تعلیق قراردادهای پیمانکاری

تعلیق قراردادهای پیمانکاری یک حق پیش بینی شده در شرایط عمومی پیمان برای کارفرما می باشد. کارفرما از این حق برای یک بار در طول مدت پروژه می تواند استفاده نماید.

تعلیق قرارداد به چه معناست؟

تعلیق قراردادهای پیمانکاری وقتی درست فهمیده می‌شود که ما ابتدائاً معنای حقوقی تعلیق قرارداد را بدانیم. وکیل قرارداد پیمانکاری توضیح می‌دهد، تعلیق قرارداد یعنی توقف موقت و مقطعی قرارداد به نحوی که پس از این توقف، قرارداد به شکل عادی به حیات خود ادامه می‌دهد. تعلیق قرارداد با فسخ قرارداد نیز متفاوت است؛ هنگامی که قراردادی را فسخ می‌کنیم قرارداد از زمان فسخ، از بین‌رفته تلقی می‌گردد اما در حالت تعلیق صرفاً به طور موقت اجرای قرارداد معلق شده است.

تعلیق قرارداد پیمانکاری

تعلیق قرارداد پیمانکاری با توجه به توضیحی که در خصوص معنای تعلیق داده شد، یعنی توقف اجرای کار برای یک مدت مشخص. سوال بسیار مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که:

  • آیا کارفرما یا پیمانکار در هر حالتی می‌توانند قرارداد پیمانکاری را به حالت تعلیق در بیاورند؟
  • آیا حق تعلیق قراردادپیمانکاری برای یکی از طرفین یا هردو باید از قبل و در هنگام انعقاد قرارداد مورد توافق قرار گرفته باشد؟

وکیل قراردادهای پیمانکاری توضیح می‌دهد که برای پاسخ به این سوال باید میان قراردادهای دولتی و سایر قراردادهای پیمانکاری تفاوت گذاشت (برای توضیح قرارداد دولتی و تفاوت آن با سایر قراردادهای پیمانکاری به مقاله ” قرارداد پیمانکاری چیست؟ ” رجوع شود). در قراردادهای دولتی به دلیل اینکه قرارداد الزاماً تابع شرایط عمومی پیمان است، حق تعلیق مطابق مقررات شرایط عمومی خواهد بود که در بخش بعد مفصل توضیح داده خواهد شد. تعلیق قرارداد پیمانکاری در خصوص قراردادهایی که کارفرمای دولتی ندارند، منوط به توافق قبلی طرفین است. پس اگر کارفرما یا پیمانکار بخواهند حق تعلیق را برای خود محفوظ دارند، باید این مسئله را در قرارداد پیش‌بینی کنند.

تعلیق قرارداد پیمانکاری بر اساس شرایط عمومی پیمان

تعلیق قرارداد پیمانکاری بر اساس شرایط عمومی پیمان نیاز به بررسی دقیق دارد چرا که رعایت این مقررات قراردادهای دولتی الزامی می‌باشد و حتی در برخی از قراردادها که رعایت شرایط عمومی پیمان الزامی نیست، طرفین با اختیار خود شرایط عمومی پیمان را بر قرارداد خود حاکم می‌کنند.

بند الف ماده ۴۹ شرایط عمومی پیمان:

“کارفرما می تواند در مدت پیمان، اجرای کار را برای یک بار و حداکثر سه ماه معلق کند، در این صورت باید مراتب را با تعیین تاریخ شروع تعلیق به پیمانکار اطلاع دهد. در مدت تعلیق، پیمانکار مکلف است که تمام کارهای انجام شده، مصالح و تجهیزات پای کار، تاسیسات و ساختمان های موقت را بر اساس پیمان به طور شایسته، حفاظت و حراست کند.”

با توجه به این ماده، در شرایط عمومی پیمان پیمانکار تعلیق قرارداد پیمانکاری را در هیچ حالتی ندارد. کارفرما نیز تنها برای یک‌بار این حق را خواهد داشت و مدت زمان آن هم حداکثر ۳ ماه می‌باشد.

آیا در شرایط عمومی پیمان علل و عوامل گفته شده است؟

تعلیق قرارداد پیمانکاری براساس شرایط عمومی پیمان محدود به علل و عوامل خاصی نشده است. پس کارفرما از این جهت با محدودیت خاصی روبرو نیست و حتی می‌تواند به علت مسائل و مشکلات مالی یا اقتصادی مربوط به خود قرارداد پیمانکاری را به حالت تعلیق در بیاورد. همچنین از لحن ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان می‌توان متوجه شد که وقوع فورس ماژور (حوادث قهری)، اجرای کار را تا زمان رفع وضعیت قهری به صورت اتوماتیک به حالت تعلیق در می‌آورد (برای مشاهده تعریف فورس ماژور و اثر آن بر قرارداد پیمانکاری به مقاله سایت در این زمینه رجوع شود).

