جرم هک و هکرها

جرم هک چیست؟ به چه افرادی هکر میگویند؟ آیا این جرم دارای انواعی است؟ هکرها به چند دسته تقسیم میشوند؟ آموزش هک میتواند بعنوان جرم محسوب شود؟ راههای پیگیری از هک کدامند؟ به چه نحوی می توان از جرم هک شکایت کرد؟ مجازات جرم هک و هکرها در قانون شامل چه مواردی میشود؟ کدامین مرجع و دادگاه به جرم هک رسیدگی میکند؟

مقدمه ای در خصوص جرایم هک و هکرها

در دنیاى تکنولوژى و اینترنت  که بیشتر فعالیت و کار روزمره از طریق اینترنت و دنیاى مجازى انجام مىگیرد، شاهد جرایم زیادى هستیم که به جرایم رایانه ای معروف هستند. با وجود این که اینترنت هم داراى بعد مثبت (سهولت در انجام کار) است دارای بعد منفى ( محلى براى سوءاستفاده گران) نیز میباشد. همانند بسیاری از وسائلی که استفاده میکنیم. اما میتواند محلى هم براى وقوع جرایم متعدد مانند جرم هک باشد. مقنن این عمل را جرم انگارى کرده و براى جلوگیرى از افزایش آن مقررات و قوانینى را در قانونى تحت عنوان قانون جرایم رایانه اى قرار داده است.

تعریف جرم هک در قانون ایران

جرم هک عبارت است از وارد کردن اختلال در داده هاى سیستم ها و یا کامپیوتر به صورت غیر مجاز و یا به عبارت ساده تر رخنه کردن به اطلاعات و داده ها (منظور از داده اطلاعات متعلق به شخص حقیقى و حقوقى ) میباشد. وکیل جرایم رایانه اى بیان مى کند: جرم هک باعث تخریب و عدم پردازش و إخلال در سیستم ها بصورت غیر قانونى میباشد. و گاه امکان دارد که با حذف کردن داده همراه باشد. وکیل کیفرى در ادامه میگوید در پروندهایی که موضوع آنها جرم هک است،در واقع جرم هک را به معنى کنجکاوى بیش از حد به زندگى شخصى و اطلاعات و دادهاى خصوصى أفراد قرار داده است. این عمل منجر شده  که قانون گذار آن را جرم انگارى کرده و ارتکاب به آن را  جرم قلمداد کند.

  • نکته: جرم هک زمانى محقق مى شود که در داده ها و اطلاعات شخصى افراد خللى وارد شود. و باعث تخریب کامپیوتر و سیستم شود. و گاهى هم همراه با عدم پردازش صورت خواهد گرفت. به عنوان مثال اگر شخصى عمدا به سیستم رایانه اى خسارت وارد نماید، جرم هک نیست. اما مى توان از باب جرم تخریب و همچنین موضوع ماده  ۶۷۶ و ۶٧۷ قانون مجازات اسلامی مورد پیگرد قرار گیرد.
◁◁ بیشتر بدانید:  کلاهبرداری رایانه ای چیست؟

تعریف جرم هکر در قانون ایران

وکیل جرایم هک در ادامه بیان میکند که این جرم نیازمند فاعل کار مى باشد. که به آن هکر مى گویند. هر شخصى که مسلط به برنامه هاى کامپیوترى با هوش و استعداد زیاد در این زمینه باشد را گویند. یعنى افراد با زیرکی مى تواند در زمینه هاى برنامه ریزى و طراحى برنامه هاى کامپیوترى و نرم افزارى وارد سیستم شده و اطلاعات و داده ها را بدست آورد، و البته نکته مهم در این است که باید بصورت غیر قانونى ارتکاب پیدا کند. تا بتوان به عنوان جرم هکر را اطلاق کرد.

  • نکته: در مقابل هکرها موضوع کرکرها قرار دارد. کرکرها افرادى هستند که هدفشان از ورود به سیستم ها فقط ایجاد اختلال و خرابکارى میباشد.

