جرم قاچاق

تعریف جرم قاچاق چیست؟ انواع جرایم مربوط به قاچاق شامل چه مواردی است؟ این جرم از چه ارکانی تشکیل میشود؟ چه مجازاتی در پی خواهد داشت؟ وکیل قاچاق مفصلا به بیان مسائل مختلف مربوط به این دسته از جرایم میپردازد.

تعریف جرم قاچاق

برای تعریف جرم قاچاق ابتدا باید قاچاق را توضیح داد. وکیل جرم قاچاق اظهار میکند که قاچاق به معنای پنهانی خرید و فروش کردن کالا یا تردستی میباشد. به عبارت دیگر هر نوع خرید و فروش یا صادرات و واردات که ممنوع شده است یا از لحاظ قانونی دولت به آن اجازه نداده باشد. در علم اقتصاد قاچاق به کالا یا کالاهایی گفته میشود که به صورت پنهانی و مخفیانه وارد کشور یا از مرزهای کشور خارج میشود. پس جرم قاچاق عبارت از نگهداری و توزیع و حمل کالای فاقد مجوز قانونی در داخل کشور است.

  • نکته: وکیل قاچاق میگوید: از منظر قانون جرم قاچاق اینگونه تعریف شده : ورود و خروج غیر قانونی کالا محدود شده از مرز.

جرم قاچاق که یکی از اصلی ترین و شاید بهتر است بگوییم پرهیاهو ترین موضوعاتی که در اکثر جوامع جزء مسائل مهمی است. زیرا هم خطرات زیادی را بهمراه دارد و هم به دلیل متنوع بودن، مجازاتهایی سنگین و مختلفی را در پی دارد. جرم قاچاق در دید تحلیل گران اقتصادی، بعنوان یک معظل بزرگ محسوب میشود. گاهی اوقات در رسانه ها میبینیم و میشنویم که یک کامیون مواد خوراکی یا غیره تحت عنوان قاچاق در مرز گرفته شده است. از اینرو دولتها بر این امر برآمدند که برای کاهش دادن ان جرم راه حل هایی را اتخاذ کنند. یکی از این راه حل ها در ایران قانون مبارزه با قاچاق است. که در این قانون شرایط و موانع و مجازاتها تعیین شده است.

◁◁ بیشتر بدانید:  نقش و عملکرد وکیل کیفری در پرونده ها

قاچاق چی کیست؟

فاعل جرم قاچاق کیست؟ وکیل قاچاق میگوید: به فرد یا افرادی که این عمل را مرتکب میشوند یا انجام میدهند قاچاقچی گفته میشود. یعنی کسی که بدون کسب اجازه از دولت و پرداخت گمرک، کالایی  که ممنوع است را وارد یا از کشور خارج میکنند. درعلم اقتصاد به این افراد سودگر نیز گفته میشود.

انواع قاچاق در حقوق و قانون ایران

وکیل متخصص در جرم قاچاق میگوید: در مورد انواع قاچاق با مطالعه و برسی های گوناگون میتوان به این نتیجه رسید که “علت به وجود آمدن قاچاق پرداخت نکردن مالیات است” . این امر باعث شده که قاچاق در زمینه های مختلف وجود آید.  سپس باعث ایجاد پروندهای بزرگ در زمینه هایی که میتواند انواع گوناگونی را بهمراه داشته باشد، شده است. وکیل دعاوی کیفری در مورد این امر بیان میدارد: از جمله مصادیق جرم قاچاق که بدون مجوز وارد یا صادر میشود، میتوان به این موضوعات اشاره کرد:

جرم قاچاق و مجازات آن در قانون
جرم قاچاق و مجازات آن در قانون

قاچاق انسان

جرم قاچاق انسان که از دیرباز بوده و بدین صورت انجام میشود  که با فریب دادن انسانها به منظور زندگی کردن با شرایط بهتر در کشور دیگر آنها را از مرز بصورت غیر قانونی خارج میکنند.

قاچاق حیوانات کمیاب

جرم قاچاق حیوانات کمیاب که با نام تجارت سیاه حیوانات میان قاچاقچیان حیوانات معروف است. در این نوع از قاچاق طرف معامله حیوان مورد نظر خود را که نوع و گونه ی خاصی از حیوانات است را از طریق فضای مجازی سفارش میدهد و در مکان و زمان معیین با مشخصه هایی که برای خودشان مانند یک رمز یا کلید معامله میباشد، معامله (قاچاق) را انجام می دهند.