آیا طرفین در زمان تعلیق قرارداد پیمانکاری تعهداتی در برابر یکدیگر دارند؟

وکیل قرارداد پیمانکاری پاسخ می‌دهد، کارفرما و پیمانکار حتی در زمان تعلیق قرارداد پیمانکاری نیز در مقابل یکدیگر تعهدات و تکالیفی دارند. تعلیق قرارداد پیمانکاری همانطور که گفته شد با فسخ و یا خاتمه پیمان تفاوت دارد و به همین دلیل چون قرارداد در آینده ادامه پیدا خواهد کرد، پس هم کارفرما و هم پیمانکار در برابر یکدیگر تعهداتی خواهند داشت. تعهدات کارفرما و پیمانکار در دو بخش آینده به طور جداگانه توضیح داده خواهد شد.

تعهدات کارفرما در زمان تعلیق قرارداد پیمانکاری

تعلیق قرارداد پیمانکاری تعهدات زیر را براساس شرایط عمومی پیمان بر کارفرما تحمیل می‌کند:

  • کارفرما باید در اولین فرصت تصمیم خود در خصوص تعلیق قرارداد را به پیمانکار ابلاغ نماید و در این ابلاغیه تاریخ دقیق شروع تعلیق را به اطلاع پیمانکار برساند.
  • براساس بند ب ماده ۴۹ شرایط عمومی پیمان پرداخت هزینه‌های بالاسری بر عهده کارفرما خواهد بود. به موجب این بند ” کارفرما هزینه های بالاسری پیمانکار را در دوران تعلیق به میزان تعیین شده در اسناد و مدارک پیمان به پیمانکار می‌پردازد. اگر تعیین هزینه های یاد شده، به توافق طرفین در زمان ابلاغ تعلیق موکول شده باشد، کارفرما در مورد میزان آن با پیمانکار توافق می نماید.”
  • پرداخت اجاره ماشین‌آلاتی که در کارگاه در دوره توقف و تعلیق باقی مانده‌اند بر عهده کارفرما می‌باشد. وکیل قرارداد پیمانکاری توضیح می‌دهد، پیمانکار برای اجرای کار ماشین‌آلات زیادی را وارد سایت می‌کند که بسیاری از آن‌ها به صورت اجاره‌ در اختیار او قرار گرفته است. در صورت تعلیق قرارداد پیمانکاری، پیمانکار اگر نتواند ماشین‌آلات را از سایت (کارگاه) خارج نماید، هزینه‌های مربوط به این اجاره باید از جانب کارفرما پرداخته شود. علت وضع چنین حکمی این است که براساس شرایط عمومی پیمان تعلیق منتسب به شخص کارفرماست و پیمانکار نباید از این عمل کارفرما متضرر شود.
  • تعلیق قرارداد پیمانکاری همانطور که گفته شد صرفاً برای یک دوره ۳ ماهه ممکن خواهد بود. حال اگر کارفرما بخواهد زمان تعلیق را تمدید کند، متعهد به اخذ رضایت پیمانکار است. براساس بند د ماده ۴۹ شرایط عمومی پیمان “در صورتی که تعلیق بیش از سه ماه ضروری باشد، کارفرما می تواند با موافقت پیمانکار، مدت تعلیق را برای یک بار و حداکثر ۳ ماه، با شرایط پیش گفته افزایش دهد. در صورت عدم موافقت پیمانکار با تعلیق بیش از ۳ ماه پیمان خاتمه یافته و طبق ماده ۴۸ عمل می شود.”
  • کارفرما مکلف است که در هر زمانی که شرایط تعلیق از بین رفت، پیمانکار را از این امر مطلع کند و تاریخ شروع کار را به او ابلاغ نماید.
◁◁ بیشتر بدانید:  پرداخت هزینه نگهداری کارگاه از سوی کارفرما

تعهدات پیمانکار در زمان تعلیق قرارداد پیمانکاری

تعلیق قرارداد پیمانکاری، تعهدات زیر را براساس بند الف ماده ۴۹ شرایط عمومی پیمان بر پیمانکار تحمیل می‌کند:

