توهین به رهبری و مجازات آن

توهین به رهبری به معنای اهانت و به کاربردن الفاظ زشت و ناپسند، به حضرت امام خمینی یا مقام معظم رهبری میباشد. توهین به رهبری موجب مجازات حبس از ۶ ماه تا ۲ سال میباشد. توهین به رهبری، شیوه و روش به خصوصی نداشته و به هر نحوی از انحا ممکن است رخ دهد.

توهین به رهبری مطابق ماده ۵۱۴

توهین به رهبری مطابق ماده ۵۱۴ اینگونه مورد جرم انگاری قرار گرفته است که: هر کس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوان‌ا… علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحا اهانت نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

نکات مندرج در متن فوق:

  • فاعل جرم توهین به رهبری، هر کسی میتواند باشد. پس وجود ویژگی خاصی برای فاعل قید نشده است. فارق از اینکه در حال انجام وظیفه باشد یا نباشد.
  • طریقه و روش و شیوه خاصی برای ارتکاب جرم توهین به رهبری در نظر گرفته نشده است. بلکه به هر روشی که توهین صدق نماید، این جرم تشکیل می یابد.
  • جرم توهین به رهبری غیرقابل گذشت. لذا رضایت شاکی در مختومه شدن پرونده و یا تنظیم شکواییه جهت به جریان افتادن پرونده منتفی است.
  • جرم توهین به رهبری باید عامدانه باشد و مرتکب جرم، قاصد و عامد در رفتار بوده و علم داشته باشد که مخاطب سخنش، رهبر است. لذا اشتباه در هر یک از ارکان مذکور موجب منتفی شدن عنوان مجرمانه میشود.

مجازات توهین به رهبری

توهـیـن به رهبـری فعلی و قبلی به موجب ماده ۵۱۴ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ جرم است. مجازات توهین به رهبری حبس و زندان میباشد. مدت این حبس ۶ ماه تا ۲ سال است. این حبس، درجه ۶ محسوب شده لذا قابلیت اعمال کیفیات مخففه در خصوص آن وجود دارد.

  • نکته: مرجع رسیدگی کننده جرم توهین به رهبری، دادگاه انقلاب می باشد .

توهین به رهبـری از طریق رفتار

توهین به رهبری از طریق هرگونه اعمال و رفتار محقق میشود. یعنی به هر نحوی، اعم از فعل، گفتار، رفتار، اشاره صریح یا ضمنی و یا کتابت و نوشتن نیز این جرم محقق میگردد. خوب است بدانید که لازم نیست مرتکب در حال انجام وظیفه یا به سبب انجام وظیفه توهین کند. توهین به رهبری ولو با انگیزه شخصی و در غیر حالت انجام وظیفه و یا شغل هم، شامل عنوان کیفری اهانت به رهبر می شود.

تخفیف در مجازات اهانت به رهبری

توهین به رهبری موجب مجازات شخص اهانت کننده میشود. مجازات توهین کردن به رهبر و اهانت به رهبری مطابق بند ب ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی، قابلیت تقلیل، به میزان ۱ یا ۲ درجه و یا تبدیل حبس باشد.

  • نکته: تقلیل مجازات حبس درجه پنج و درجه شش، مانند حبس ۶ ماه تا ۲ سال توهین به رهبری، به میزان یک تا دو درجه یا تبدیل این مجازات و مجازات حبس درجه هفت حسب مورد به جزای نقدی متناسب با همان درجه، تخفیف در مجازات میباشد.

توهین به رهبری در ملا عام

توهین به رهبری در ملا عام موجب دستگیری مرتکب توسط پلیس میشود. پلیس، ضابط قضایی است. توهین به رهبری در ملا عام یک جرم مشهود است. دارای جنبه عمومی بوده و غیرقابل گذشت است. لذا ماموران پلیس میتوانند فورا شخص را دستگیر نمایند. سپس برای ادامه روند رسیدگی قضایی، مرتکب جرم توهین به رهبری به دادسرا یا دادگاه ارجاع داده میشود.

◁◁ بیشتر بدانید:  توهین به مقدسات در فضای مجازی و مجازات آن

مجازات توهین به رهبری
مجازات توهین به رهبری

وکیل برای دفاع از اتهام اهانت به رهبر

وکیل جرم توهین با ورود در پرونده موکل خود که متهم است، اوضاع و احوال مختلف را بررسی میکند. شرایط وقوع جرم و ارتکاب بزه را به تدقیق بررسی میکند. نخست در خصوص تبرئه موکل با استناد به ارکان تشکیل دهنده جرم اقدام میکند. سپس در صورت احراز بزهکاری موکل، نسبت به اخذ تخفیف در مجازات و کاهش مجازات اقدامات شایسته قانونی را انجام میدهد.

  • نکته: استفاده از نهادهای ارفاقی مستلزم درخواست کتبی به نحو صحیح و اصولی میباشد. هم اکنون بهترین وکیل کیفری را برای انجام پرونده خود انتخاب نمایید.
به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۳.۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments