جرم فالگیری در فضای مجازی

جرم فالگیری در فضای مجازی به چه معنی است؟ این جرم چه ارتباطی با جرم کلاهبرداری دارد؟ آیا فالگیری در فضای مجازی جرم است؟ افراد به چه نحوی  میتوانند از این جرم شکایت کنند؟ قانون چه مجازاتی را برای مرتکبین این جرم در نظر گرفته است؟

جرم فالگیری در فضای مجازی و تعریف آن

جرم فالگیری در فضای مجازی عبارت است از فریب دادن افراد ساده لوح، توسط  افراد سودجو، در میحط مجازی ،که در قبال اصلاعات و وسایلی که ارسال میکنند (مانند طلسم، دعا نویسی، مهره ی مار….) و هزینه های زیادی میگیرند.

وکیل جرم فالگیری در فضای مجازی بیان میکند: برای جرم فالگیری ، قانون گذار تعریف دقیقی اعلام نکرده است. اما اینگونه میتوان گفت: این جرم را افرادی مرتکب میشوند که در شبکه  های مجازی، ادعا میکنند که دارای یک علم خاصی هستند، که میتوانند تمام مشکلات غیر قابل حل را، حل کنند، و خبرهایی از آینده و حال و گذشته شما دارند.

در پرونده هایی که موضوع آنها جرم فالگیری در فضای مجازی است، فالگیرها به راحتی با استفاده از اطلاعاتی که شخص در صفحه خودش گذاشته، با مقداری زیرکی استفاده کرده، و از افراد در مقابل حرفهایی که بیشتر آنها را خود شخص در اختیارش قرارداده، پول های زیادی میگیرند. وکیل جرایم رایانه ای در ادامه اضافه میکند، جرم فالگیری در فضای مجازی، را میتوان یکی از مصادیق جرم کلاهبرداری دانست. چرا که در جرم کلاهبرداری هم، کلاهبردار با اسثفاده از وسایل متقلبانه افراد را فریب میدهد و از آنها مال و پول های هنگفتی می گیرد. فاعل جرم فالگیری  را فالگیر مینامند.

گذری بر جرم فالگیری

از گذشته های دور خرافه پرستی در میان مردم رایج بود. و یکی از دلایل آن، نداشتن اطلاعات  کافی در زمینه های گوناگون بود. با گذر زمان و توسعه علم و تکنولوژی، خرافات تا حدودی کم رنگ شد. اما در این میان افراد سود جویی هم وجود دارند که برای پر کردن جیب خودشان، از احساسات مردم استفاده میکنند. با ورود اینترنت بسیاری ازاتفاق ها و حتی جرمها مجازی شد. یکی از این جرم ها جرم فالگیری در فضای مجازی است. باید بیان کرد که افراد ساده لوح مشتریان اصلی این جرم محسوب میشوند.

ارتباط جرم فالگیری در فضای مجازی با کلاهبرداری

چه ارتباطی می تواند بین جرم فالگیری در فضای مجازی و کلاهبرداری وجود داشته باشد؟ این سوالی است که بیشتر افراد از خودشان میپرسند و جواب دقیقی برای آن وجود ندارد. وکیل جرایم رایانه ای در پاسخ به این سوال میگوید: از آنجایی که فالگیران در دنیای مجازی، با فریب دادن مردم از آنها پولهای زیادی را میگیرند، (تحصیل مال )، میتوان گفت از منظر فریب دادن با جرم کلاهبرداری در ارتباط است.

قانون گذار  جرم کلاهبرداری را اینگونه تعریف کرده است: هرکس از راه حیله و تقلب مردم را به داشتن اختیارات واهی فریب دهد و به امور غیر واقع امیدوار کند و یا افراد را از حوادث غیر واقع بترساند و از طریق وسایل تقلبی وجوه و اموالی را از آن ها بگیرد، کلاهبردار محسوب می‌شود.

در پروندهایی که موضوع آنها جرم فالگیری در فضای مجازی است: زمانی میتوان بیان کرد جرم فالگیری در فضای مجازی از مصادیق کلاهبرداری است که ۳ شرط الزامی در جرم کلاهبرداری محقق شده باشد. این ۳ شرط به شرح ذیل میباشد:

۱- فریب دادن افراد
۲- استفاده از ابزار و وسایل متقلبانه
۳- تحصیل مال متعلق به غیر

در جرم فالگیری در فضای مجازی، فالگیرها که فاعل این جرم هستند، با ایجاد شبکه های گوناگون ، افراد زیادی را جذب میکنند و با گرفتن اطلاعات از خود شخص (پرسیدن سوالهای متوالی و پشت سر هم به صورت حرفه ای و ماهرانه، کسب اطلاع میکنند) فرد را فریب میدهند و در مقابل اطلاعاتی که از فرد گرفتن ، پول زیادی را دریافت میکنند.

