جرم خیانت در امانت چیست؟ چه زمانی این جرم محقق میشود؟ ارکان تشکیل دهنده این جرم کدام است؟ منظور از مال مورد امانت چیست؟ آیا شاکی باید الزاما مالک مال مورد امانت باشد؟ با وکیل کیفری متخصص در جرم خیانت در امانت همراه باشید.

جرم خیانت در امانت به چه معناست؟

خیانت در امانت به معنای استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود نمودن مال متعلق به دیگری است که نزد شخص متهم بصورت امانت سپرده شده بود. و قرار بر این بوده است که یا مال را برگرداند یا به مصرف معین برساند و یا هرگونه توافقی که میان امانت دهنده و امانت گیرنده برقرار بوده است. ولیکن امین برخلاف آن رفتار کرده باشد. مانند آنکه وکیل، اسناد و مدارک و اوراق موکل را آتش بزند.

نکته: تحقق جرم خیانت در امانت منوط به اثبات تحقق یک عقد از عقود امانی نمیباشد.

ارکان تشکیل دهنده جرم خیانت در امانت

عنصر قانونی که ماده ۶۷۴ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی یعنی تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ میباشد. عنصر مادی که اعم است از فعل یا ترک فعلی که باعث وقوع جرم گردیده و به عبارت دیگر، نمود خارجی قصد مجرمانه یا همان رفتار فیزیکی در عالم واقع میباشد. عنصر روانی نیز اعم است از سونیت عام و سونیت خاص که برای به کیفر رسانیدن متهم یا همان مشتکی عنه، باید وجود آنها نزد محکمه به اثبات برسد.

موضوع جرم خیانت در امانت

مال مورد امانت، موضوع جرم خیانت در امانت را تشکیل میدهد. یعنی مالی که از سمت مالک یا متصرف قانونی به شخص دیگری سپرده شده است، موضوع ارتکاب این جرم میباشد. این مال میتواند منقول باشد یا غیرمنقول باشد. میتواند اسناد و نوشته جات و حواله جات باشد و یا اشیا دو حیوانات باشد.

عدم لزوم مالکیت شاکی در این جرم

لزومی ندارد که شاکی پرونده خیانت در امانت، مالک مال مورد امانت باشد. یعنی اگر کسی متصرف قانونی یک مالی باشد و آن را به دیگری سپرده باشد، و آن دیگری آن مال را مفقود نماید، جرم خیانت در امانت محقق شده است. پس شاکی این جرم در پرونده کیفری مربوطه میتواند مالک یا متصرف قانونی از ناحیه او باشد.

ماده ۶۷۴ قانون تعزیرات:

هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.


◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط تحقق جرم خیانت در امانت
به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر ویدیو های این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
نیما
2 سال قبل

ماشینم به دلیل نداشتن بیمه درب منزل دوستم گذاشتم و سایل دادم به دوستم، رفتم شهرستان برگشتم خودشو نشان نداد و نه وسیله منو داد. الان ۲سال که خودشو از من فراری میده چکار کنم که وسیله منو تحویل بده؟

گروه وکلای امین عدالت
2 سال قبل
پاسخ به  نیما

با سلام
ابتدا اظهارنامه با مضمون معرفی وسیله هایی که نزد ایشان است و درخواست مطالبه محصولات ارسال نمایید و در ادامه شکایت خیانت در امانت علیه ایشان مطرح کنید.