وکیل مطالبه خسارت تاخیر در معاملات ملکی در مقاله حاضر قصد دارد به بهترین شکل و با تجربه ای که در پرونده های مختلف در زمینه مشابه کسب نموده است، به بررسی وجه التزام یا خسارت تاخیر در انجام تعهد در معاملات ملکی بپردازد.
وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی و تعریف وجه التزام
وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی؛ بهترین تعریفی که می تواند از وجه التزام ارائه نماید بدین شرح است، هر قراردادی که بین افراد منعقد می شود نیازمند یک ضمانت اجرای مناسب می باشد تا در صورت تخلف هر یک از طرفین قرارداد بتوان با استفاده از این ضمانت اجراها خسارت هایی که به طرف مقابل وارد می شود را جبران نمود.
وکیل متخصص در ادامه بیان می دارد، وجه التزام یکی از ضمانت اجراهایی است که می توان برای طرفین قرارداد در نظر گرفت. وجه التزام خسارتی است که مبلغ آن در هنگام عقد قرارداد تعیین شده است و طرفین نمی توانند در صورت تخلف از قرارداد از سوی طرف مقابل، خسارتی بیش از آنچه تعیین شده است را مطالبه کنند و در صورت مطالبه مبلغی بیشتر نیز دادگاه به مبلغ تعیین شده در قرارداد رای خواهد داد نه بیشتر و نه کمتر.
تعریف خسارت تاخیر در انجام تعهد
وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی بهترین توصیف خسارت تاخیر را در ادامه برای شما ارائه می نماید، همانطور که پیش تر بیان شد ممکن است در قرارداد ها میزان خسارت به صورت مقطوع تعیین شود که بدان وجه التزام قراردادی گفته می شود اما در فرضی که خسارت به صورت وجه التزام تعیین نشده باشد و یکی از طرفین قرارداد در اثر تاخیر دچار خسارت شده باشد باید از دادگاه مطالبه خسارت تاخیر در انجام تعهد نماید و در این فرض وکیل ملکی بیان می دارد، تعیین آن با کارشناس رسمی دادگستری می باشد.
طرفین دعوای مطالبه خسارت چه کسانی هستند؟
وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی که متخصص در پرونده های ملکی می باشد پرسش فوق را اینگونه پاسخ می دهد، با عنایت به ماده ۲ قانون آیین دادرسی مدنی طرح دعوا باید از سوی شخصی انجام شود که ذینفع باشد، حال باید در دعاوی مطالبه خسارت تعیین کرد که ذینفع چه شخصی است. ذینفع در قرارداد های ملکی شخصی است که قرارداد به نام او تنظیم شده است و این شخص می تواند به عنوان خواهان خسارت وارده را شخصا یا توسط وکیل ملکی مطالبه نماید.
میزان خسارت در معاملات ملکی چگونه تعیین می شود؟
وکیل ملکی پرسش فوق را اینگونه پاسخ می دهد، میزان خسارت با توجه به اینکه در قرارداد تنظیمی وجه التزام تعیین شده باشد یا خیر متفاوت است.
اگر در قرارداد ها وجه التزام تعیین شده باشد به عنوان مثال در قرارداد ذکر شده باشد که اگر سازنده، ملک را تا تاریخ مقرر در قرارداد تحویل نداد، باید مبلغ ۲۰ میلیون تومان خسارت پرداخت کند. در این صورت میزان خسارت معین است و در دادخواست نیز مبلغ دقیق آن ذکر می گردد.
اگر در قرارداد میزان خسارت به صورت وجه التزام تعیین نشده باشد، تعیین میزان خسارت با کارشناس رسمی دادگستری است. به عنوان مثال اگر در قرارداد مشارکت در ساخت سازنده ساختمان را در موعد مقرر تحویل نداد و شما میزان خسارت را هم به صورت مقطوع در قرارداد تعیین ننموده باشید می بایست ضمن طرح دعوا از دادگاه درخواست کنید که کارشناس رسمی برای محاسبه میزان خسارت تعیین نماید.
تفاوت وجه التزام با خسارت تاخیر در انجام تعهد
وکیل دعاوی ملکی تفاوت این دو نوع خسارت را اینگونه بیان می کند، تفاوت اول این است که، وجه التزام به صورت مقطوع در قرارداد تعیین شده است و دادگاه به بیشتر یا کمتر از آن نمی تواند حکم کند، در حالی که میزان خسارت تاخیر نامشخص است و دادگاه با ارجاع به کارشناس دادگستری میزان خسارت را تعیین می نماید.
تفاوت دوم در اثبات خسارت است، به این معنا که در وجه التزام حتی اگر در حقیقت خسارتی به خواهان وارد نشده باشد باز هم دادگاه به خسارت تعیین شده حکم خواهد داد چون این نوع خسارت نیازی به اثبات اینکه واقعا خسارتی وارد شده است ندارد. اما در خسارت تاخیر خواهان باید به دادگاه اثبات کند که در اثر عدم انجام تعهد به او خسارتی وارد شده است تا دادگاه حکم به پرداخت خسارت نماید.