نکته جالب این است که فالگیرها با استفاده از ابزارهای خرافاتی مانند خر مهره، طلسم، مهره ی مال، و چیزهایی شبیه به این موارد و همچنین ارسال این وسایل و وعده حل شه مشکلاتشان ، پول زیادی را از مردم میگیرند.

فالگیری در فضای مجازی جرم است؟

فالگیری در فضای مجازی جرم است؟ چه زمانی می توانیم بگوییم، جرم فالگیری در فضای مجازی محقق شده است؟  وکیل متخصص جرایم رایانه ای در زمینه جرم فالگیری در فضای مجازی، در پاسخ به سوال ها میگوید: بطور صریح و قاطعانه نمیتوان جواب داد، اما میتوان گفت، فالگیری در فضای مجازی زمانی جرم است که، فالگیر از فریب دادن مردم پولی گرفته باشد. در پرونده هایی که موضوع آنها جرم فالگیری در فضای مجازی است، اگر فرد پولی را به فالگیر داده باشد آنگاه میتوان گفت جرم فالگیری محقق شده است.

 وکیل متخصص ادامه میدهد، زمانی که پرداخت وجهی از سوی فرد برای فالگیر در مقابل اطلاعات صورت نگیرد، نمی توان گفت که جرم فالگیری در فضای مجازی ارتکاب یافته است. پس اینطور میتوان گفت، شرط محقق شدن جرم فالگیری در فضای مجازی، دریافت پول، وجه نقد، مال میباشد.

ارکان تشکیل دهنده جرم فالگیری در فضای مجازی

جرم فالگیری در فضای مجازی مانند دیگر جرایم متشکل از ۳ عنصر اصلی ، قانونی، مادی، معنوی یا روانی میباشد.

عنصر قانونی که اینطور میتوان بیان کرد، هر فعل و ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد. جرم فالگیری در فضای مجازی، اگر مصداق کلاهبرداری محسوب شود (محرز شدن دریافت پول توسط فالگیر)، با توجه به مجازات کلاهبرداری (حبس و رد مال و جزای نقدی) محکوم خواهد شد.

عنصر مادی که در واقع همان رفتار مادی و فیزیکی میباشد. که در جرم فالگیری در فضای مجازی، گرفتن پول  و ارسال وسایل است.

عنصر معنوی یا روانی که سوء نیت را شامل میشود اعم از سوء نیت عام (عمد و ارداه) و خاص (رسیدن به نتیجه) میشود. در جرم فالگیری در فضای مجازی هم فریب مردم و گرفتن پول زیاد از آنها ، عنصر معنوی جرم فالگیری در فضای مجازی میباشد.

نحوی شکایت از جرم فالگیری در فضای مجازی

افرادی که در دام فالگیرها می افتند و پول زیادی را از دست میدهند، چگونه میتوانند شکایت کنند؟ این سوالی است که بسیاری از افرادی که پول زیادی را از دست دادند از خودشان میپرسند. چراکه با علم به این که، بدست آوردن اطلاعات و حرفهایی که میشنوند، خیلی مطمئن و حقیقی نیست. آیا با وجود این امر میتوانند شکایت کنند؟

وکیل جرم فالگیری در فضای مجازی میگوید: در پاسخ به سوال مطرح شده اینگونه باید جواب داد، این جرم چون در فضای مجازی ارتکاب یافته است،

۱- در ابتدا باید با پلیس فتا تماس گرفت.

۲- پس از اینکه معلوم شد، (فالگیری در فضای مجازی مشخص شد)، فرد شکایت خود را ثبت میکند.

۳- پرونده در دادسرای ویژه رایانه ای (مقرر دادسرا در منطقه ۳۱ تهران) مطابق قانون رسیدگی میشود.

نکته  لازم به ذکر آن است، زمانی افراد میتوانند شکایت کنند که  به دادگاه ثابت کنند که فریب خوردن و پول زیادی را از دست دادند. در مورد فالگیری سنتی، فرد فریب خورده  می تواند به دادسرای محل وقوع جرم (جرم فالگیری) مراجعه کرده و طرح شکایت کند.