البته در دنیاى مجازى افرادى که هدفشان نفوذ غیر قانونى به سیستم ها میباشد بسیارند. و هرکدام اسم مخصوص بخودشان دارند. مثلا واکر ها افرادى هستند از اطلاعات سیستم رایانه اى استفاده مى کند و هدفشان نفوذ به سیستم است.

آیا آموزش هک جرم محسوب میشود؟

آموزش هک میتواند بعنوان جرم باشد؟ وکیل متخصص جرایم رایانه اى در پاسخ مى گوید : آموزش هک وجود ندارد، اما جرم هک محسوب مىشود، چون بصورت غیر قانونى به داده ها و اطلاعات دسترسى پیدا میکنند ، و این سؤالى است که بیشتر افراد در ذهنشان مطرح میشود. چرا که با اینترنتى شدن فعالیت ها و یا بهتر است بگوییم زندگى انسان ها، یکى از موضوعات شایان در فضاى مجازى موضوع هک مىباشد که اکثر کاربرها با شنیدن این اسم دچار وحشت و ترس مىشود، و در صدد آن هستند که سیستم کامپیوترى خود را با امنیت بالایی به روز رسانی کنند و از تمام برنامه ها  استفاده کنند.

کاربران براى جلوگیرى از هک شدن سعى بر یادگیرى و آموزش آن دارند و دست به این عمل خطرناک مى زنند. بدلیل جرم محسوب شدن جرم هک قانون گذار براى کاهش و به جهت جلوگیرى از آن قانونى تصویب نموده تحت عنوان قانون جرایم رایانه اى که در این قانون صراحتاً بیان شده آموزش و مطالب آموزشى در مورد هک جرم محسوب مىشود و به مجازات مقرر شده در قانون محکوم خواهد شد.

منظور از جرم هک و هکرها چیست؟

جرم هک یکى از مهم ترین جرایم در فضاى مجازى است. وکیل جرم هک بیان مى دارد در پرونده هایی که موضوع آن جرم هک است باید به این موضوع دقت داشته باشیم که زمانى این جرم هک  محقق مىشود که کسی به محتواى داده ها و اطلاعات بصورت غیر مجاز و قانونى دسترسى پیدا کرده باشد، و نکته اصلى محتواىى است که اشاره شده. باید افزون که منظور از محتوا ٣ نوع محتوا منظور میباشد:

۱- ابتدا دسترسى به محتواى بیرون که همان وارد شدن به سیستم از طریق رمز میباشد.

۲- محتواى وسطى که مربوط به عکس ها و ایمیل ها و اطلاعات و … میشود.

۳- محتواى مرکزى که شامل اسناد مهم و نقشه ها ى اطلاعات سرى و آن چیزى است که هدف اصلى است.

هدف هکرها از هک کردن سازمان یا موسسه یا شخصرسیدن به اطلاعات و محتویات اصلى که مد نظرشان است میباشد.

تفاوت بین هکر و کرکرها هکرها افراد باهوشى هستند که در زمینه ى کامپوتر اطلاعات زیادى دارند، و گاهى آنقدر از لحاظ ضریب هوشى و استعداد در سطح بالای قرار دارند که با در دست داشتن یک ابزار آلات ساده مانند نصب یک برنامه کوچیک بر روى کامپوتر یا لپ تاپ یا هر سیستم دیگر مى توانند مبادرت به جرم هک نمایند. در حالى که کرکرها افرادى هستند که صرفا هدفشان تخریب و ایجاد احتلال در سیستم هاى کامپیوترى میباشد. در واقع برعکس هکرها که هدفشان بدست آوردن اطلاعات و محتویات است.

انواع جرم هکرها در قانون ایران

جرم هکرها در قانون ایران وبه زبان وکیل جرایم رایانه اى به این صورت میباشد؛

۱- کلاه سفیدها: این دسته از هکرها که دسته ى اصلى هستند قصد و هدفشان بطور کلى مفید است و نیت آنها رفع مشکلات و آسیب هایى است که در سیستم بوجود آمده و همچنین پیشگیرى از بروز مشکلات در سیستم. (پس همیشه هکرها مخرب نیستند).