قاچاق ارز یا پول

جرم قاچاق ارز یا پول بدین صورت است که شخص نمیتواند بیش از مقدار معینه پول یا ارز با خود حمل کند به همین دلیل مبادرت به قاچاق  میکنند. بعبارت ساده تر هر شی ء که در عرف از لحاظ اقتصادی دارای ارزش باشد. مشاور حقوقی در این زمینه میگوید تعریف قاچاق ارز در ماده یک قانون قاچاق ارز و کالا بطور کامل بیان شده و همچنین این نوع از قاچاق دارای قوانین و شرایط خاصی که در این قانون مقرر شده است.

قاچاق مواد معدنی

جرم قاچاق مواد معدنی که در واقع خرید و فروش یا صادر کردن و وارد کردن غیر قانونی مواد معدنی همچون سنگهای گرانیت سبز، شمش طلا، کروم، کالا، پونز، کرومیت، ذغال و غیره میباشد.

قاچاق موادمخدر

جرم قاچاق مواد مخدر که می تواند در نوع صنعتی یا سنتی مانند تریاک و حشیش و شیشه و مشتقات آن باشد.  وکیل کیفری در ادامه میگوید لازم است بیان کنم که مواد مخدر موادی است که بر سیستم ذهنی افراد تاثیر گذاشته و رفته رفته باعث نابودی انسانها میشد. در پروندهای مربوط به قاچاق مواد مخدر با توجه به قانون قاچاق مواد مخدر و نوع مواد مجازات میشوند. اولین بار در افغانستان و کانادا این نوع از قاچاق مرسوم شد  و رتبه اول را در جهان به خود اختصاص داده اند.

قاچاق سلاح و مهمات

جرم قاچاق سلاح و مهمات یعنی اسلحه جنگی و شکاری و باروت، چاشنی، فشنگ و گلوله ومهمات جنگی (دینامیت، مواد محترقه، منفجره که ممنوع است) برای گروه های تروریستی است و هرآنچه که غیرقانونی باشد بدون مجوز وارد کشور شود یا از کشور خارج شود. وکیل قاچاق میگوید: منظور از قاچاق اسلحه و مهمات وارد کردن و خارج کردن از کشور و خرید و فروش و حمل ونقل و نگهداری کردن میباشد.

قاچاق ارز

جرم قاچاق ارز یعنی پول نقد رایج کشورهای خارجی یا کلیه وسائل پولی پرداختهای خارجی را میگویند. هچنین ورود و خروج پول رایج کشور خارجی مانند اسکناس، سکه، حواله های ارزی و الکترونیکی که با آن مبادلات انجام میشود و از لحاظ مالی کاربرد دارد. (تعریف ارز در ماده ۶ قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی قاچاق ارز و کالا بیان شده است). وکیل متخصص در پرونده های ارز معتقد است که قاچاق ارز خود دارای مصادیق و مشخصه هایی میباشد که باید در جایگاه خود بصورت اختصاصی بررسی شود.

قاچاق کالای گمرکی

جرم قاچاق کالای گمرکی یعنی کالاهایی بدون انجام دادن تشریفات گمرکی وارد مرز یا از مرز خارج میشوند. این امر توسط ترانزیت هایی انجام میشود که برای کالای واردی و خارجی مهلت و زمان معیینی مقرر و تعریف شده و هنگامی که زمان منقضی میشود عنوان قاچاق بخود میگیرد. وکیل قاچاق ادامه میدهد: واژه گمرک دارای ۲ مفهوم میباشد، اول حقوق گمرکی یعنی قوانین و مشخصات کالای واردی و صادراتی و دوم سازمان گمرک  مکانی که با توجه به مقررات برای کالای مشخصه شناسه تعیین میکند ومجوز ورود و خروج را صادر میکند.

قاچاق آثار ملی و عتیقه

جرم قاچاق آثار ملی و عتیقه یعنی اشیایی که مربوط به دورهای خاص کشور میباشند مانند اشیایی که در کاخ گلستان است.

عناصر یا ارکان تشکیل دهنده جرم قاچاق

عناصرتشکیل دهنده جرم قاچاق نیز همانند دیگر جرایم از سه رکن اصلی قانونی،مادی و معنوی تشکیل شده است.

عنصر قانونی جرم قاچاق که در قانون آمده است یعنی فعل و ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده و این امر به دلیل اصل قانونی بودن جرم و مجازات است. وکیل قاچاق ادامه میدهد: مقنن تمامی اعمال و رفتار مجرمانه را در نظر گرفته و مشخص کرده  و مجازات آن را صراحتاً در قانون اعلام کرده است.

