اعتراض به ثبت طرح صنعتی ابتدائا پس از ارسال اظهارنامه ثبت یک طرح صنعتی در اداره مالکیت معنوی صورت می گیرد. در صورت عدم پذیرش اعترض از سوی کمیسیون اداره می توان برای ابطال نظریه صادره به دادگاه حقوقی مراجعه نمود.
اعتراض به ثبت طرح صنعتی و تفاوت آن با ابطال طرح صنعتی
اعتراض به ثبت طرح صنعتی عملی است که اشخاص برای جلوگیری از ثبت طرح صنعتی به نام متقاضی انجام میدهند. هدف معترض از اعتراض به ثبت طرح صنعتی جلوگیری از اعطای حقوق انحصاری به متقاضی ثبت است. در حالی که ابطال طرح صنعتی هنگامی موضوعیت پیدا میکند که یک طرح صنعتی به نام شخصی ثبت شده باشد و سایر افراد به علل قانونی درخواست ابطال طرح صنعتی و از بین رفتن حقوق مادی و معنوی انحصاری مالک را از دادگاه مینمایند.
نحوه اعتراض به ثبت طرح صنعتی
وکیل طرح صنعتی توضیح میدهد، اعتراض به ثبت طرح صنعتی و فرایند آن در آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری پیشبینی شده است. نحوه اعتراض به ثبت طرح صنعتی و مدارک لازم جهت اعتراض براساس ماده ۱۰۱ آییننامه مذکور به این شکل است:
- هر شخصی که نسبت به تقاضای طرح صنعتی اعتراض داشته باشد، باید اعتراض خود را در دو نسخه به مرجع ثبت (مرکز مالکیت معنوی) تسلیم کند.
- اعتراضنامه باید همراه با دلایل و مدارک استنادی باشد. پس معترض باید مبنا و علت اعتراض خود را همراه با دلایل و مدارک ابراز کند.
- اعتراضنامه باید همراه با رسید مربوط به پرداخت هزینه رسیدگی به اعتراض باشد. اگر معترض هزینه رسیدگی به اعتراض را پرداخت نکرده باشد، به اعتراضنامه او رسیدگی نخواهد شد.
مهلت رفع نقص
اعتراض به ثبت طرح صنعتی همانطور که گفته شد، باید همراه با مدارکی باشد که در بخش پیشین، مورد اشاره قرار گرفت. چنانچه پس از بررسی اعتراضنامه و مدارک استنادی توسط مرکز مالکیت معنوی، نقصی در این مدارک مشاهده شود، و یا تکمیل مدارک ضروری تشخیص داده شود، به معترض ۳۰ روز مهلت داده میشود تا نقصها را برطرف نماید. این مهلت ۳۰ روزه برای اشخاص مقیم در ایران میباشد. اشخاص مقیم خارج از کشور، ۶۰ روز مهلت خواهند داشت.
فرایند و تشریفات پس از اعتراض به ثبت طرح صنعتی
وکیل طرح صنعتی توضیح میدهد، بر اساس ماده ۱۰۲ آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، مرجع ثبت (مرکز مالکیت معنوی) ظرف ۱۰ روز از تاریخ وصول اعتراض، نسخهای از اعتراضنامه را به اطلاع متقاضی ثبت میرساند. متقاضی ثبت مکلف است از تاریخ ابلاغ اعتراضنامه پاسخ خود را نسبت به اعتراض وارده به شکل مکتوب ظرف مدت ۲۰ روز تسلیم مرجع ثبت نماید. در این مرحله دو حالت متصور است:
- عدم پاسخ متقاضی ثبت طرح صنعتی: اگر متقاضی ثبت ظرف مدت ۲۰ روزه به اعتراض وارده پاسخ مکتوب ندهد، درخواست او برای ثبت طرح صنعتی مستردشده تلفی میگردد.
- پاسخ متقاضی ثبت طرح صنعتی: اگر متقاضی پاسخ مکتوب بدهد، مرجع ثبت باید این پاسخ را به معترض ابلاغ کند. معترض از تاریخ ابلاغ ۲۰ روز مهلت دارد که اعتراض خود را تسلیم کمیسیون حل اختلافات ناشی از ثبت مالکیت صنعتی نماید.
اقسام اعتراض به ثبت طرح صنعتی
اعتراض به ثبت طرح صنعتی براساس آییننامه مذکور به دو قسم کلی تقسیم میشود. وکیل طرح صنعتی قبل از بیان این دو قسم توضیح میدهد که اعتراض به ثبت طرح صنعتی میتواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد. این که آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری اعتراض به ثبت طرح صنعتی را به دو قسم کلی تقسیم کرده است، صرفاً از جهت تشریفات متفاوت رسیدگی در این دو قسم است.
