وکیل فروش مال غیر بعنوان مقدمه و درآمدی بر مقاله پیش رو بیان میدارد: یکی از موضوعات مهم و مبتلابه در دعاوی کیفری و پرونده های کیفری که در تنظیم شکواییه از سوی شکات ذکر میکردد، طرح دعوای کیفری تحت عنوان فروش مال غیر و مجازات آن است. اکنون وکیل دعاوی کیفری به بررسی تاثیر رضایت شاکی در جرم فروش مال غیر میپردازد.
تعریف جرم فروش مال غیر
وکیل فروش مال غیر وفق قانون اذعان میدارد: کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار محسوب و مطابق ماده ۲۳۸ قانون عمومی محکوم میشود. و همچنین است انتقال گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد.
اگر مالک از وقوع معامله مطلع شده و تا یک ماه پس از حصول اطلاع اظهاریه برای ابلاغ به انتقال گیرنده و مطلع کردن او از مالکیت خود به اداره ثبتاسناد یا دفتر بدایت یا صلحیه یا یکی از دوائر دیگر دولتی تسلیم ننماید معاون جرم محسوب خواهد شد. هر یک از دوائر و دفاتر فوق مکلفند در مقابل اظهاریه مالک رسید داده آن را بدون فوت وقت به طرف برسانند. لذا جرم فروش مال غیر در ماده ۱ قانون راجع به انتقال مال غیر مورد جرم انگاری و تعریف واقع شده است.
تاثیر رضایت شاکی در فروش مال غیر
وکیل فروش مال غیر ادامه میدهد: هنگامیکه شاکی درصدد تنظیم شکواییه علیه متهم یا متهمان برمی آید، میتواند با اعلام رضایت خود و اعلام گذشت خویش، از پرونده کیفری خارج شود. ولی سوال این است که رضایت شاکی در فروش مال غیر و در کلیه ابعاد این جرم، چه تاثیری در روند پرونده و سرنوشت آن دارد؟ میبایست به احکام و مقررات مربوط به جرم فروش مال غیر در دو قانون قدیم و جدید توجه کنیم. مطابق قانون قدیم، جرم فروش مال غیر از جمله جرایم غیرقابل گذشت میباشد. لذا با اعلام رضایت شاکی پرونده مختومه نشده و به دلیل وجود جنبه عمومی، پرونده کیفری مفتوح باقی مانده و دادگاه صالح به رسیدگی خویش در خصوص این جرم، ادامه میدهد.
وکیل فروش مال غیر می افزاید: رضایت شاکی در فروش مال غیر بی تاثیر نبوده و از موجبات تخفیف مجازات متهم یا متهمان میباشد. احکام مذکور تا کنون، وفق قانون قدیم یعنی قانون مجازات اسلامی تا پیش از قانون جدید کاهش مجازاتها میباشد. لذا مطابق ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری جرم فروش مال غیر با رعایت شرط مقرر در متن ماده، جزو جرایم قابل گذشت محسوب شده و اگر شرط مذکور در پرونده کیفری محقق شود، با اعلام گذشت شاکی و اعلام رضایت او در پرونده، پرونده کیفری نظر به قابل گذشت بودن موضوع آن، مختومه میگردد. یعنی حسب مورد که پرونده در دادسرا باشد یا در دادگاه، قرار منع تعقیب یا برائت در حق مشتکی عنه صادر و اعلام میگردد.
نکته: شرط مذکور جهت قابل گذشت محسوب شدن جرم فروش مال غیر یا همان عنوان اتهامی انتقال مال متعلق به دیگری، این است که ارزش و بهای مال موضوع جرم، از ۱۰۰ میلیون تومان بیشتر نباشد.
تخفیف مجازات چیست؟
در راستای تبیین تاثیر رضایت شاکی در جرم فروش مال غیر میبایست عنوان نمود که معنای تخفیف در مجازات چیست؟ لذا وکیل دعاوی کیفری تبیین میدارد: به موجب مواد ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی، درصورت وجود جهات تخفیف در پرونده کیفری، دادگاه میتواند مجازات متهم را تقلیل داده یا تبدیل نماید. وکیل فروش مال غیر تمثیلا ذکر میدارد: درصورت وجود جهات تخفیف همچون رضایت شاکی در فروش مال غیر، دادگاه میتواند حبس مربوطه را تقلیل داده و کاهش بدهد یا سایر مجازاتهای تعزیری مربوطه را به انواع دیگری تبدیل نماید. مثلا شلاق را به جزای نقدی و برعکس تبدیل کند.
