شروع پیمان

زمان شروع قرارداد پیمانکاری یک مقوله بسیار مهم در قراردادهای پیمانکاری می باشد. دلیل اهمیت زمان شروع پیمان تاثیر این تاریخ بر بسیاری از آیتم های قراردادی از جمله تاخیرات پیمانکار در پایان پروژه و سایر مواردی است که در یک قرارداد پیمانکاری بسیار اهمیت دارد.

زمان شروع قرارداد پیمانکاری کی است؟

زمان شروع قرارداد پیمانکاری تاریخ ابلاغ قرارداد از سوی کارفرما می باشد. مطابق با بند الف ماده ۴ موافقت نامه که بیان می دارد این پیمان از تاریخ مبادله نافذ است در واقع گویای دو نکته است. نکته اول اینکه نفوذ قرارداد های پیمانکاری منوط است به ابلاغ آن از سوی کارفرما و نکته دوم اینکه عقد پیمان تا پیش از ابلاغ آن از سوی کارفرما غیر نافذ می باشد و بعد از ابلاغ کامل می شود. پس با این حساب زمان شروع قرارداد پیمانکاری را می بایست از تاریخ ابلاغ قرارداد پیمانکاری از سوی کارفرما دانست.

با عنایت به موارد پیش گفته شاید لازم باشد برای روشن شدن بیشتر امر به بررسی عقد غیر نافذ و شرایط و قواعد حاکم بر آن بپردازیم.

◁◁ بیشتر بدانید:  نمونه موافقت نامه پیمان

عقد غیر نافذ چیست؟

زمان شروع قرارداد پیمانکاری را زمانی می توان به درستی درک کرد که ابتدا با مفهوم عقد و قرارداد آشنا باشید. به استناد ماده ۱۹۰ قانون مدنی (برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: ۱) قصد طرفین و رضای آنها، ۲) اهلیت طرفین، ۳) موضوع معین که مورد معامله باشد، ۴) مشروعیت جهت معامله) که بیانگر شرایط صحت معامله می باشد می توان گفت، برای اینکه یک عقد صحیح محسوب گردد می بایست تمامی شروط چهارگانه ذکر شده در ماده فوق را دارا باشد و اگر عقدی یکی از شروط چهارگانه را نداشته باشد باطل است. عقد باطل مانند این است که از ابتدا عقدی وجود نداشته است و هیچگونه اثری بر آن نمی توان بار کرد حتی اگر ایراد آن در آینده مرتفع گردد.

عقد غیر نافذ که موضوع بحث ما می باشد در واقع بین صحیح و باطل قرار دارد از این جهت که نه مانند عقد صحیح شرایطش کامل است و نه مانند عقد باطل فاقد یکی از شرایط است. عقد غیر نافذ در واقع دارای ایرادی است که به مرحله باطل نرسیده است و با رفع آن عقد صحیح می گردد. به عنوان مثال انشاء عقد از سوی فرد مکره غیر نافذ است و در صورتی که فرد مکره بعد از عقد آن را تنفیذ کند عقد حالت صحیح به خود می گیرد.

وکیل قرارداد پیمانکاری | قسمت چهارم | شروع پیمان
وکیل قرارداد پیمانکاری | قسمت چهارم | شروع پیمان

 

حال با توجه به موارد پیش گفته سوالی که به ذهن متبادر می شود این است که:

آیا به واقع پیمان عقدی غیرنافذ است؟

وکیل قرارداد پیمانکاری با توجه به قواعد کلی علم حقوق و بررسی نظریه دکترین جواب سوال فوق را به شرح ذیل بیان می دارد: برای پاسخ به سوال فوق الذکر دو نظر در بین حقوقدانان رایج است، با توجه به اختلاف نظر موجود در بین حقوقدانان، هر دو نظر را از منظر حقوقی تحلیل خواهیم کرد.

وکیل قرارداد پیمانکاری نظر گروه اول را بدین شرح تحلیل می نماید:

با توجه به اینکه قرارداد پیمانکاری یک مجموعه یک پارچه غیر قابل تفکیک است لذا بند الف ماده ۴ موافقتنامه نیز از این قاعده مستثنا نمی باشد و رعایت آن الزامی است. با در نظر گرفتن این قاعده می بایست این نظر که قرارداد پیمانکاری تا پیش از ابلاغ از سوی کارفرما غیر نافذ است را پذیرفت. با پذیرش این استدلال با مشکلاتی مواجه می شویم از جمله اینکه اگر کارفرما پس از انعقاد قرارداد پیمانکاری اقدام به ابلاغ آن ننمود چه ضمانت اجرایی بر آن بار می شود؟ در پاسخ با درنظر گرفتن این نظر می بایست گفت هیچگونه ضمانت اجرایی برای این عمل نمی توان در نظر گرفت چرا که عقد منعقد شده غیر نافذ بوده و کارفرما با عدم ابلاغ قرارداد عدم تنفیذ خویش را اعلام نموده است.

