تضمین حسن انجام کار در واقع ضمانت کیفیت اقداماتی است که پیمانکار قصد انجام آن را دارد. در صورت قصور پیمانکار در انجام تعهدات به صورت پیش بینی شده در قرارداد، کارفرما از محل این تضمین خسارت وارده را جبران می نماید.
تضمین حسن انجام کار در قرارداد پیمانکاری چیست؟
تضمین حسن انجام کار ابزاری است که به وسیله آن کارفرما از انجام درست موضوع قرارداد توسط پیمانکار اطمینان حاصل میکند. روش استفاده از تضمین حسن انجام کار به این صورت است که درصد مشخصی از مبلغ هر پرداخت به پیمانکار، کسر میشود و در یک حساب جداگانه توسط کارفرما نگهداری میشود. این مبالغ کسرشده تضمین حسن انجام کار نامیده میشوند. علت گرفتن تضمین حسن انجام کار از پیمانکار این است که اگر وی پروژه را به شکل درست و مطابق با قرارداد به انجام نرساند، خسارت کارفرما از محل این وجوه تأمین شود. علاوه بر این تضمین حسن انجام کار وسیلهای است که پیمانکار را ملزم به اجرای درست قرارداد نیز میکند؛ چرا که وی میداند اگر تعهدات خود را به شکل درست انجام ندهد، تضمین حسن انجام کار آزاد نخواهد شد.
بررسی شرایط عمومی پیمان
تضمین حسن انجام کار در ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان مورد اشاره قرار گرفته است. بر اساس این ماده: “از مبلغ هر پرداخت به پیمانکار، معادل ۱۰ درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار کسر و در حساب سپرده نزد کارفرما نگهداری میشود.”
در توضیح این ماده باید گفت که پیمانکار برای دریافت کارها و هزینههایی که انجام داده است، به صورت ماهیانه صورت وضعیتی را تنظیم میکند که در آن مبلغ کارها و هزینهها را اعلام میکند. کارفرما نیز پس از مشاهده صورت وضعیت و انجام اصلاحات احتمالی مبلغ صورت وضعیت را تأیید مینماید. از هر پرداختی که متناسب با این صورتوضعیت انجام میشود، ۱۰ درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار کسر خواهد شد و مجموعهی این کسور میزان تضمین حسن انجام کار خواهد بود.
وکیل پیمانکاری قرارداد پیمانکاری و شرایط عمومی پیمان
وکیل قرارداد پیمانکاری لازم میداند به این نکته اشاره کند که رعایت مقررات شرایط عمومی پیمان در خصوص تضمین حسن انجام کار، صرفاً در قراردادهای پیمانکاری دولتی الزامی است و طرفین قرارداد پیمانکاری خصوصی الزامی به رعایت این مقررات ندارند و میتوانند مطابق با موضوع قرارداد خود شروط مربوط به تضمین حسن انجام کار را تغییر دهند. به عنوان مثال، میزان کسر از مبلغ هر صورتوضعیت را به جای ۱۰ درصد، ۵ درصد پیشبینی نمایند.
استرداد وجوه تضمین حسن انجام کار در قرارداد پیمانکاری
تضمین حسن انجام کار همانطور که گفته شد، مبالغ استحقاقی پیمانکار هستند که کارفرما تا زمان مشخصی به عنوان ضمانت انجام صحیح کار نزد خود نگه میدارد. پس این مبالغ باید در زمان مشخص به پیمانکار بازگردانده شوند. براساس مقررات شرایط عمومی پیمان، نصف مبلغ تضمین حسن انجام کار پس از تصویب صورت وضعیت قطعی به پیمانکار بازگردانده میشود؛ البته مشروط بر آنکه پیمانکار مطابق صورت وضعیت قطعیِ تصویبشده به کارفرما بدهکار نباشد. نصف دیگر مبلغ تضمین حسن انجام کار پس از تحویل قطعی پروژه مسترد خواهد شد؛ مشروط بر اینکه در دوره تضمین عیب و نقصی در کار مشاهده نشده باشد و یا اگر عیب و نقصی در خصوص انجام کار صورت گرفته باشد، پیمانکار به هزینه خود آن عیب را برطرف کرده باشد. در خصوص مفهوم دوره تضمین در مقالات پیشین توضیحات کامل داده شده است.
تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات
وکیل قرارداد پیمانکاری مهمترین تفاوتهای تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات را به شکل زیر اعلام میکند:
تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث موضوع:
موضوع تضمین حسن انجام کار اجرای کار مطابق با قرارداد و به شکل صحیح است و این تضمین، وسیلهای برای اطمینانبخشیدن به کارفرماست چرا که اگر پیمانکار تعهدات خود را به شکل درست انجام ندهد میتواند از محل این وجوه خسارت خود را جبران نماید. اما تضمین انجام تعهدات در قراردادهای پیمانکاری ضمانتنامهای است که پیمانکار برای جلب اطمینان کارفرما از این که وی تعهدات خود را تا زمان بهرهبرداری و تحویل موقت پروژه انجام میدهد، تسلیم کارفرما میکند. این ضمانتنامه صرفاً اجرای تعهدات را تضمین میکند و به اجرای صحیح پروژه توجهی ندارد.
تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث شکل:
تضمین حسن انجام کار از مبلغ هر صورتوضعیت کسر میشود و نزد کارفرما نگهداری میشود. اما تضمین انجام تعهدات توسط بانک مورد قبول کارفرما صادر میشود. پس یکی دیگر از تفاوتهای این دو تضمین این است که در یکی شخص ثالث (بانک) دخالت دارد و در دیگری هیچ شخص ثالثی ضمانتنامه صادر نمیکند بلکه تضمین از مبالغ صورت وضعیت بدست میآید.
تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث زمان آزادسازی:
تضمین حسن انجام کار همانطور که گفته شد، در دو بخش آزاد میگردد. نصف آن در زمان تصویب صورت وضعیت قطعی و نصف دیگر در زمان تحویل قطعی پروژه آزاد میگردد و وجوه مربوط به آن مسترد میگردد. در حالی که تضمین انجام تعهدات زودتر از تضمین حسن انجام کار و تا یکماه پس از تاریخ تحویل موقت آزاد میشود.
با توضیحاتی که در این بخش داده شد، مشخص میشود که این دو تضمین کاملاً متفاوت از یکدیگر میباشند و هیچ یک نمیتواند جایگزین دیگری باشد. به همین دلیل وکیل قراردادهای پیمانکاری توصیه میکند که هنگام تنظیم قرارداد پیمانکاری هر دو تضمین پیشبینی شوند و مقررات هریک بطور جداگانه تعیین شوند.
تنظیم قرارداد پیمانکاری تخصص ما میباشد
تضمین حسن انجام کار ابزاری برای جلب اطمینان کارفرما در خصوص اجرای صحیح تعهدات قراردادی از سوی پیمانکار میباشد. کارفرما به وسیله تضمین حسن انجام کار میتواند خسارات احتمالی خویش که ناشی از اجرای نادرست و یا معیوب کار باشد را جبران نماید. از سوی دیگر پیمانکار نیز با انجام صحیح تعهدات قراردادی خود میتواند استرداد وجوه مربوط به تضمین حسن انجام کار را درخواست نماید. با توضیحاتی که در این مقاله داده شد، اهمیت تضمین حسن انجام کار به طور کامل مشخص گردید.
به همین دلیل، وکیل قرارداد پیمانکاری توصیه میکند که برای تنظیم شرط تضمین حسن انجام کار در قرارداد پیمانکاری و همچنین برای اقامه دعاوی مربوط به تضمین حسن انجام کار از وکلا و مشاورانی استفاده شود که به صورت تخصصی در حوزه قراردادهای پیمانکاری فعالیت دارند و به قوانین و مقررات آن اشراف کامل دارند. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران با داشتن وکلای باتجربه و متخصص در حوزه قراردادهای پیمانکاری آمادگی ارائه بهترین خدمات به شما عزیزان را دارد.