۲- کلاه سیاه ها: این دسته از هکرها برعکس دسته ى اول هدفشان انجام کارهاى زشت و در نهایت ارتکاب جرم میباشد، مانند نفوذ به سیستم ها جهت تخریب سیستم هستند.

در کنار ٢ دسته ى اصلى دسته هاو فرعى دیگرى نیز براى جرم هکرها وجود دارد که بدین شرح اند:

۳- کلاه خاکسترى: این گروه داراى مشکلات روانی هستند و در اصطلاح با خودشان درگیرند و گاه ممکن است، با هدف تخریب و هک و آسیب رساندن به سیستم یک شرکت بزرگ تجارى یا سازمانى باشد.

۴- بچه اسکریپى: افرادى هستند که سواد و مهارت ندارند و صرفا با در دست داشتن ابزار هایی توان تخریب و اختلال در سیستم را دارند.

۵- کلاه سبز ها: گروهى هستند که براى کامل کردن اطلاعات خودشان در مورد هک از افراد با تجربه اطلاعات بدست مى آورند.

۶- کلاه آبى ها: این دسته به افراد انتقام جو معروف هستند و عصبى هستند که از مسائل فنى کامپیوتر اطلاعات بسیار دقیق و کاملى دارند.

انواع جرم هک در فضاى سایبرى

غالبا زمانى که برنامه ى وارد سیستم مىشود، بمنظور تخریب و اختلال وارد کردن به سیستم (جرم هک) میتواند انواع متعددى داشته باشد که به شرح ذیل میباشد:

۱- فیشینگ: این دسته از برنامه هاى جرم هک که به شایان قابل  مشاهده است،  به این شکل است که اطلاعاتى که در درگاههاى اینترنتى (کارت عابر بانک) است را برداشته و بوسیله جعل اطلاعات ، مبادرت به خالى کردن موجودى حساب صاحب کارت عابر مینمایند.

۲- حملات مربوط به سرویس هاى اینترنتى: این روش ازجرم هک که بین هکرها در سرویس اینترنت و سایت ها مىباشد که اکثرا بصورت حملات شدیدی است که یک هکر به سایت ها و سرویس هاى اینترنتى دارد. این نوع از هک انواع متعددى دارد که علت اصلى حملات ، بدست آوردن اطلاعاتى از مدیران سایت یا سرویس میباشد. از جمله نمونه هاى این جرم هک میتوان به حمله هاى DOS,DooS,SQL, injection & XSS اشاره کرد.

۳- شنود: ازدیگر موارد ی که در جرم هک وجود دارد، شنود است. البته شنود یکى از موارد جاسوسى هم  بشمار مى آید، اما در مورد جرم هک و پرونده های مربوط به این جرم در فضاى مجازى به این صورت است که بسته هایی که ارسال میشوند و دریافت میشوند در مسیر مورد حمله هکرها قرار میگیرند که البته باید این را هم بیان کرد در این نوع از جرم هک در حقیقت  ضعف شبکه ها مشخص مىشود. که از معروف ترین میتوان به هک شنود (MITM) اشاره نمود.

۴- کرک پسورد: وکیل جرم هک بیان میکند: این نوع ازجرم هک به معنى شکستن پسوردها میباشد. گاهى اوقات بالاى ده ها میلیون پسورد توسط هکرها امتحان  میشود تا بتوانند به پسورد اصلى جهت دسترسى به اطلاعات را پیدا کنند. این نوع از هک به کرکرها هم معروف است. و خود داراى انواع گوناگونى است. این نوع از هک حتى مى تواند واى فاى شخصى را نیز مورد حمله قراردهد. و نوعى خطرناک براى شرکتها و کمپانى هاى بزرگ بحساب مى آید.

۵- Keylogger :  هکرها با استفاده از این نوع از هک ضرباتى که بروى سیستم وارد میشود را مانند یک رمز ،رمزنگارى میکنند،در واقع با استفاده از این نرم افزار تعداد ضرباتى که بروى سیستم کلیک مىشود را ضبط میکنند. عدد بدست آمده همان کلید رمز و کلمه عبور مىشود. که بوسیله ى آن مى توانند وارد سیستم و برنامه هاى شخصى مانند ایمیل شوند.و مرتکب جرم هک بشوند.

