طلاق به دلیل عسر و حرج به چه معناست؟ شرایط اثبات طلاق به درخواست زوجه به دلیل عسر و حرج چیست؟ آیا زوجه میتواند با استناد به عسر و حرج از دادگاه تقاضای طلاق نماید؟ به چه مواردی عسر و حرج زوجه گفته میشود؟ وکیل طلاق به صورت تخصصی پاسخ میدهد.
تعریف عسر و حرج زوجه در قانون
- عسر و حرج زن در قانون چگونه تعریف شده است؟
- موارد عسر و حرج زوجه که موجب صدور حکم طلاق وی میشود چیست؟
ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی به تبیین این مورد پرداخته است. با تحقق شرایط، موارد و مفاد مندرج در مواد ۱۱۱۹، ۱۱۳۰ و ۱۱۳۳ قانون مدنی زوجه میتواند نسبت به مطلقه ساختن خویش و درخواست طلاق به دلیل عسر و حرج اقدام نموده و دادخواست آن را تقدیم دادگاه خانواده نماید. ولیکن اثبات موارد مذکور نیاز به تخصص و آگاهی از قوانین و مقررات مربوطه و رویه عملی دادگاهها دارد.
- نکته: طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه، نیاز به اثبات نزد محکمه داشته و این امر که تحمل شرایط مذکور برای زن غیرممکن میباشد را قاضی باید احراز نماید.
موارد طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه در قانون
وکیل طلاق میگوید: موارد ذیل از موارد تمثیلی و ارائه طریق دهنده در مقوله اثبات رنج و مشقت زن در زندگی میباشد. پس از ذکر این موارد نظر شما را به نکته حائز اهمیتی جلب خواهیم نمود.
۱) اگر زوج زندگی مشترک را حداقل به مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب در طی یک سال ترک نماید، مورد از موارد طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه خواهد بود.
۲) اگر زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا مصرف مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد. ولیکن استفاده از این مورد مشروط بر این است که این اعتیاد بر اساس زندگی خلل وارد سازد. و امکان الزام وی بر ترک اعتیاد نیز ممکن و میسور نباشد.
۳) زوج به حبس بیش از ۵ سال محکومیت قطعی یافته باشد.
۴) زوج نسبت به زوجه دارای سورفتار مستمر و یا ضرب و شتم داشته باشد. وصف مذکور میبایست عرفا برای زوجه قابل تحمل نبوده باشد.
۵) زندگی مشترک به دلایلی از قبیل ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری مختل شده باشد.
- نکته: خوب است بدانید موارد فوق تمثیلی بوده یعنی قانون این مصادیق را بعنوان احصا شده که صرفا مصادیق عسر و حرج همین ها باشد، بیان ننموده است. یعنی صرفا همین موارد بیان کننده عسر و حرج نبوده و اثبات هر نوع از انواع رنج و مشقت و سختی در هر پرونده طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه امکان پذیر میباشد. به همین دلیل در شق آخر ماده مرقوم ذکر گردیده است که موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که رنج و مشقت غیرقابل تحمل زوجه را احراز مینماید، حکم به طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه صادر نماید.
بررسی ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی
یکی دیگر از مواردی که زن میتواند از آن در پرونده طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه استفاده نماید، این امر میباشد که: شوهر از پرداخت نفقه به زن خویش امتناع نماید. استنکاف شوهر از دادن نفقه به همسر خویش و عدم امکان الزام وی به پرداخت از طریق محکمه، موجب آن میشود که زن برای طلاق به حاکم شرع یعنی محاکم خانواده رجوع نماید. همچنین اگر شوهر ملی نبوده، یعنی در واقع توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد، مانند آنکه مفلس و بی پول باشد، به عبارت دیگر عجز از پرداخت نفقه داشته باشد، بازهم حکم مساله یکسان بوده و عجز و ناتوانی شوهر از پرداخت نفقه نیز احد از موجبات طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه میباشد.
مبنای قانونی طلاق به درخواست زوجه چیست؟
- طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه بر چه مبنایی به وی اعطا شده است؟
- اصل وجود چنین حقی برای زوجه چگونه تعیین شده است؟
وکیل طلاق توافقی میگوید: تبصره ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی بیانگر این امر میباشد که، زن نیز میتواند با وجود شرایط مقرر در مواد مربوطه، از دادگاه تقاضای طلاق نماید. زیرا برای تحقق طلاق، صرفا یک اراده نیاز است. که آنهم اراده مرد میباشد. یعنی برای خاتمه دادن به عقد نکاح که با تلاقی و توافق دو اراده صورت پذیرفته است، صرفا یک اراده مرد در طلاق به درخواست زوج کفایت نموده و طلاق محقق میشود.
