تعریف سهام بانام و سهام بی نام چیست؟ خرید و فروش سهام چگونه است؟ تعریف اوراق قرضه چیست؟ تفاوت اوراق قرضه با سهام شرکت های تجاری در چیست؟ وکیل متخصص امور شرکتها در این مقاله به شرح موضوعات مذکور میپردازد.
تعریف سهام بانام و بی نام
وکیل متخصص امور شرکتها بیان می دارد: در کلیه شرکت های تجاری، دارایی شرکت از دارایی شرکا و صاحبان سهام مجزا و جدا میباشد. دلیل این امر هم شخصیت حقوقی شرکت میباشد. حصه هر شریک در شرکت های سهامی بصورت ورقه سهم میباشد. که ممکن است مبلغ آن سهم تماما یا قسمتا پرداخت شده باشد. این سهام ممکن است بانام باشد و یا بصورت بی نام اصدار و مورد خرید و فروش قرار بگیرد. لذا تعریف سهام بصورت کلی عبارت است از: سهم، قسمتی است از سرمایه یک شرکت سهامی، که مشخص کننده میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحبش در آن شرکت سهامی عام یا خاص میباشد.
وکیل متخصص امور شرکتها به اختصار تعریف میدارد:
۱) سهام بانام:
سهامی است که به شخص معینی تعلق میکیرد. و نام وی روی ورقه سهم یا در دفتر سهام شرکت ثبت میگردد. پس ممکن است نام محمد محمدی را روی ورقه سهم مشاهده نماییم، یا صرفا روی سهم نوشته باشد ” بانام “.
۲) سهام بی نام:
سهامی است که روی آن، نام صاحبش ذکر نمیگردد و صاحب مشخص و معین از حیث ثابت، با درج نام روی خودش ندارد. یعنی این نوع از سهام، بصورت بی اسم و بعنوان سند در وجه حامل صادر شده، و دارنده آن سهام، مالک آن به شمار می آید.
- نکته: در هر صورت، ثبت نام صاحب سهم و شماره سهم او در دفتر سهام شرکت الزامی و ضروری میباشد.
۱۰ نکته مهم در خصوص سهام بانام و بی نام
وکیل متخصص امور شرکتها یا همان وکیل تجاری میگوید: خوب است که برخی از مهمترین نکات مربوط به سهام های بانام و بی نام را به خاطر بسپارید:
۱) انتقال سهام بانام باید در دفتر سهام شرکت به ثبت برسد.
۲) صاحب سهام بانام باید انتقال را راسا یا توسط وکیل در دفتر ثبت شرکت تصدیق نماید.
۳) انتقال سهام بانام بدون رعایت تشریفات ثبت و تصدیق، فاقد ارزش و اعتبار است.
۴) باید مقررات اساسنامه در خصوص نحوه انتقال نیز رعایت گردد.
۵) ممکن است صاحبان سهام بانام قدیمی، دارای حق تقدم در خرید باشند.
۶) نقل و انتقال سهام بی نام نیازمند رعایت هیچگونه تشریفاتی نمیباشد.
۷) انتقال سهام بی نام بصورت قبض و اقباض بعمل می آید.
۸) در صورت تجویز اساسنامه، تبدیل سهام بانام و بی نام به یکدیگر جایز و بلاایراد است.
۹) رعایت مهلتی به میزان حداقل ۶ ماه برای تبدیل سهام بی نام به بانام الزامی میباشد.
۱۰) عدم تبدیل سهام بی نام به بانام، موجب باطل شدن آنها میشود و سهام جدید در مرکز اصلی شرکت به نام ایشان بصورت ودیعه قرار خواهد گرفت.
معایب و مزایای سهام بانام و بی نام
مزیت سهام بی نام در سرعت نقل و انتقال و نداشتن تشریفات سخت است. این نقل و انتقال میتواند بصورت ارادی و قراردادی باشد و یا بصورت قهری یعنی ارث و میراث باشد.
مزیت سهام بانام این است که به هنگام مفقودی یا به سرقت رفتن یا جعل و غیره، امکان اثبات ادعا در خصوص آن آسانتر است. همچنین امکان کنترل صاحبان سهام بانام راحت تر میباشد.
- نکته: اثبات مالکیت در سهام بی نام در مواقعی که به هردلیلی سهام از ید صاحب اصلی آن خارج شده است، امری دشوار و بعضا ناممکن میباشد.
تعریف اوراق قرضه و جایگاه آن در حقوق تجارت ایران
شرکت های سهامی میتوانند علاوه بر صدور برگه هایی که سهام نام دارند، مبادرت به صدور اوراق قرضه بنمایند. ورقه قرضه، برگه قابل معامله ای است که به قطعات کوچکتر تقسیم شده است. هر برگ قرضه، نماینده قسمتی از وام کلی است که شرکت سهامی لازم داشته است و صاحبات آن اوراق قرضه، به همان میزان بستانکار شرکت میشوند. ولیکن به دلیل ارتباط حقوقی که با شرکت دارند، از طلبکاران عادی شرکت منفک میگردند.
تفاوت اوراق قرضه با سهام بانام و بی نام
شکل، فرم و صورت اوراق قرضه در اکثر موارد، مانند همان اوراق سهام میباشد. لذا مندرجات و مفادی که در سهام قید میگردد در ورقه قرضه نیز ذکر میشود. ولیکن بجای کلمه “سهم” از کلمه “برگ قرضه” استفاده شده و روی آن نوشته میشود. از جمله فواید برگ قرضه میتوان به این نکته اشاره نمود که صاحبان اوراق قرضه اطمینان دارند که در پایان سال، سود معینی در مقابل قرضی که به شرکت داده اند، دریافت مینمایند. همچنین هر زمان که احتیاج داشته باشند میتوانند آنها را در بازار سهام به سهولت و آسانی به فروش برسانند.
- نکته: برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله اوراق قرضه در شرکت های سهامی مراجعه نمایید.
توقیف سهام بانام و بی نام چگونه است؟
آیا میتوان سهام شرکت های سهامی را اعم از سهام بانام و بی نام را در مقابل بدهی که شرکت به طلبکارانش دارد؛ توقیف نمود؟ وکیل متخصص امور شرکتها پاسخ میدهد: مطابق نظر اداره حقوقی وزارت دادگستری، چون شرکت های تجاری همانند شرکت سهای دارای شخصیت حقوقی مستقل از شخصی شرکا و سهامداران میباشد، امکان توقیف سهام شرکت های سهامی در مقابل بدهی شرکت به طلبکارانش وجود ندارد. لذا پاسخ پرسش فوق منفی است.
- نکته: دلیل این امر آن است که سهام شرکت متعلق به صاحبان آن یعنی سهامداران است. از این جهت ایت که قابل توقیف نیست. و صرفا اموال متعلق به شرکت قابلیت توقیف دارند.
وکیل متخصص امور شرکت ها
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در هر زمینه ای که فعالیت مینماید، بصورت تخصصی مبادرت به آن زمینه نموده و معتقد است که بهترین نوع وکالت آن است که یک وکیل، دعاوی و موضوعات خص و ویژه ای را بصورت اختصاصی، سرلوحه وکالت خویش قرار دهد. مانند وکیل متخصص امور شرکتها در دعاوی تجاری مربوطه. لذا بهترین توصیه به شما عزیزان این است که همواره از خدمات حقوقی موسسه حقوقی ما بهره مند شوید.