رضایت شاکی در فروش مال غیر پس از شکایت
وکیل فروش مال غیر اشعار داشته: مطابق قانون قدیم، مادامیکه پرونده کیفری این جرم، مفتوح و در حال رسیدگی بود، اگر شاکی رضایت خویش را اعلام مینمود، متهم میتوانست به استناد اعلام رضایت شاکی در فروش مال غیر، از دادگاه رسیدگی کننده، اعمال مقررات تخفیف مجازات را درخصوص دعوای کیفری مطروحه، تقاضا نماید. خوب توجه نمایید که جرم مذکور به طور مطلق و بدون هیچ قید و شرطی، از جمله جرایم غیر قابل گذشت محسوب میشده است. لذا در آن هنگام، و وفق آن قانون، متهم نمیتوانست به استناد اعلام رضایت شاکی در فروش مال غیر، مختومه شدن پرونده کیفری را تقاضا کند. ولیکن اکنون چطور؟ قانون جدید کاهش زندانها یعنی قانون کاهش مجازات حبس تعزیری درخصوص جرم فروش مال غیر چه احکامی وضع نموده است؟
خوب است بدانید، مطابق قانون مرقوم، اگر مال مورد انتقال، از ۱۰۰ میلیون تومان بیشتر باشد، همچنان این جرم جزو جرایم غیرقابل گذشت محسوب میشود. و اگر مال مذکور، دارای ارزش و بهایی کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان باشد، جرم انتقال مال متعلق به دیگری، قابل گذشت محسوب شده و اعلام رضایت شاکی موجب مختومه شدن پرونده کیفری مربوطه میشود.
جرم غیر قابل گذشت چیست؟
وکیل فروش مال غیر میگوید: قانونگذار به دلیل سختگیری در کیفر برخی از متهمان و جرایم ارتکابی از ناحیه ایشان، برخی از جرایم را قابل گذشت اعلام نموده و سایر جرم ها را غیرقابل گذشت معرفی داشته است. وکیل فروش مال غیر تبیین داشته: جرمی غیر قابل گذشت است که با اعلام رضایت شاکی، پرونده کیفری مختومه نشده و همچنان رسیدگی قضایی در خصوص آن ادامه می یابد. دلیل این امر، وجود جنبه عمومی در برخی جرایم همچون جرم فروش مال غیر است.
رضایت شاکی در فروش مال غیر پس از صدور حکم قطعی
وکیل فروش مال غیر میگوید: در بسیاری از دعاوی کیفری شاهد اعلام رضایت شاکی پس از صدور رای قطعی هستیم. پس از صدور رای قطعی، نوبت به مرحله اجرای حکم میرسد. حال اگر شاکی در این مرحله رضایت خویش را اعلام نماید چه میشود؟ وکیل کیفری می افزاید: رضایت شاکی در فروش مال غیر پس از صدور حکم قطعی موجب آن میشود که محکوم از دادگاه صادر کننده حکم قطعی، اعمال تخفیف مجازات را تقاضا نماید. در این فرض، دادگاه مذکور در وقت فوق العاده به تقاضای محکوم علیه رسیدگی کرده و مجازات وی را طبق مقررات قانونی کاهش میدهد. همچنین محکوم میتواند اعمال مقررات مربوطه را از دادگاه تقاضا نماید.
شاکی کیست؟
وکیل فروش مال غیر یادآور میشود: بزه دیده یا قربانی جرم که مدعی تضییع حقی از حقوق خویش میباشد، با طرح پرونده کیفری و تنظیم شکواییه، عنوان شاکی را اخذ مینماید. اخذ رضایت شاکی یکی از بهترین و مهمترین موارد دستیابی متهم به گشایش در پرونده اش میباشد. رضایت شاکی در فروش مال غیر در فرض غیرقابل گذشت بودن این جرم مطابق قانون جدید کاهش زندانها، مطابق بند الف ماده ۳۸ قانون مجازات اسلامی موجب بروز جهات تخفیف در مجازات است. همچنین خوب است بدانید اگر جرم فروش مال غیر با رعایت شرط مذکور در ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری و ماده ۳۶ قانون مجازات اسلامی، قابل گذشت محسوب شده و رضایت شاکی موجب مختومه شدن پرونده میگردد.
چگونگی اخذ رضایت شاکی در فروش مال غیر
وکیل دعاوی کیفری تاکید میدارد: خوب است بدانید بهترین راه برای تعیین سرنوشتی روشن در هر پرونده کیفری، اخذ رضایت شاکی مربوطه است. وکیل متخصص دعاوی کیفری تاکید میدارد: بهترین راه برای اخذ رضایت از شاکی، رد مال به او و جبران خسارات وارده به وی میباشد. متهم پرونده جرم فروش مال غیر میتواند در اثنای رسیدگی قضایی، اقدامات لازمه جهت اخذ رضایت شاکی در فروش مال غیر را انجام داده و در صورت حصول رضایت، به آن استناد نماید. وکیل فروش مال غیر این امر را همواره به کلیه موکلین خاطر نشان میدارد که از انجام هیچگونه کاری در راستای اخذ رضایت شاکی در فروش مال غیر دریغ ننمایند.