با سلام، مدت زمان دوره تضمین حسن انجام کار در کارهای دستمزدی چقدر است؟ به طور مثال معمولا در کارهای فهرست بها یکسال میباشد. در کار های دستمزدی که تهیه مصالح و نظارت بر انجام کار و ارائه نحوه اجرا بر عهده کارفرما میباشد و احتمال معیوب بودن مصالح و روش اجرایی اشتباه کارفرما میباشد این دور در کارهای دستمزدی چقدر تعیین میگردد. با تشکر
با سلام
در این خصوص مدت زمان مشخصی وجود ندارد و طرفین باید در این خصوص مذاکره نمایند. در پیمان های فهرست بهایی نیز الزام قانونی برای یکسال وجود ندارد و صرفا عرف این قرارداد یکسال تعیین شده است. برای مشاوره با وکیل متخصص پیمانکاری با ما تماس بگیرید.
سلام، ببخشید بنده مناقصه رو برنده شدم کارفرما نامه معرفی به بانک رو زده، رفتم ضمانتنامه رو گرفتم. بردم کارفرما میگه متن ضمانتنامه اشتباهست باید شرکت های دولتی رو انتخاب میکرد که فرمت متن کلا فرق میکنه، بانک فرمت شرکت های خصوصی رو انتخاب کرده، رفتم بانک، بانک میگه ضمانتنامه ما همینه ما چنین چیزی نداریم میشه راهنمایی کنید. سپاس.
با سلام
ضمانتنامه در قراردادهای پیمانکاری مطابق اسناد مناقصه تعیین می گردد و شما باید مطابق نظر کارفرما ضمانتنامه تهیه کنید. برای مشاوره حضوری و یا تلفنی با وکیل پیمانکاری با ما تماس بگیرید.
من پیمانکارهستم و برای سپاه کارانجام داده ام. زمانیکه ۱۰ درصد حسن انجام کار قرارداد را مطالبه نمودم، در پاسخ گفتند که ما نامه پرداخت زدیم اما ۱۰ درصد شما را از خزانه دولت پرداخت میکنند. البته زمانش معلوم نیست.
با سلام
می بایست مطالبق قرارداد پس از طی مراحل مورد نظر، تضمین حسن انجام کار شما پرداخت گردد. در غیر اینصورت شما می توانید از طریق مراجع قضایی اقدام نمایید. برای مشاوره بیشتر با وکیل متخصص پیمانکاری با ما تماس بگیرید.
سلام وقت بخیر
چنانچه مناقصه عمومی برگزار شده باشد و در اسناد حسن انجام کار ۱۰ درصد قرار داد عنوان شده باشد. آیا بعد از مشخص شدن برنده، اگر برنده درخواست کند که بجای ۱۰ درصد مبلغ قرارداد، بخواهد چک به کارفرما بدهد، توافق این موضوع مشکلی در بر نخواهد داشت؟
با سلام
از نظر قانونی ایرادی ندارد و طرفین می توانند در خصوص نوع تضمین توافق نمایند. برای مشاوره با وکیل متخصص دعاوی پیمانکاری با ما تماس بگیرید.
سلام اگر فسخ قرارداد از طرف کارفرما بشود ۱۰درصد حسن انجام کارد باید ۶ماه بماند تا پرداخت کنند یا خیر؟
با سلام
پس از اعلام فسخ قرارداد از سوی کارفرما، کارهای تمام شده تحویل موقت و کارهای نیکه تمام تحویل قطعی می گردد و پس از گذشت دوره تضمین، حسن انجام کار به پیمانکار پرداخت می گردد. برای مشاوره بیشتر با وکیل پیمانکاری با ما تماس بگیرید.