آیا وجه التزام با انجام تعهد قابل جمع است؟
با توجه به نوع عبارتی که در متن قرارداد درج شده است می توان نظر داد که آیا مطالبه خسارت با انجام تعهد قابل جمع است یا خیر. در ادامه به بررسی هر دو حالت پیش گفته خواهیم پرداخت.
حالت اول: خسارت جایگزین اصل قرارداد
وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی حالت اول را اینگونه شرح می دهد، اگر میزان خسارت تعیین شده در قرارداد جایگزین اصل قرارداد باشد یعنی اگر در قرارداد درج شده باشد ” در صورت عدم انجام قرارداد مبلغ ۲۰ میلیون تومان پرداخت می شود” این عبارت به این معناست که خسارت تعیین شده جایگزین قرارداد است و اگر خسارت پرداخت شود دیگر نمی توان اصل قرارداد را مطالبه کرد.
حالت دوم: خسارت به همراه اجرای قرارداد
در این فرض خسارت تعیین شده در واقع برای جبران ضرر هایی است که در اثر تاخیر به خریدار وارد می آید و تاثیری در اجرای قرارداد ندارد. در این فرض در قرارداد این عبارت درج می گردد ” در ازای هر روز تاخیر در اجرای تعهد مبلغ ۵۰۰ هزار تومان خسارت پرداخت می گردد” در این فرض علاوه بر مطالبه خسارت خواهان می تواند اجرای قرارداد را نیز مطالبه نماید.
نکته مهم: وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی تاکید می کند، بهترین کار این است که تنظیم کنندگان قرارداد برای اینکه در آینده دچار اختلاف در این خصوص نشوند در قرارداد صراحتا درج کنند که پرداخت خسارت تعیین شده در قرارداد تاثیری در اجرای اصل قرارداد نداشته و قرارداد در هر صورت باید اجرا شود.
دادگاه صالح برای مطالبه خسارت قراردادی
با توجه به اینکه مطالبه خسارت یا وجه التزام مطالبه وجه محسوب می گردد بر خلاف سایر دعاوی ملکی می بایست در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل انعقاد قرارداد یا محل اجرای تعهد مطرح شود، هرچند ناشی از قرارداد مربوط به املاک می باشد. خواهان اختیار دارد تا در هر یک از سه مکان پیش بینی شده در مواد ۱۱ و ۱۳ قانون آیین دادرسی مدنی با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی میزان خسارت وارده را مطالبه نماید.
دادگاه به مبلغ خسارت غیر متعارف حکم می دهد؟
وکیل مطالبه خسارت پرسش فوق را اینگونه پاسخ می دهد، همواره محاکم در خصوص مطالبه خسارت در دعاوی ملکی دچار اختلاف نظر بوده اند. عده ای معتقدند با توجه به اصل آزادی قراردادی و با توجه به قاعده ی ” المومنون عند شروطهم ” هر میزان خسارتی که در قرارداد تعیین شده است باید پرداخت شود و نمی توان میزان آن را کمتر یا بیشتر در نظر گرفت.
عده ای دیگر بر این باورند که میزان خسارت باید با قرارداد اصلی دارای تناسب باشد و نمی توان میزان خسارت در قرارداد را به گونه ای در نظر گرفت که ارزش آن از قرارداد اصلی بیشتر باشد به همین خاطر به مبلغ متعارفی به عنوان خسارت رای صادر می نمایند.
مطالبه خسارت و فورس ماژور
در قرارداد ها عموما بندی برای حوادث پیش بینی نشده یا همان فورس ماژور در نظر گرفته می شود که اگر یکی از طرفین به دلیل فورس ماژور قادر به انجام تعهد نبود، از پرداخت خسارت نیز معاف باشد.
البته قابل ذکر است که پیش بینی نکردن بحث فورس ماژور در قرارداد تاثیری در این امر ندارد و به طور کلی اگر شرایط حادث شود که یکی از طرفین به دلایل خارج از اراده نتواند تعهد خویش را انجام دهد از پرداخت خسارت معاف خواهد بود.
وکیل مطالبه خسارت معاملات ملکی در تهران
عمده پرونده هایی که در خصوص دعاوی ملکی در محاکم در جریان می باشد مربوط به مطالبه خسارت است و طبق تحقیقات میدانی صورت گرفته از مراجعه کنندگان برای مطالبه خسارت، عمده دعواهایی که از سوی خود افراد بدون حضور وکیل طرح می گردد به دلیل ایرادتی شکلی با قرار رد دعوا مواجه می گردد که سبب هدر رفتن هزینه و زمان برای زیان دیدگان خواهد شد.
