دوره تضمین در قرارداد پیمانکاری

دوره تضمین قرارداد پیمانکاری به مدت زمانی گفته می شود که پیمانکار باید بعد از اجرای پروژه تعهداتی را نسبت به کارفرما رعایت نماید. در دوره تضمین پیمانکار موظف است تعهدات خود را نسبت به کارفرما انجام دهد و در صورت عدم انجام تعهدات می بایست به کارفرما خسارت پرداخت نماید.

دوره تضمین چیست؟

دوره تضمین در قرارداد پیمانکاری به دوره‌ای گفته می‌شود که از حیث زمانی از تاریخ تحویل موقت شروع و تا تاریخ تحویل قطعی ادامه می‌یابد. در دوره تضمین پیمانکار مکلف است که کلیه معایب و نقایص کار را به هزینه خود برطرف نماید. فلسفه ایجاد دوره تضمین در قراردادهای پیمانکاری این است که ایرادادت و معایب احتمالی کارِ انجام‌شده توسط پیمانکار، کشف شود و سپس توسط پیمانکار و با هزینه خود رفع عیب صورت گیرد؛ چرا که پیمانکار مکلف به انجام پروژه به شکل صحیح می‌باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  نمونه موافقت نامه پیمان

دوره تضمین در شرایط عمومی پیمان

دوره تضمین در قرارداد پیمانکاری در ماده ۴۲ شرایط عمومی پیمان پیش‌بینی شده است. به موجب این ماده، اگر کارفرما عیب یا نقصی در کار ببیند که ناشی از کار پیمانکار باشد، باید مراحل زیر طی شود:

  • کارفرما مراتب را با ذکر معایب و نقایص و محل آن‌ها به پیمانکار ابلاغ کند.
  • پیمانکار باید حداکثر ۱۵ روز پس از ابلاغ کارفرما، شروع به رفع معایب و نقایص کند و آن‌ها را طی مدتی که مورد قبول کارفرماست، به هزینه خود رفع نماید.

حال اگر پیمانکار شروع به رفع عیب و نقص کار ننماید، ماده ۴۲ شرایط عمومی پیمان این حق را به کارفرما داده است که آن عیب و نقص را خودش یا به هر ترتیبی که مقتضی بداند، رفع نماید و هزینه آن را به اضافه ۱۵ درصد از محل تضمین پیمانکار (تضمین حسن انجام کار) یا هرنوع مطالبات و سپرده‌ای که پیمانکار نزد او دارد برداشت نماید.

هزینه حفاظت و بهره‌برداری  در دوره تضمین

دوره تضمین در قرارداد پیمانکاری همانطور که گفته شد، مسئولیت‌هایی بر دوش پیمانکار قرار می‌دهد. سوال اساسی این است که آیا علاوه بر هزینه رفع عیب و نقص، هزینه‌های حفاظت، نگهداری و بهره‌برداری از کارهای تحویل موقت‌ شده نیز به عهده پیمانکار است؟ وکیل قرارداد پیمانکاری در پاسخ به این سوال بیان می‌کند، حفاظت، نگهداری و بهره‌برداری از کارهای تحویل موقت شده به عهده پیمانکار نیست و کارفرما باید به هزینه خود بهره‌برداری و نگهداری از کار را انجام دهد؛ چرا که پروژه متعلق به کارفرما است و طبیعتاً هرکسی که می‌خواهد پروژه خود را مورد بهره‌برداری قرار دهد و از آن کسب درآمد کند، باید هزینه بهره‌برداری را نیز شخصاً پرداخت نماید.

وکیل قراردادهای پیمانکاری
وکیل قراردادهای پیمانکاری می بایست دارای چند خصوصیات بارز نسبت به سایر وکلا باشد. ابتدائا اینکه وکیل خوب قرارداد پیمانکاری باید دارای تجربیات موفق در این حوزه باشد چرا که فعالیت در این حوزه خاص نیاز به تجربه و تخصص دارد و عموما وکلای دادگستری تمایلی به انجام فعالیت در این حوزه ندارند چرا که جزو پرونده های رایج نمی باشد. دوم اینکه وکیل دعاوی پیمانکاری می بایست تسلط کافی بر مجموعی از قوانین داشته باشد چرا که قرارداد های پیمان علاوه بر تبعیت از شرایط عمومی پیمان در بسیاری از موارد می بایست از قوانین مرجع دیگر نیز تبعیت نمایند که تسلط بر این قوانین برا برای وکیل قراردادهای پیمانکاری الزامی می نماید. لذا شایسته است در انتخاب وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری دقت کافی صورت گیرد تا رسیدن به نتیجه مطلوب میسر گردد.

وکیل قراردادهای پیمانکاری | قسمت پنجم | دوره تضمین
وکیل قراردادهای پیمانکاری | قسمت پنجم | دوره تضمین

نظارت بر اجرای کار به عهده چه کسی است؟

نظارت بر اجرای پروژه بر عهده مهندس مشاور است.

