بررسی ماده 35 شرایط عمومی پیمان

 ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان در خصوص ضمانت نامه حسن انجام کار می باشد. نصف این مبلغ بعد از صورت وضعیت قطعی و نصف دیگر آن بعد از تحویل قطعی آزاد می گردد.

ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان

برای بررسی دقیق ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان نیاز است که شما ابتدا با متن ماده مورد نظر آشنایی کافی داشته باشید تا به صورت دقیق این ماده برای شما مورد تحلیل تخصصی قرار گیرد. لذا در ادامه متن ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان برای شما عزیزان منتشر خواهد گردید.

ماده ۳۵- تضمین حسن انجام کار

از مبلغ هر پرداخت به پیمانکار، معادل ۱۰ درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار کسر و در حساب سپرده نزد کارفرما نگاهداری می شود. نصف این مبلغ پس از تصویب صورت وضعیت قطعی طبق ماده ۴۰ و نصف دیگر پس از تحویل قطعی، با رعایت مواد ۴۲ و ۵۲، مسترد می گردد.

تبصره – پیمانکار می تواند، وجوه سپرده تضمین حسن انجام کار را طبق دستورالعمل نافذ در زمان ارجاع کار که شماره و تاریخ آن در اسناد و مدارک پیمان درج شده است، دریافت کند.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل قرارداد پیمانکاری

وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری یک فرآیند تخصصی است که بررسی و پیشبرد آن نیاز به تخصص و تجربه دارد لذا شما برای تحلیل یک قرارداد پیمانکاری نیاز به وکیلی دارید که در زمینه پیمانکاری سابقه فعالیت داشته باشد و همچنین بر شرایط عمومی پیمان و مسائل کاربردی آن آشنایی کامل داشته باشد. توصیه ما به شما تیم حقوقی موسسه حقوقی امین عدالت کبریا است. یک بار پروسه قرارداد پیمانکاری خود را با ما تجربه کنید تا نتیجه مثبت و بی نظیر این همکاری را ملاحضه نمایید.

تضمین حسن انجام کار چیست؟

تضمین حسن انجام کار در ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان به این معنی است که پیمانکار در قبال اینکه کار خود را به درستی و با رعایت حداکثری کیفیت و استاندارد انجام می دهد، تضمینی به کارفرما ارائه می کند که این تضمین را تضمین حسن انجام کار می نامند.

تضمین حسن انجام کار ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان چند درصد است؟

ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان، درصد تضمین را ۱۰ درصد از هر پرداختی در نظر گرفته است که به پیمانکار صورت می گیرد. به عبارت دیگر کارفرما از هرمبلغی که بابت صورت وضعیت ها به پیمانکار پرداخت می کند، ۱۰ درصد کسر می کند و به عنوان تضمین حسن انجام کار نزد خود نگهداری می کند. مبلغ مذکور متعلق به پیمانکار است و به صورت موقت نزد کارفرما نگه داشته می شود تا با توجه به شرایط مشخص شده ای در پایان کار به پیمانکار پرداخت گردد.

تضمین حسن انجام کار چه زمانی به پیمانکار برگشت داده می شود؟

ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان بیان می دارد، ۵۰ درصد مبلغ تضمین حسن انجام کار بعد از صدور صورت وضعیت قطعی به پیمانکار پرداخت می شود و مابقی این مبلغ بعد از تحویل قطعی به پیمانکار پرداخت می گردد. البته باید توجه داشت که برای پرداخت مبلغ تضمین حسن انجام کار توسط کارفرما، پیمانکار باید شرایط پیش بینی شده در ماده ۴۲ و ۵۲ شرایط عمومی پیمان را رعایت نموده باشد. پرونده های پیمانکاری یک پازل با قطعات بسیار زیاد است که مرتب نمودن آن نیاز به تخصص و تجربه دارد، این تخصص را از تیم متشکل از بهترین وکلای پیمانکار حاضر در موسسه حقوقی امین عدالت کبریا با شماره ثبت ۴۸۶۶۰ بخواهید.

◁◁ بیشتر بدانید:  ابطال ضمانتنامه انجام تعهدات در قرارداد پیمانکاری

تحلیل ماده 35 شرایط عمومی پیمان
تحلیل ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا یک تیم حرفه ای در خصوص قراردادهای پیمانکاری دارد که می تواند برای شما پیمانکاران و کارفرمایان محترمی که به دنبال یک تیم تخصصی در زمینه حقوقی قراردادهای پیمانکاری و آشنا به شرایط عمومی پیمان هستید، یک انتخاب بسیار هوشمندانه و مناسب باشد.  ارائه خدمات تخصصی به شما، افتخار ماست.

برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت موسسه و یا پیام رسان های واتساپ و سایر راه های ارتباطی، اقدام نمایید. همچنین می توانید نظرات و سوالات خود را در خصوص مقاله ای که مطالعه فرمودید، ذیل این مقاله مطرح کنید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۶ میانگین امتیاز: ۴.۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
maliniyatkam@gmail.com
1 سال قبل

با سلام و تشکر از مطالب مفید شما. در رابطه با تبصره ماده ۳۵ چند تا سوال مطرح است. ۱- آیا پیمانکار فقط زمانی می تواند وجوه سپرده حسن انجام کار دریافت کند که دستورالعمل مربوط به آن در اسناد و مدارک و پیمان باشد؟ ۲- منظور از درج شدن دستورالعمل نافذ یعنی اینکه مطابق شرایط خصوصی نشریه ۴۳۱۱ شماره و تاریخ دستورالعمل نافذ، نوشته شود؟ ۳-نحوه پرداخت و شرایط تاخیر یا عدم پرداخت آن چه تبعاتی دارد؟ یعنی بعد از هر صورت وضعیت باید ده درصد آن جداگانه پردخت شود؟ اگر کارفرما پرداخت نکند یا با تأخیر پرداخت کند، مشمول تأخیر می شود؟