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران با در نظر گرفتن نیاز افراد جامعه اقدام به تشکیل دپارتمانی تخصصی برای دعاوی ملکی نموده که متشکل از وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه در دعاوی ملکی می باشد و تلاش دارد با به کارگیری روش های نوین و استفاده از خرد جمعی با کیفیت ترین خدمات ممکن را به شما عزیزان ارائه نماید. جهت مشاوره با وکیل ملکی مطالبه خسارت و تنظیم لایحه، تنظیم دادخواست مطالبه خسارت معاملات ملکی در تهران با ما تماس بگیرید.
این جانب بعلت گرفتاری در بدهی کارخانه ۱۰ درصد از سهام خود که معدل ۲۲۵ سهم میباشم معادل هفتصد میلیون تومان فروختم، در قراداد قید شد در صورت عدم پرداخت چکهای موضوع قرارداد هفتاد میلیون خسارت قرارداد به فروشنده پرداخت شود. چکها قراداد از ۸ برگ چک ۳ برگ چک معادل سیصدو پنجاه میلیون پرداخت شده، لاشه چکهای وصول نشده عینا به خریدار صاحب چک با رسید عدم تامین وجه چک تحویل شد، ولی خریدار بدون صورتجلسه و اطلاع وجه را به حساب اینجانب واریز و در دادگاه مدعی سهام شد که دادگاه خواسته ایشان را رد کرده. حال باتوجه به خسارت در قرداد به مبلع هفتاد میلیون و پرداخت چک قرداد به مطلع سیصد و پنجاه میلیون و ادعا واریز بدون اطلاع سیصد و پنجاه میلیون، این جانب در چه شرایط محق در مطالبه تاخیر در تادیه بابت مبلغ میباشم. ضمن اینکه قرارداد در آبان ۱۳۹۴ تنطیم گردیده.
با سلام
با توجه به مفاد قرارداد شما می توانید مبلغ خسارت را از دادگاه مطالبه نمایید. برای مشاوره حضوری یا تلفنی با وکیل متخصص دعاوی حقوقی با ما تماس بگیرید.
با سلام، بنده در سال ۹۳ یک آپارتمان خریداری کردم و وجه التزام روزی ۱۰۰ هزار تومان برای تأخیر در تنظیم سند تعین شد. فروشنده به تعهد خود عمل نکرد و من هم با استناد به گواهی عدم حضور و تقدیم دادخواست، از دادگاه حکم قطعی برای الزام فروشنده به پرداخت وجه گرفتم. فروشنده با ادعای خلاف واقع اعسار دو سال در اجرای حکم دادگاه تعلل کرد. می خواستم بپرسم با تنزل فاحش ارزش پول می توان خسارت تاخیر تادیه مطالبه کرد؟ آیا امکان به روز کردن نرخ روزانه ۱۰۰ هزار تومان وجود دارد؟
با سلام
وجه التزام یا خسارت تاحیر در معاملات ملکی که مورد حکم برای شما قرار گرفته است، از زمان صدور حکم تا زمان پرداخت مشمول خسارت تاخیر در تادیه می شود اما امکان به روز کردن مبلغ وجه التزام وجود ندارد. برای مشاوره حضوری یا تلفنی با وکیل متخصص دعاوی ملکی با ما تماس بگیرید.
سلام عرض ادب، عارضم بنده زمین زراعی رافروختم به شرط تحویل پروانه تاسیس گلخانه ظرف ۱۵ روز بعد از انعقاد قرار داد و اینکه پروانه تاسیس گلخانه را شخصی دیگه برای زمین میگیرد که متاسفانه یک ماه گذشته ولی خبری از پروانه تاسیس نشده و بنده از بی اطلاعی ۹۰ درصد قیمت فروخته شده را خسارت تعیین کرده ام. از روی بد قولی شخصی که پروانه تاسیس را میگیرد، بد قول شده ام و بی گناهم . بی اندازه خریدار شاکیه و طلب خسارت میکنه، حالا چه میشه؟ درضمن فقط تاییدیه راهداری جهت دریافت پروانه تاسیس مانده.
با سلام
با توجه به اینکه بررسی چنین پرونده ای و پاسخ به شما نیازمند رویت مدارک است، لذا توصیه می شود با شماره های موسسه تماس بگیرید و ضمن ارسال مدارک درخواست مشاوره نمایید.
سلام وقت بخیر ببخشید اگر خلف وعده منجر به پرداخت وجه التزام به موضوعی ارتباط داشته باشه که از عهده و توان فرد خارج باشه در این صورت تکلیف چیه؟
با سلام اگر عدم انجام تعهد به موضوعی که خارج از اراده انسان این مربوط باشد آنگاه فرد به پرداخت وجه التزام محکوم نخواهد شد.
سلام خسته نباشید در زمانی که در قرار داد برای وجه التزام به انجام تعهد مبلغی مشخص نشده باشه چطور باید به این حق دست یافت؟ ممنون میشم توضیح بدید.
با سلام اگر شما مطالبه آن را خواستار شده باشید دادگاه با توجه به نظریه کارشناس و عرف مبلغ را مشخص خواهد کرد.