اعتراض به دلیل ادعای حق مالکیت
هرگاه اعتراض معترض مبنی بر ادعای حق مالکیت نسبت به طرح صنعتیای باشد که، اظهارنامه ثبت آن تسلیم مرجع ثبت شده است، معترض باید همزمان با اعتراض برای طرح صنعتی خود، تقاضای ثبت کند. تقاضای ثبت باید مطابق با شرایط مقرر قانونی باشد. همچنین باید توجه داشت که رعایت سایر موارد و تشریفاتی که در بخشهای پیشین مورد اشاره قرار گرفت نیز الزامی است. همه این موارد را از بهترین وکیل طرح صنعتی بخواهید.
اعتراض به دلیل ادعای داشتن برخی حقوق غیر از حق مالکیت
اگر معترض ادعای حق مالکیت نداشته باشد، و ادعای دیگری را به عنوان دلیل اعتراض خود مطرح کرده باشد، نیازی به تسلیم اظهارنامه ثبت طرح صنعتی به مرجع ثبت نیست. و صرف رعایت سایر موارد گفته شده در بخشهای پیشین، برای رسیدگی به اعتراض کافی است.
مرجع صالح به رسیدگی اعتراض به ثبت طرح صنعتی
وکیل ثبت طرح صنعتی توضیح میدهد، براساس ماده ۱۰۲ آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، کمیسیون حل اختلافات ناشی از ثبت مالکیت صنعتی با توجه به دلایل و مدارک طرفین در خصوص اعتراض به ثبت طرح صنعتی تصمیمگیری مینماید. همچنین براساس ماده ۱۷۲ آییننامه پیشگفته، تصمیم این کمیسیون ظرف ۶۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه صالح میباشد.
دادگاه صالح برای اعتراض به تصمیم کمیسیون، دادگاه عمومی تهران و مرجع قضایی صالح به رسیدگی به این مورد، مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران میباشد. با توجه به توضیحات داده شده، مشخص میشود که مرجع صالح به رسیدگی در خصوص اعتراض به ثبت طرح صنعتی، همان مراجع صالح جهت رسیدگی به اعتراض به ثبت اختراع و اعتراض به ثبت علامت تجاری میباشد و در این رابطه میان این ۳ نوع اعتراض تفاوتی وجود ندارد.
وکیل برای اعتراض به ثبت طرح صنعتی
اعتراض به ثبت طرح طرح صنعتی روشی است که به وسیله آن اشخاص میتوانند از تضییع حق خود جلوگیری نمایند. متقاضی ثبت طرح صنعتی به دنبال دستیابی به حقوق انحصاری است؛ در این راه ممکن است برخی از افراد به دلایل قانونی قصد جلوگیری از ثبت طرح صنعتی به نام متقاضی را داشته باشند. این افراد باید از طریق اعتراض به ثبت طرح صنعتی اقدام نمایند و وقتی میتوانند به هدف خود، یعنی جلوگیری از ثبت طرح صنعتی برسند که اعتراضشان مطابق با قانون و تشریفات مقرر باشد.
وکیل طرح صنعتی توصیه میکند که برای اعتراض به ثبت طرح صنعتی از وکیلی استفاده شود که به قوانین موجود در این زمینه اشراف کامل داشته باشد و همچنین دارای تجارب عملی کافی در خصوص اعتراض به ثبت طرح صنعتی باشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای باتجربه و دارای تحصیلات آکادمیک در این زمینه، آمادگی ارائه بهترین خدمات را به شما عزیزان دارد.
باسلام.در مورد نقض حقوق ناشی از طرح صنعتی قرار منع تعقیب صادرشده با چ ادله و موردی میشه اعتراض کرد؟
با سلام
شما باید به صورت حضوری به موسسه مراجعه کنید تا وکیل با مطالعه مدارک و مستندات شما و در صورت نیاز مطالعه پرونده شما لایحه اعتراضی را تنظیم نماید.
سلام خسته نباشید. اگه در جریان اعتراض به ثبت طرح صنعتی دلایل کافی نباشه و دادگاه حکمی صادر نکنه میشه اعاده حیثیت گرد؟
با سلام در شرایط توضیح داده شده توسط شما و به علت کمبود مدارک و دلایل و تبرئه شدن شما بله میتوانید این امر را محقق سازید.
سلام وقت بخیر عزیزان. میشه بفرمایید اگر اعتراض به طرح صنعتی رد بشه توسط دادگاه باید چکار کرد که دوباره به جریان بیفته؟
با سلام قطعا با همان دلایل و با همان موضوع مطروحه دیگر قابلیت طرح نخواهد داشت مگر اینکه علت جدید دیگری در دست داشته باشید.
سلام خسته نباشید . ببخشید اگه اعتراض به ثبت علامت تجاری به علت مخالف نظم عمومی باشه قابلیت استماع داره؟
با سلام بله که این امکان وجود دارد چرا که اثبات این امر برای ابطال آن طرح نیز کفایت میکند.
سلام وقت بخیر. برای اعتراض به ثبت طرح صنعتی باید به کجا مراجعه شود؟
با سلام شما میبایست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و اعتراض خود را ثبت نمایید.