کنم. از حق نگذریم بسیار عالی و دقیق هستن.
با سلام باعث افتخار ماست که بتوانیم در جهت بالا بردن سطح آگاهی افراد کمکی را کرده باشیم.
سلام وقت بخیر من اعتراض خودمو نسبت به ی طرح ثبت شده از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کردم ولی دادگاه رسیدگی در تهران برای من مشخص شده در صورتی که من ساکن شهرستانم. الان تکلیف چیه؟
با سلام از این رو مرجع رسیدگی به این طیف پرونده ها در تهران است که مرجع صلاحیت دار برای انجام آن فقط مرجع مشخصه در تهران میباشد. شما میبایست به شعبه مشخص شده مراجعه فرمایید.
سلام میخواستم بدونم واسه اعتراض و شکایت از دست کسی که اختراع منو بنام خودش ثبت کرده چکار باید بکنم؟
با سلام شما باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و شکایت خود را به همراه مدارک ثبت نمائید.