  • حفاظت و حراست از تمامی کارهای انجام‌شده، مهم‌ترین وظیفه پیمانکار است. اگر کارهای انجام‌شده به درستی حفاظت و حراست نشوند، پس از دوره تعلیق مدت زمان زیادی برای انجام دوباره این کارها باید صرف شود. به همین دلیل شرایط عمومی پیمان به درستی این تعهد مربوط به حفاظت از کارهای انجام شده را بر دوش پیمانکار قرار داده است.
  • حفاظت و نگهداری از مصالح، تجهیزات پای‌کار، تأسیسات و ساختمان‌های موقت نیز دومین وظیفه پیمانکار می‌باشد که در جهت باقی‌ماندن شرایط اجرای کار پس از دوره تعلیق، باید انجام شود.

تعلیق قرارداد پیمانکاری و تمدید مدت پیمان

تعلیق قرارداد پیمانکاری بدون تردید مدت پیش‌بینی‌شده برای اتمام کار را تحت تأثیر قرار می‌دهد و پیمانکار را از انجام تعهد خود مبنی بر اجرای کار در زمان مشخص منع می‌کند. بر همین اساس معمولاً در قراردادهای پیمانکاری قید می‌شود که اگر تعلیق مستند به کارفرما باشد، مدت تعلیق به مدت زمان پیمان اضافه خواهد شد. در شرایط عمومی پیمان نیز همانطور که گفته شد، تعلیق قرارداد پیمانکاری فقط از طریق کارفرما ممکن می‌باشد و به همین دلیل درخواست تمدید مدت زمان انجام کار از سوی پیمانکار امکان‌پذیر است. براساس بند ۷ ماده ۳۰ شرایط عمومی پیمان، اگر کار به تعلیق در آید، پیمانکار می‌تواند درخواست تمدید مدت پیمان را بنماید.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل پیمانکاری

وکیل پیمانکاری و بررسی تعلیق در قرارداد پیمان
وکیل پیمانکاری و بررسی تعلیق در قرارداد پیمان

وکیل دعاوی پیمان در تهران

قرارداد پیمانکاری از جمله قراردادهای طولانی‌مدت و مستمر می‌باشد و در طول اجرای قرارداد عوامل و حوادث زیادی می‌توانند انجام قرارداد را با مشکل همراه سازند. به همین دلیل، کارفرما و پیمانکار باید با استفاده از شروط قراردادی این عوامل و حوادث را به نحوی مدیریت کنند که قرارداد از بین نرود. تعلیق قرارداد پیمانکاری یکی از این شروط است که تقریباً در تمامی قراردادهای پیمانکاری مورد پیش‌بینی و توجه قرار می‌گیرد.

به همین خاطر و همچنین به علت آثار زیادی که تعلیق قرارداد بر اجرای کار و تعهدات طرفین می‌گذارد، تنظیم این شرط قراردادی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار خواهد بود و جز با داشتن مشاور و وکیلی که دارای تخصص در زمینه این قراردادها باشد، میسر نخواهد بود. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای با تجربه و متخصص در زمینه تعلیق قرارداد پیمانکاری، آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان می‌باشد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۴ میانگین امتیاز: ۴.۲]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

12 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
رامین
1 سال قبل

با سلام، قراردادی با شهرداری دارم که ازمدت قرارداد گذشته است و نه بنده درخواست تمدید داده ام نه شهرداری قرارداد را تمدید کرده، آیا پیمانکار می‌تواند درخواست فسخ قرارداد بدهد؟

یحیی طوسی
2 سال قبل

سلام
امکان تعلیق قرارداد از سوی پیمانکار به دلیل نبود متریال یا جبهه باز کاری وجود دارد؟ در این شرایط هزینه های بالاسری بر عهده کیست؟

محمد
3 سال قبل

با سلام وخسته نباشید
در صورت تعلیق بیش از یکسال و ابلاغ بعد از یکسال ، کارفرما میتواند تکمیل نواقص را از پیمانکار بخواهد؟

زارع
3 سال قبل

سلام اگر تعلیق قرارداد پیمانکاری در قرارداد پیمانکاری خصوصی در نظر گرفته نشده باشه آیا کارفرما می تونه به شرایط عمومی پیمان استناد کنه و درخواست تعلیق قرارداد پیمانکاری رو داشته باشه؟

شهریار
4 سال قبل

سلام اگر قرارداد پیمانکاری دلاری باشد آیا در زمان تقدیم دادخواست به قیمت روز مقوم می شود؟