این در حالی است که با توجه به قواعد کلی علم حقوق عقد به صرف ایجاب و قبول طرفین منعقد می شود و در قرارداد پیمانکاری نیز عقد صحیحا به وقوع پیوسته و نمی بایست منوط به ابلاغ باشد. از طرفی در جهت تقویت این نظر می توان گفت که پیمانکار با آگاهی از شرط پیش گفته اقدام به انعقاد قرارداد نموده است و به همین جهت نمی تواند خواستار الزام کارفرما به ابلاغ قرارداد باشد چرا که در زمان انعقاد قرارداد با آگاهی کامل به شرط فوق قرارداد را امضاء کرده است. هرچند عدم ابلاغ از سوی کارفرما موجب عدم نفوذ عقد می شود و الزام کارفرما مطابق با این نظر امکان پذیر نیست اما خسارت های وارده به پیمانکار در فرآیند منعقد کردن قرارداد پیمانکاری قابل مطالبه می باشد.

وکیل قرارداد پیمانکاری نظر گروه دوم را بدین شرح تحلیل می نماید:

بند الف ماده ۴ موافقتنامه از اساس باطل است چرا که قرارداد پیمان وقتی امضاء می شود دارای کلیه شرایط چهارگانه بوده و هیچ ایرادی بدان وارد نیست و شرط ابلاغ از سوی کارفرما شرطی باطل است و کارفرما موظف به ابلاغ قرارداد می باشد. بنابراین ولو اینکه کارفرما قرارداد را ابلاغ نکند پیمان دارای کلیه ارکان عقد بوده و قرارداد به صورت صحیح و کامل منعقد شده است. به عبارتی دیگر نفوذ یا عدم نفوذ عقود را قانون تعیین می کند و طرفین صلاحیت چنین امری را ندارند.

وکیل قرارداد پیمانکاری
وکیل قرارداد پیمانکاری ابتدای امر می بایست خواسته های طرفین قرارداد را به طور دقیق بررسی کند و پس از تطبیق خواسته های طرفین قرارداد با قانون و رویه حاکم بر قرارداد های پیمانکاری اقدام به تهیه قراردادی نماید که در آینده از چند منظر دارای کاربرد باشد. اول اینکه قرارداد تنظیمی دارای ایراد شکلی نباشد. دوم اینکه کلمات و الفاظ به کار رفته در قرارداد از منظر حقوقی دارای قابلیت اجرایی باشد و در نهایت اینکه قرارداد تنظیمی مطابق با خواسته های طرفین قرارداد باشد.

زمان شروع قرارداد پیمانکاری چه تاثیری بر مدت قرارداد دارد؟

زمان شروع قرارداد پیمانکاری تاثیر مستقیم بر مدت قرارداد پیمانکاری دارد. همانگونه که در مقاله های پیشین بیان شده است قرارداد های پیمانکاری از عقود مستمر است به عبارتی دیگر نمی توان فوریتی برای این قرارداد ها در نظر گرفت. از سوی دیگر تعیین مدت در قرارداد های پیمان الزامی است چرا که عدم تعیین مدت برای انجام کار این اختیار را به پیمانکار می دهد که هر وقت خودش خواست طرح را به اتمام برساند و این امر با مقتضای ذات عقد پیمان در تناقض است.

در بند ب ماده ۴ موافقتنامه مدت پیمان می بایست به ماه تعیین شود یعنی اگر مدت قرارداد پیمان دو سال است باید در جاهای خالی تعیین شده در این بند مدت پیمان ۲۴ ماه درج گردد. به استناد بند ز ماده ۱۴ شرایط عمومی پیمان این مدت در نظر گرفته شده برای پیمان مدت اولیه می باشد.

به جهت اینکه قرارداد های پیمانکاری از قرارداد های طولانی مدت می باشد به ناچار در طی انجام طرح این مدت دستخوش تغییر می شود به همین جهت در بند ب ماده ۴ موافقتنامه درج شده است که این مدت تابع تغییرات موضوع ماده ۳۰ شرایط عمومی پیمان می باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  تمدید مدت پیمان

زمان شروع قرارداد پیمانکاری همان زمان شروع کار است؟

زمان شروع قرارداد پیمانکاری با تاریخ شروع کار متفاوت است. اگر در خصوص تنفیذ قرارداد پیمانکاری نظریه ای را بپذیریم که تنفیذ را منوط به ابلاغ قرارداد از سوی کارفرما می داند پس از ابلاغ قرارداد از سوی کارفرما پیمانکار می بایست سازمان و روش اجرای کار و برنامه زمانی تفصیلی را مطابق با نظر مهندس مشاور با توجه به نقشه های موجود و برنامه زمانی کلی تعیین کند و ظرف یک ماه از تاریخ مبادله پیمان تحویل مهندس مشاور دهد تا پس از اصلاح و تصویب کارفرما برای اجرا به پیمانکار ابلاغ شود.

