اعتراض اغتشاش

در چند روز اخیر با توجه به افزایش قیمت بنزین اعتراض هایی از سوی مردم کشورمان صورت گرفته است که به زعم عده ای این افراد اغتشاشگر بوده و عده ای این افراد را معترضین به شرایط حاضر نامیدند. حال در مرقومه حاضر مطابق با رویه سابق قصد داریم به تحلیل حقوقی وقایع پیش گفته بپردازیم. ابتدائا قصد داریم به معنی لغوی اغتشاشگر و معترض بپردازیم.

تعریف اغتشاش:

اقدامی است همراه با خشونت که از سوی افراد در مقابله با نظام حاکم بر هر مجموعه ای اتفاق می افتد و همواره بی نظمی و نا امنی را با خود به همراه دارد.

تعریف اعتراض:

اعتراض ابراز مخالفت به صورت نوشتاری یا علمی و یا گفتاری در مقابل رویدادهای سیاسی یا اجتماعی است. اعتراض ممکن است به صورت فردی باشد یا تظاهرات گروهی.

  • سوال اساسی که قابل طرح در خصوص اعتراض های اخیر کشور می باشد این است که، آیا برگزاری تجمعات اعتراضی در ایران قانونی است یا خیر؟

در پاسخ باید عنوان داشت مطابق با اصل ۲۷ قانون اساسی تشکیل اجتماعات و راه پیمایی ها بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل با مبانی اسلام نباشد آزاد است.

به موجب اصل پیش گفته برگزاری تجمعات اعتراضی با در نظر گرفتن شرایط تعیین شده بلامانع می باشد.

حال قصد داریم به تحلیل حقوقی اعتراضات اخیر کشور بپردازیم.

  • آیا اعتراض های صورت گرفته در اثر افزایش قیمت بنزین مشمول اصل ۲۷ قانون اساسی می باشد؟

در پاسخ باید عنوان داشت با استناد به تصاویر منتشر شده از سراسر کشور، عمده افراد حاضر در این اعتراضات حامل سلاح نبوده اند و حداقل در ساعات ابتدایی اعتراضات شاهد چنین امری نبوده ایم. با توجه به مراتب پیش گفته می توان نتیجه گرفت اعتراضات صورت گرفته تا حدود زیادی مطابق با اصل ۲۷ قانون اساسی بوده است چرا که حمل سلاح از سوی مردم صورت نگرفته و شعار های گفته شده از سوی مردم نیز مخالف با مبانی اسلام نبوده است. در خصوص مکان اعتراض های صورت گرفته نیز قابل ذکر است با توجه به اینکه قانون اساسی مکان خاصی را برای برگزاری چنین تجمعاتی در نظر نگرفته است لیکن از این منظر نیز اقدام مردم قابل جرم انگاری نمی باشد.

اما در خصوص اقدامات عده ای از افراد در راستای ایجاد نا امنی و تخریب اموال عمومی می بایست از نظر حقوقی تحلیل متفاوتی ارائه داد چرا که قانون با توجه به قصد افراد و میزان آثار به جا مانده از اقدام افراد عناوین متفاوتی در نظر گرفته است. برای مثال مطابق با ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی چنانچه رفتار افراد را در آتش زدن اموال عمومی اقدامات گسترده در جهت ایجاد نا امنی و بر هم زدن نظم عمومی دانست، این افراد به موجب قانون مفسد فی الارض شناخته شده و مجازات آنها اعدام می باشد اما اگر شرایط در نظر گرفته شده در ماده مذکور برای قاضی رسیدگی کننده احراز نگردد مشمول تبصره این ماده شده و مجازات حبس در انتظار این افراد می باشد.

با توجه به گسترده بودن شمول رفتار های صورت گرفته در اعتراض های اخیر و عدم وجود اطلاعات دقیق از میزان نتیجه و قصد واقعی این افراد سعی بر این بود که به صورت مختصر این حوادث از منظر حقوقی مورد تحلیل قرار گیرد.

اما به نظر نگارنده نکته مهمی که از نظر ها مغفول مانده این است که در قانون اساسی کشورمان شرایط اجرایی اصل ۲۷ قانون اساسی پیش بینی نشده است به عبارتی هیچگونه رویه روشنی برای تجمعات اعتراضی مسالمت آمیز و همچنین مکان مشخصی برای این مقصود در نظر گرفته نشده است. چرا که اعتراض و برگزاری راهپیمایی های اعتراضی به موجب قانون از حقوق اساسی ملت می باشد و در سراسر دنیا نیز این امر مورد قبول واقع شده و از حقوق اولیه ملت می باشد. امید است با در نظر گرفتن شرایط و ایجاد مکان هایی خاص جهت برگزاری اینگونه تجمعات ضمن حفظ حقوق حقه مردم از ایجاد نا امنی نیز جلوگیری گردد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲۵ میانگین امتیاز: ۴.۱]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

8 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
حدیثه پنجه که اول
1 سال قبل

دوست منو توی مترو موقعی که از گیت مترو رد میشده گرفتن. فقط کلاه سرش بوده موهاشم دورش بوده، بردنش کلانتری هیچ اعتراضیم نکرده فحاشیم نکرده. الان بعد کلانتری بردن زندان قرچک ورامین میشه کاری کرد با وثیقه آزاد شه تا زمان دادگاه؟

گروه وکلای امین عدالت
1 سال قبل

با سلام
بله می توانید با گرفت وکیل برای آزادی ایشان اقدام کنید. برای مشاوره بیشتر می توانید با ما تماس بگیرید.

نگین مرادی
1 سال قبل

با سلام عرض خسته نباشید. تو این اغتشاشات اخیر نامزد بنده رو بعد یک هفته بازداشت کردن، در صورتی که شرکتی نداشته تو اغتشاشات گفت چون فیلمش تو دوربین هست دستگیر شده، الان تو تهران بزرگ زندانی شده چه کاری باید کنم؟

گروه وکلای امین عدالت
1 سال قبل
پاسخ به  نگین مرادی

با سلام
باید به دادسرای اوین مراجعه کنید و تقاضای صدور قرار نمایید تا بعد از تعیین قرار وثیقه و تودیع وثیقه از طرف شما همسرتان تا زمان دادگاه و صدور حکم آزاد شود.

رسولی
3 سال قبل

چه زیبا بیان کردید حق مطب رو ادا کردید درود بر شما

گروه وکلای امین عدالت
3 سال قبل
پاسخ به  رسولی

سلام انجام وظیفه بوده. برقرار باشید

جمالی
3 سال قبل

عالی تحلیل خوبی بود. موفق باشید

گروه وکلای امین عدالت
3 سال قبل
پاسخ به  جمالی

سلام و تشکر از حسن توجه شما. برقرار باشید.