۶- Whater hole attack : این روش اکثرا در یک نقطه مکانى اتفاق مى افند مانند کافى شاپ. هکر با قرار گرفتن در این نوع مکان ها مى توانند از  WiFi آن منطقه را جعل کند و طریق آن وارد سیستم امنیتى و حریم خصوصى افراد شده و اطلاعات را بدست آورد وجرم هک محقق شود.

۷- جعلى: این نوع از جرم هک که بیشتر میان  نوجوانان است و از آن استفاده مى کنند، و براى آنها جنبه ى تفریحى دارد و از این طریق مى توانند با نرم افزارهاى متعدد به شبکه بى سیم وصل بشوند.و لاجرم جرم هک را انجام دهند.

۸- حملات غیر فعال: هکرها با استفاده از این روش بیشتر قصد بدست آوردن اطلاعات بسیار مهم را دارند، بگونه ى که مورد شناسایى واقع نشوند (شناخته و شناساىى نشوند). این نوع از جرم هک را مى توان در ایمیل ها و شبکه هاى اطلاع رسانى اجتماعى و تلفن و غیره مشاهده نمود.

۹- بد افزارها: همانطور که از ظاهر و شکل کلمه برمى آید نرم افزارهاىى مخرب که از طریق روش هاى مختلف وارد سیستم شده  و باعث قفل شدن سیستم مى شوند.و از این طرق هکرها میتوانند اطلاعات را پیدا کنند و جرم هک ارتکاب یابد.

۱۰- کوکى هاى غیر مجاز: این نوع از حملات (جرم هک کردن) را مىتوان در مرورگرها مشاهده کرد که وارد سیستم شده و پسورد و رمز سیستم را دریافت و از این طریق به تمام اطلاعات شخصى دسترسى پیدا مى کنند. (این سیستم میتواند کامپیوتر یا لپ تاپ یا گوشی های هوشمند باشد ).

۱۱- طعمه: حملات در این نوع از جرم هک  ، بوسیله ى تبلیغات هاى جذاب و پر رنگ و لعاب انجام مىگیرد. هکرها از این طرق به تمام اطلاعات دسترسى پیدا مى کنند.به این شکل که یک تبلیغات در مورد لباس یا مواد آرایشی یا هر چیز دیگر با یک نوع خاص تبلیغ که افراد صد در صد شیفته ی آن شده و بر آن باورند که بهترین نوع است.

۱۲- کلیک کردن بروى صفحه ناشناس: در این شیوه هنگامى که افراد بروى علامت ضربدرى که بالاى صفحه یا کنار و پایین صفحه  است کلیک کنند. این امکان را به هکرها مى دهند که مورد جرم هک واقع شوند.

شیوه ی پیگیری جرم هک توسط وکیل متخصص

یک جرم را زمانی میتوان پیگیری کرد که آن جرم محقق شده و اتفاق افتاده باشد. وکیل جرم هک میگوید: پیگیری قضایی جرم موقعی است که عمل ارتکابی اتفاق بیافتد.درمورد جرایم رایانه ای که جرم هک یکی از آن جرایم است، بعد از محقق شدن ،و آن زمانی است که عمل ارتکابی یا همان فعل و ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است که  توسط پلیس فتا پیگیری شود. وکلایی که  در جرم هک یا جرایم رایانه ای انتخاب میشوند افرادی هستند که در مورد فضای مجازی و فعل ها و ترک فعلهایی که جرم محسوب میشوند متخصص و دارای تجربه باشند.

علت آن است که جرایم رایانه ای بدلیل حیثیت و نظم عمومی دارای اهمیت شایانی است. وکیل متخصص جرایم رایانه ای در پرونده های جرم هک در ابتدا با مدارک و ادله هایی که از شاکی دریافت میکند به موضوع رسیدگی میکند.

  • نکته: شاکی ها در پرونده جرم هک باید دقت داشته باشند که کوچکترین موضوع که شاید برای دیگران و حتی خودشان اهمیت ندارد برای وکلا مهم است چرا که میتواند روند پرونده را به نفع شاکی به اتمام برساند.