برای اجرای موضوع پیمان کارفرما مکلف است پس از تنفیذ پیمان کارگاه را ظرف مدت یک ماه به پیمانکار تحویل دهد.پیمانکار می بایست در تاریخ تعیین شده از سوی کارفرما برای تحویل کارگاه در محل حاضر بوده و با تنظیم صورت مجلسی کارگاه را تحویل بگیرد. بر اساس بند ج ماده ۴ موافقتنامه تاریخ شروع کار تاریخ تنظیم اولین صورت جلسه تحویل کارگاه می باشد.

تاریخ تجهیز کارگاه چه زمانی است؟

زمان شروع قرارداد پیمانکاری تاثیر مستقیم دارد بر تاریخ تجهیز کارگاه، یکی از مواردی که می بایست تاریخ آن در قرارداد های پیمانکاری تعیین شود تاریخ تجهیز کارگاه است. تجهیز کارگاه از وظایف پیمانکار است چرا که او می بایست موضوع پیمان را انجام دهد. از تاریخ تحویل کارگاه که همان تاریخ شروع کار می باشد تا مدت تعیین شده در قرارداد های پیمانکاری، پیمانکار موظف است که اقدام به تجهیز کارگاه برای شروع به کار نماید. مدت تجهیز کارگاه در بند ج ماده ۴ موافقتنامه معین می شود.

پیمانکار می بایست از تاریخ تحویل کارگاه طرح جانمایی تجهیزات کارگاه را تهیه کرده و پس از تایید مهندس مشاور اقدام به تجهیز کارگاه بر مبنای همان طرح نماید.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل پیمانکاری

وکیل قرارداد پیمانکاری در تهران
وکیل قرارداد پیمانکاری در تهران

وکیل قرارداد پیمانکاری در تهران

قرارداد های پیمانکاری در حال حاضر از پیچیده ترین قرارداد های موجود در عرصه حقوق می باشد چرا که با پیشرفت روز افزون روابط و ایجاد طرح های متنوع از سوی دولت این قرارداد ها نیز به تبع آن دچار پیچیدگی های خاص خود شده است. لذا فعالیت در این عرصه برای حقوقدانان نیازمند تخصص و تجربه کافی می باشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران به منظور ارائه خدماتی متفاوت و بروز در این زمینه اقدام به تشکیل دپارتمانی تخصصی در حوزه قرارداد های پیمانکاری نموده و با استفاده از وکلای پایه یک متخصص در تنظیم و پیگیری دعاوی قرارداد پیمانکاری آماده ارئه خدمات شایسته به شما هموطنان عزیز می باشد. جهت مشاوره با وکیل قرارداد پیمانکاری در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۵ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

38 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
محمد مهدی عباس پور
3 سال قبل

سلام
آیا در قرارداد های بخش خصوصی که با پیمانکار ها منعقد میشود ، پرداخت ضریب بالاسری الزامی میباشد؟

جوادی
3 سال قبل

سلام شروع پیمان در قرارداد ما از زمان واریز پیش پرداخت در نظر گرفته شده اما کارفرما مبلغ رو کامل واریز نکرده و ادعا میکنه قرارداد شروع شده و شما کار نکردید و باید خسارت پرداخت کنید آیا این حرف درسته؟

کاظمی
3 سال قبل

سلام مطالبه طلب پیمانکار از کارفرما نیازی به دادن تامین دلیل داره یا نه؟ با تشکر

پناهی
3 سال قبل

سلام اگر تاریخ شروع قرارداد پیمانکاری از زمان ابلاغ کارفرما در نظر گرفته شده باشه اما کارفرما با تاخیر شروع پیمان رو اعلام کنه آیا می تونه این زمان رو جزو تاخیرات غیر مجاز در نظر بگیره یا ما می تونیم بابت این مدت از کارفرما خسارت بگیریم؟

صفری
3 سال قبل

سلام تو قرارداد پیمانکاری شرط اینکه اگر کاری اضافه شده باشه باید پیمانکار انجام بده و نباید به دلیل عدم تعیین قیمت کار، انجام کار را متوقف کنه، خلاف مقتضای عقد نیست؟