وکیل فروش مال غیر در تهران
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران تلاش بر اخذ رضایت شاکی در فروش مال غیر را سرلوحه اقدامات وکیل دعاوی کیفری در فعالیتهای خویش قرار داده و در بسیاری از موارد، بهترین وکلای متخصص موسسه حقوقی ما، با برقراری ارتباط و تماس تلفنی و یا ملاقات حضوری با شاکی یا شکات، موفق به اخذ رضایت ایشان میشوند. مفیدترین و بهترین توصیه به شما عزیزان، بهره بردن از تجربه و دانش و تخصص وکلای دعاوی کیفری میباشد. با اعطای وکالت به وکیل خوب و باتجربه یا استفاده از مشاوره حقوقی تخصصی ایشان، به روشن شدن سرنوشت دعوای کیفری خود کمک نمایید.
سوالات متداول وکیل مال غیر
وکیل فروش مال غیر چه وظایفی دارد؟
وکیل فروش مال غیر وظیفه دارد که:
- مشاوره حقوقی به موکلین خود ارائه دهد.
- مستندات و شواهد لازم را جمعآوری کند.
- دعاوی مربوط به فروش مال غیر را در دادگاه پیگیری کند.
- از حقوق مشتری در برابر فروشندگان غیرقانونی دفاع کند.
- در مراحل داوری و مذاکره نیز به نمایندگی از موکل عمل کند.
چگونه میتوانم مطمئن شوم که وکیل انتخابیام متخصص در این حوزه است؟
برای اطمینان از تخصص وکیل در حوزه فروش مال غیر، میتوانید:
- رزومه و سابقه کاری وکیل را مطالعه کنید.
- از ارجاعات و رضایتنامههای مشتریان قبلی کسب اطلاعات کنید.
- از وکیل بخواهید که در مورد تجربیات خود در دعاوی مشابه توضیح دهد.
- بررسی کنید که آیا او عضو کانون وکلای مربوطه است یا خیر.
چه مدارکی برای پیگیری یک دعوی فروش مال غیر نیاز دارم؟
مدارکی که معمولاً برای پیگیری دعاوی فروش مال غیر نیاز است شامل:
- اصل و کپی سند مالکیت ملک مورد نظر.
- مدارک شناسایی (مانند شناسنامه و کارت ملی).
- مستندات مربوط به فروش (قرارداد فروش، رسید، یا هرگونه توافقنامه).
- شواهدی دال بر عدم رضایت مالک اصلی (مانند نامهها یا پیامها).
- عکسها یا گواهی شهود در مورد موقعیت ملک.
آیا دعاوی فروش مال غیر همیشه به دادگاه میروند؟
خیر، دعاوی فروش مال غیر ممکن است در مراحل ابتدایی از طریق مذاکره و حل و فصل خارج از دادگاه نیز حل و فصل شوند. بسیاری از وکلا تلاش میکنند تا از طریق توافقهای صلحآمیز برای جلوگیری از فرآیند طولانی و هزینهبر دادگاه اقدام کنند.
عواقب قانونی فروش مال غیر چیست؟
عواقب قانونی شامل جبران خسارت به مالک اصلی، باطل اعلام کردن قرارداد فروش و همچنین ممکن است شامل مجازاتهای کیفری برای فروشنده باشد. در مواردی، اگر فروشنده به صورت عمدی و با علم به غیرقانونی بودن معامله اقدام کرده باشد، ممکن است به حبس یا جریمههای سنگین محکوم شود.
هزینههای وکالت در دعاوی فروش مال غیر چگونه تعیین میشود؟
هزینههای وکالت معمولاً بستگی به پیچیدگی پرونده، زمان مورد نیاز برای پیگیری، و تجربه وکیل دارد. برخی وکلا ممکن است هزینهای ثابت داشته باشند، در حالی که بعضی دیگر به صورت درصدی از خسارت و یا بر اساس ساعت کار محاسبه کنند.
آیا زمان مشخصی برای پیگیری دعوی فروش مال غیر وجود دارد؟
بله، معمولاً قانون مدت زمان خاصی را برای طرح دعاوی تعیین میکند. این مدت زمان ممکن است بسته به نوع دعوی و محل اقامت متفاوت باشد. در بسیاری از موارد، برای دعاوی مدنی، این مدت زمان از تاریخ وقوع تخلف شروع میشود.