بند الف ماده ۹ شرایط عمومی پیمان در تعریف مهندس مشاور بیان می دارد: مهندس مشاور، شخص حقیقی یا حقوقی است که برای نظارت بر اجرای کار، در چارچوب اختیارات تعیین شده در اسناد و مدارک پیمان، از سوی کارفرما به پیمانکار معرفی می شود.

در واقع مهندس مشاور را نیز به لحاظ اهمیت جایگاه می توان برابر با طرفین پیمان دانست چرا که در همه اوراق و سند های پیمان شما امضای مهندس مشاور را نیز روئیت خواهید کرد.

مهندس مشاور در واقع امین کارفرما در رعایت مسائل فنی پیمان می باشد هر چند هیچگونه مسئولیتی متوجه مهندس مشاور نمی باشد چرا که طرفین اصلی پیمان کارفرما و پیمانکار می باشند.

وظایف مهندس مشاور در پیمان

وکیل قراردادهای پیمانکاری با بررسی قوانین مرتبط و نظریه دکترین وظایف مهندس مشاور را به شرح ذیل بیان می دارد:

۱- برنامه ریزی، تعیین روش انجام کار، کنترل پیشرفت کار

۲- خدمات مهندسی

۳- خدمات هماهنگی، اجرایی، تحویل موقت

۴- خدمات ارجاع کار

۵- کنترل کیفیت

۶- خدمات برآورد، کنترل پرداخت ها و هزینه ها، امور حقوقی قرارداد ها

۷- خدمات مربوط به دوره بهره برداری آزمایشی و تحویل موقت

وجود مهندس مشاور در قراردادهای پیمانکاری الزامی است می بایست مهندس مشاور تمامی صفحات موافقتنامه و شرایط عمومی و خصوصی پیمان را امضاء و مهر نماید.

لازم به ذکر است که رابطه بین کارفرما و مهندس مشاور به موجب قرارداد جداگانه ای است که حقوق و تعهدات طرفین را تعیین می کند. همچنین قابل ذکر است که مهندسین مشاور نیز مانند پیمانکاران توسط ساطمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تشخیص صلاحیت و رتبه بندی می شوند. و هر شش ماه یک بار فهرست اسامی و رتبه آنها توسط این سازمان منتشر می گردد.

وکیل قراردادهای پیمانکاری در تهران
وکیل قراردادهای پیمانکاری در تهران

وکیل قراردادهای پیمانکاری را از ما بخواهید

قراردادهای پیمانکاری از جمله مهم ترین و حرفه ای ترین قراردادهای قابل انعقاد در حوزه قرارداد ها می باشند. برخلاف قرارداد های دیگر که از قوانین عمومی کشور پیروی می کنند و از ساز و کار مشخصی بهره می برند، قرارداد های عمومی پیمان علاوه بر پیروی از قوانین عمومی از شرایط عمومی پیمان به عنوان یک شرایط در نظر گرفته شده از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور، برای این قرارداد ها نیز پیروی می کند، که تسلط بر این شرایط از اهمیت ویژه ای در این قرارداد ها برخوردار است و وکلای فعال در این حوزه می بایست تسلط کامل بر این مقرره داشته باشند.

لذا موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با بهره مندی از دپارتمانی تخصصی از وکلای پایه یک دادگستری متخصص در قرارداد های پیمانکاری این اطمینان را به شما می دهد که خدماتی نوین و متمایز را در این عرصه به شما عزیزان ارائه نماید. برای دریافت مشاوره با وکیل قراردادهای پیمانکاری در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۶ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

36 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
ساروی
3 سال قبل

سلام تو دوره تضمین قرارداد پیمانکاری اگر پیمانکار کاری که کارفرما میخواد رو انجام نده و دلیلش نداشتن دستگاه های لازم برای اینکار باشه آیا بازم باید خسارت پرداخت کنه؟

سیروس
3 سال قبل

سلام برای مطالبه چکی که برای قرارداد پیمانکاری از کارفرما گرفتم آیا می تونم خودم اقدام کنم؟ یا لازمه اول با قرارداد دادخواست بدم بعد چک رو اقدام کنم؟

عمارت
3 سال قبل

سلام دوره تضمین اگر تو قرارداد پیمانکاری تعیین نشده باشه آیا بازم باید رعایت بشه یا نه؟ مرسی از پاسخگوییتون

پوینده
3 سال قبل

سلام در صورت فسخ قرارداد پیمانکاری اگر تو قرارداد خسارت تعیین نشده باشه من میتونم از دادگاه درخواست کنم که برام خسارت تعیین کنن؟

خرازی
3 سال قبل

من پیمانکار هستم برای طلبم از کارفرما میتونم دستگاه هاش رو توقیف کنم؟