  • نکته: به عنوان مثال قاچاق انسان را در نظر بگیریم عنصر قانونی آن در ماده یک قانون مبارزه با قاچاق انسان تعیین شده است.

عنصر مادی درمورد عنصر مادی به یاد داشته باشیم که رفتار فیزیکی و عملی افراد را شامل میشود که در جرم قاچاق با توجه به نوع  جرم رفتار مرتکب فرق میکند.

عنصر معنوی یا روانی جرم قاچاق که شامل سوءنیت است. اعم از سوءنیت عام  که همان اراده و عمد است وسوءنیت خاص که قصد انجام دادن عمل را در برمیگیرد.

مجازات مقرر شده برای جرم قاچاق درقانون ایران

مجازات جرم قاچاق با توجه به انواع گوناگون آن هر کدام مجازات جداگانه ای دارند.

  • در مورد جرم قاچاق کالا ارز ماده ۱۸ قانون  مبارزه با قاچاق و ارز مجازات را این گونه مقرر دانسته است : مرتکبین علاوه بر ضبط کالا و ارز به جریمه های نقدی معادل یک یا دو برابر ارزش کالا و درمورد کالا های مشروع معادل یک تا سه برابر ارزش کالا محکوم خواهند شد.
  • مجازات جرم قاچاق انسان در قانون مبارزه با قاچاق انسان تصویب مجلس شورای اسلامی ۱۳۸۳ حبس تا ۱۰ سال (مجازات درجه ۴) اما کمیسیون قضایی مجازات آن را به حبس بیش از ۱۰ تا ۱۵ سال (مجازات درجه ۳) افزایش داد.
  • مجازات جرم مواد مخدر و دارو و زعفران وغیره حسب مورد هرکدام در قانون مختص به آن ، مجازاتش مقرر گردیده است. به عنوان مثال مجازات قاچاق مواد مخدر حسب نوع جنس مانند تریاک ۴۰ تا ۷۴ضربه شلاق و حبس از ۲ تا ۱۰ سال را دارد.
  • مجازات قاچاقچیان مقنن برای قاچاقچیان مجازات شدیدتری را در نظر گرفته است. البته باید دقت داشته باشیم که در ماده ۴۵ قانون مبارزه با مواد مخدر در سال  ۱۳۹۶ الحاقیه ی بدان افزوده شد که براساس آن اعدام قاچاقچیان در برخی ازمواد تعلیق شد مانند مواد۲ ،۴، ۵ ،۶ ،۸ و۱۱ قانون مبارزه با موادمخدر.

اما در مجموع مجازات قاچاقچیان اعدام است با توجه به میزان قاچاق اگر از حد نصاب بیشتر باشد اعدام است.

دادگاه صالح و مرجع جهت رسیدگی جرم قاچاق

وکیل قاچاق میگوید: دادگاه صالح جهت رسیدگی به جرم قاچاق دادسرا و دادگاه عمومی وانقلاب که درمرکز استان میباشد. دادسرا و دادگاه انقلاب دادگاهی است که  به جرایمی مانند جرایمی که برعلیه نظام داخلی و خارجی است. همچنین جرم محاربه و مفسد فی الارض ، توهین به رهبر، توطئه علیه نظام واقدام  مسلحانه و ترور بمنظور مقابله با نظام، کلیه جرایم مربوط به قاچاق و قاچاق مواد مخدر. در شهرستان ها بدلیل نبود دادگاه انقلاب دادگاه عمومی به این جرم رسیدگی میکند.

◁◁ بیشتر بدانید:  جرم قاچاق مشروبات الکلی و مجازات آن

وکیل برای جرم قاچاق در تهران
وکیل برای جرم قاچاق در تهران

وکیل پرونده قاچاق

موسسه حقوقی امین عدالت کبریا با حضور وکلای باتجربه و پایه یک دادگستری و کانون وکلاء و متخصص در امر دعاوی کیفری درمورد متخلفین میگوید که افرادی که مورد اتهام قرار گرفتند ۲ ماه زمان دارند که به مرجع قضایی شکایت کنند، اگر تبرئه شدند کالا وجریمه به آنها برگردانده میشود و در صورت اثبات حکم اجرا میشود. جهت مشاوره تخصصی با وکیل قاچاق در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۸ میانگین امتیاز: ۴.۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دیدانی
3 سال قبل

سلام چرا کشورها با قاچاق برخورد میکنن؟