چه تفاوتی بین فروش مال غیر و تصرف عدوانی وجود دارد؟
فروش مال غیر به معنای فروش مالی است که مالک آن شخص دیگری است، در حالی که تصرف عدوانی به تصرف غیرقانونی ملکی اشاره دارد که فرد بدون مجوز مالک در آن سکونت یا استفاده کند. در بسیاری از موارد، این دو موضوع میتوانند همپوشانی داشته باشند.
آیا ممکن است که دعوی فروش مال غیر به صورت دستهجمعی مطرح شود؟
بله، در صورتی که چندین نفر از یک معامله آسیب دیده باشند، میتوانند دعوی دستهجمعی علیه فروشنده غیرقانونی مطرح کنند. این نوع دعاوی معمولاً پیچیدگیهای خاص خود را دارند و نیاز به وکیل متخصص دارند.
آیا میتوانم از خسارات ناشی از فروش مال غیر شکایت کنم؟
بله، شما میتوانید به عنوان مالک اصلی مال، به خاطر خساراتی که ناشی از فروش غیرقانونی ملک خود به شما وارد شده است شکایت کنید. این خسارات شامل هزینههای قانونی، هزینههای جابجایی و هرگونه ضرری که به دلیل عدم دسترسی به ملک وارد شده است، میشود.
سلام جرم همسرم فروش مال غیر هست به مبلغ ۱۸۵ میلیون و یکسال حبس تعزیری، قطعی شده اما هنوز به اجرای احکام نرفته پرونده، حالا شاکی میگه من نمیرم برای اخذ مال که یک خونه هست، صبر میکنم تا تو جبران خسارتم انجام بدی که تو رو حبس نبرن، میخوام بدونم اگر نره و نامه دریافت منزل رو نگیره، فعلا صبر کنه پرونده جریانش ادامه پیدا نمیکنه؟ و در صورت ادامه ی اقدام شاکی پرونده درجریانه؟
با سلام
در صورت عدم پیگیری شاکی در خصوص رد مال پرونده مکتوم می ماند اما در خصوص حبس اجرای احکام پیگیری می نماید. برای مشاوره با وکیل فروش مال غیر با ما تماس بگیرید.
والله من قربانی فروش مال غیرم رضایت به متهم ندید این خیانت به بقیه هستش طرف میاد کلاهبرداری میکنه و بعد از ۲سال میاد رضایت بگیره این متهم باید بره زندان و ادب بشه
سلام، ایا امکان افزایش مبلغ صد میلیون تومان در جراعم قابل گذشت فروش مال غیر با توجه به تورم در آینده نزدیک وجود دارد؟ چون صد میلیون برای سال ۹۹ هست و از اون موقع همه ی اموال و املاک افزایش شدیدی داشتند.
با سلام
خیر به نظر در زمان کوتاه اصلاح قانون اتفاق نخواهد افتاد.
سلام، بنده آپارتمانی را خریدم که بعد مشخص شد که به شخص دیگری فروخته اند و بعد دوباره واحده دیگری را در همان ساختمان به من دادند که بعدا متوجه شدیم آن را هم فروخته اند و بعد از ۱ سال پولمو دادند و من هم که چاره ای نداشتم پول و گرفتم،آیا الان شرایط شکایت وجود دارد و آیا جرم فروش مال غیر از نظر عمومی پا برجا است؟یا خیر؟
با سلام
با توجه به تبدیل تعهد صورت گرفته از سوی شما، امکان طرح شکایت وجود ندارد.
سلام روزتون بخیر، بنده چهار سال پیش با اطلاع دوستم آپارتمانی که به ایشان پیش فروش کرده بودم به شخص دیگه ای فروختم. الان بعد چهار سال دوستم ازم به جرم فروش مال غیر شکایت کرده. میخواستم ببینم با توجه به اینکه من اینکارو با اطلاع ایشان انجام دادم و اس ام اس موجود هست که سالهای قبل خبر داشته که به شخص دیگه ای واگذار شده و الان بعد چهار سال بعد از واگذاری شکایت کرده اصلا میتونن شکایت کیفری رای بگیرند یا نه؟ درضمن ارزش آپارتمان بیشتر از صد میلیون بوده. فرصت زمان شکایت از زمان اطلاع از وقوع جرم چقدر هست؟ چون ازچهار سال پیش اطلاع داشتند.
با سلام
در صورتی که شما بتوانید آگاهی ایشان را اثبات کنید در واقع رضایت ضمنی ایشان به فروش را اثبات کرده اید و فروش مال غیر در این فرض منتفی است. برای مشاوره با وکیل انتقال مال غیر با ما تماس بگیرید.