نحوی شکایت از جرم هک در حقوق ایران

نحوه شکایت از جرم هک که از دسته جرایمی است که در دنیای سایبری و فضای مجازی اتفاق می افتد. از دید بهترین وکیل جرایم رایانه ای به این شکل است که در ابتدا شاکی از طریق پلیس فتا اعلام جرم میکند ، از سوی دیگر با ثبت نام در سامانه اقدام به طرح شکایت مینمایند. پس از ثبت و درخواست، پرینت گرفته ، سپس اقدام به باطل کردن تمبر به مبلغ ۱۰ هزار تومان مینمایند. شاکی برگه ی شکواییه را به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای برده و تقدیم مینماید. برای شکایت باید دلایل و مدارک کافی باشد، دادیار مدارک را بررسی کرده، در صورت کافی بودن و کامل بودن اقدام به صدور کیفر خواست مینماید. در نهایت در دادگاه ویژه قاضی با بررسی پرونده و وجود مدارک رای را صادر میکند. اجرای رای قطعی در دادسرای ویژه جرایم رایانه ای انجام میگیرد.   (ciber.polic.ir)

مجازات جرم هک در قانون جرایم رایانه ای

مجازات جرم هک در کشورهای دنیا با توجه به قانون جرایم رایانه ای متفاوت است. اما در مورد هکرها بعد از شناسایی و اثبات جرم به حبس محکوم خواهند شد.

در حقوق ایران جرم هک و هکرها در قانون جرایم رایانه ای مقرر شده است. مجازات آن ۹۱ روز تا یک سال حبس و مبلغ معادل ۵ تا ۲۰ میلیون ریال جزای نقدی و یا در بعضی موارد به هر دو مجازات محکوم خواهند شد.

نکته: اگر هک در حال انتقال ویا امواج الکترومغناسیتی یا نوری باشد مجازات مرتکبین ۶ ماه تا ۲ سال حبس و مبلغی معادل ۱۰ تا ۴۰ میلیون جزای نقدی و گاه حسب جرم ارتکابی هر دو مجازات محکوم خواهند شد.

دادگاه و مرجع صالح جهت رسیدگی به جرم هک

دادگاه صالح به رسیدگی جرم هک دادسرا و دادگاه ویژه جرایم رایانه ای است. دادسرا و دادگاه ویژه جرایم رایانه ای واقع در منطقه ۳۱ تهران میباشد. در دادسرا تحقیقات مقدماتی با توجه با مدارک و ادله  توسط بازپرس  پرونده انجام میگیرد و در صورت کامل بودن دادستان کیفر خواست صادر میکند و پرونده به دادگاه ویژه برای رای قطعی ارجاع میشود. بعد از صدور رای نهایی و اجرای حکم (رای) به دادسرای ویژه فرستاده میشود.

◁◁ بیشتر بدانید:  جرم فیشینگ رایانه ای چیست و چه مجازاتی دارد؟

وکیل جرم هک در تهران

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با حضور وکلای پایه یک دادگستری در امور کیفری و حقوقی با داشتن تجربه و تخصص در این مقاله مطالب مربوط به جرم هک و هکرها را بیان نمودند. مضافا آنکه جرم هک و هکرها، جرمی غیر قابل گذشت است چون باعث بر هم زدن نظم عمومی میشود. درست است که با شکایت شاکی پرونده جرم شروع میشود ولی در روند رسیدگی، حتی با رضایت شاکی نیز پرونده مختومه نمیشود. در این هنگام دادستان به عنوان مدعی العموم به دفاع از حقوق مردم اقدام مینماید. برای کسب اطلاعات بیشتر بهترین کار آن است که شما عزیزان از وکلای متخصص و باتجربه موسسه حقوقی ما مشاوره حقوقی دقیق و تخصصی دریافت نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۹ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
.......
2 سال قبل

سلام هکر هایی که سیستم های کشور های دشمن را هک می‌کنند یعنی جرم کردند؟

آخرین ویرایش2 سال قبل توسط .......