قابل گذشت بودن و غیر قابل گذشت بودن این جرم

جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت در قانون مجازات اسلامی معین شده است. جرم فالگیری در فضای مجازی با شکایت شاکی آغاز میشود.( این از منظر خصوصی است) سپس دادستان به عنوان مدعی العموم ( به نیابت از سوی عموم مردم) کار رسیدگی و اجرا را ادامه میدهد.چرا که نظم عمومی و آسایش را بر هم می زند. پس به این نتیجه می رسیم که جرم فالگیری چه در فضای مجازی و جه به صورت سنتی( دنیای واقعی) از دسته جرایم غیر قابل گذشت است. یعنی با شکایت شاکی مختومه نمی شود.

مجازات جرم فالگیری در فضای مجازی

مجازات جرم فالگیری در فضای مجازی چیست؟ در پرونده هایی که متهم آنها فالگیران و رمال ها میباشند، که مردم را فریب می دهند، قاضی رسیدگی به این پروندها، متهمین (فالگیران و رمال ها) را با توجه به قوانین کلاهبرداری مجازات میکند. چرا که فالگیران تحصیل مال نامشروع انجام داده اند. حال اگر فالگیران و رمال ها، در کنار این جرم( جرم فالگیری در فضای مجازی) جرم دیگری را مرتکب شده باشند، به مجازات های آن جرم ها نیز محکوم خواهند شد.

قاضی پرونده، اگر جرم فالگیری در قضای مجازی را جزء کلاهبرداری بداند، مرتکبین (فالگیران) را به مجازات حبس ۱ تا ۷ سال و رد مال (پس دادن مال به صاحب اصلی) و جزای نقدی محکوم خواهد کرد. اما اگر جرم را تحصیل مال نامشروع بداند، مرتکبین را به  حبس از ۳ ماه تا ۲ سال ( مجازات درجه ۶) و جزای نقدی معادل ۲برابر مال کسب شدهو همچنین رد مال به صاحب اصلی آن محکوم خواهد کرد.

وکیل متخصص دعاوی کیفری خصوصا جرایم رایانه ای در ادامه می افزاید: این جرم چون در فضای مجازی ارتکاب یافته دادگاه صالح آن، دادسرای ویژه جرایم ریانه ای میباشد که در منطقه ۳۱ تهران واقع شده است. از آنجایی که ارتکاب جرایم نیازمند اثبات میباشد و اثبات جرم در فضای مجازی سخت و گاهی اوقات امکان پذیر نیست، لاجرم برای این دسته از جرایم که در دنیای مجازی (سایبری) ارتکاب میابد، به وکیل متخصص در زمینه جرایم سایبری نیازمند هستیم.

فالگیری در فضای مجازی و مجازات آن
فالگیری در فضای مجازی و مجازات آن

وکیل پرونده فالگیری

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با حضور وکلای متخصص و پایه یک  دادگستری در زمینه کیفری و حقوقی و سایبری در تنظیم شکواییه، لایحه، دفاعیه و مشاوره آماده کمک کرن به شما عزیزان و رساندن شما به بهترین رضایت در پروندهای ارائه شده، و مشاوره در کلیه زمینه ها میباشند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۰ میانگین امتیاز: ۳.۸]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

14 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دانیال
9 ماه قبل

فال از زمان قدیم تا الان توی تمامی کشور ها رایجه و کاملا واقعیته، من فال خریدم و نه چیزی تو صفحه داشتم نه چیزی گفتم ولی کل فال درست بود.

آخرین ویرایش9 ماه قبل توسط دانیال
،،
1 سال قبل

با سلام، من شکایت کردم اگر طرف پولی که دادم روپس بده، آیا براش جرم قانونی هم اجرا میشه یا نه؟

علی
1 سال قبل

سلام، یکی از افراد دوستان تبلیغ دعانویسی میکند و برای دعا مبلغ ۱ تومان پول کشتن مرغ و چیز های دیگه رو میگیره و اول به طرف دعا میخواد هم میگه. آیا این جرم هست؟

زهرا کتی
1 سال قبل

بابت دعا از من پول گرفتن در فضای مجازی

مونلایک
1 سال قبل

سلام و خسته نباشید یک نفر بابت دعا و …از من و خالم مجموعا ۳۰ ملیون پول گرفته، همه فیشارو داریم. مکالماتم میتونیم از مخابرات دربیاریم. قیمت چقد میشه اگه بریم تو پروسش آیا میشه پولو پس گرفت؟