تفاوت طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه با شروط ۱۲ گانه عقدنامه
- آیا طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه با استناد به شروط ۱۲ گانه سند ازدواج فرق میکند؟
- شروط ۱۲ گانه سند نکاحیه چیست؟
- چه زمانی میتوان به شروط ۱۲ گانه عقدنامه استناد نمود؟
وکیل متخصص طلاق در تهران میگوید: مطابق بند ب شرایط ضمن عقد یا عقد خارج لازم مندرج در سند نکاحیه، زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر میدهد که در موارد مندرج در ذیل این بند، بتواند با رجوع به دادگاه و اخذ مجوز از دادگاه، پس از انتخاب نوع طلاق، خویش را مطلقه سازد.
بعنوان مثال ممکن است یک زنی حتی تحمل یک کلمه حرف ناپسند از همسر خویش را نداشته باشد و این امر موجب آزار شدید ایشان باشد، درحالیکه سوء رفتار و فحاشی یک مرد برای زنی دیگر امری طبیعی و ناچیز باشد.
- نکته: انتخاب این مورد که دادخواست طلاق به درخواست زوجه، مطابق ادله لازم برای طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه تنظیم گردد یا به بندهای عقدنامه یعنی شروط ۱۲ گانه سند نکاحیه استناد گردد، امری تخصصی بوده و به انتخاب وکیل متخصص طلاق پس از جلب نظر موکل انجام میشود.
وکیل تخصصی طلاق در تهران
طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه، امری خلاف قاعده است. قاعده چیست؟ قاعده، اراده مرد و خواست و میل مرد در طلاق میباشد. لذا برای تحقق طلاقی که به درخواست زن مطرح میشود، میبایست دلیل اثبا دعوا ارائه گردد. لذا بهترین توصیه به عزیزان استفاده از دانش، تخصص، تجربه و فن وکالت وکیل متخصص در طلاق میباشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا میتواند این اطمینان خاطر را به شما عزیزان بدهد که پس از مشاوره حقوقی دقیق و تخصصی با وکیل متخصص خود به بینش و جهان بینی صحیحی از وضعیت خود و دعوای حقوقی خویش دست خواهید یافت.
سلام درخواست تمکین شوهرم به دلیل نامه پزشکی رد شده بود و این مدت ایشون دیه منو با وعده دروغ پرداخت نکردن و رضایت منو گرفتن. و همیشه ادعا میکنن میتونن منو تا آخر عمر طلاق ندن. آیا این نامه پزشک قانونی نمیتونه این حق رو از ایشون بگیره؟ سوال بعدیم اینه ایشون ازدواج مجدد کردن آیا بخاطر رد شدن خواسته تمکین و طلاق ندادنم این ازدواج قانونی هست؟
با سلام
شما می توانید با اثبات عسر و حرج درخواست طلاق از همسرتون رو کنید و در صورتی که ایشان بدون اجازه شما ازدواج مجدد کرده باشند این اقدام جرم است.
سلام خسته نباشید . ندادن جرجی خونه میتونه از دلایل عسر و حرج برای طلاق زن محسوب بشه؟
با سلام در پاسخ به سوال شما باید گفت که عسر و حرج مصادیق مختلفی را در بر میگیرد. و این موضوع نیز می تواند جزء همین دسته قرار گیرد.
سلام وقت بخیر طلاق به دلیل عسر و حرج جزء کدام دسته از طلاق ها محسوب میشه؟
با سلام چون جزء طلاق های مندرج در ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی نیست پس آن را جزء دسته طلاق رجعی طبقه بندی مینمایند.
سلام خسته نباشید من میخوام از همسرم جدا بشم چون ایشون اصللا به من توجهی نمیکنه و یر از این موضوع مشکل دیگه ای هم نداریم الان من باید به چه عنوان دادخواست طلاق بدم؟
با سلام البته اگه به گفته شما فقط موضوع جدایی کم توجهی و یا عدم توجه همسرتان باشد کار دشوار خواهد بود چرا که این امر به سختی مورد پذیرش محاکم قرار میگیرد.
سلام وقت بخیر سوالی داشتم من دادخواست طاق دادم و همسرم هم وضع مالی نسبتا خوبی داره اما تمام مال و اموال رو به نام دوستش انتقال داده و ادعا داره چیزی نداره. میشه بفرمایید من باید چطوری ثابت کنم این موضوع رو؟
با سلام در واقع این فعل و انفعال انجامی از سوی همسرتان مصداق بارز فرار از دین است ولی بهرحال نیاز به اثبات دارد.