طرح دعوا علیه شرکتها

طرح دعوا علیه شرکت چگونه است و منظور از شرکت چیست؟ علیه چه شرکتهایی میتوان اقامه دعوا نمود؟ مراحل این شکایت چیست و کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به این قبیل دعاوی حقوقی و تجاری را دارا میباشند؟

درآمدی بر طرح دعوا علیه شرکت و هدف از نگارش آن

همانطور که از نام مقاله پیداست می خواهیم درباره طرح دعوا علیه شرکت و نحوه چگونگی انجام آن صحبت کنیم. می دانیم که امروزه در بسیاری از موارد موضوع مطرح شده و مورد شکایت در دادگاه ها از شرکت ها نشات می گیرد. چرا که با توجه به زندگی امروزه بشر و نیاز به وجود شرکت ها برای تحقق بخشیدن به برخی از امور، روشن است موضوع موجودیت شرکت ها امری ضرروی است.

واژه شرکت که در لغت به معانی هم چون همکاری، با همان، همستان، هم بازی و غیره به کار رفته است به ما یادآور می شود که هرگاه با این واژه روبه رو شدیم به خاطر آوریم که در پس آن مفهومی از شراکت بین چندین شخصیت حقیقی یا حقوقی وجود دارد. البته شرکت هایی نیز هست که دارای یک رکن می باشد ولی در آنها نیز شخصیت حقوقی افراد با شخصیت حقوقی شرکت متفاوت است. برای روشن شدن هر چه بهتر مطالب به توضیح نکانی راجه به این امر می پردازیم.

  • نکته: اصولا شرکت از کنار هم قرار گرفتن دو یا چند شخصیت حقیقی یا حقوقی به وجود می آید که در جوار هم قرار گرفته اند. این شخصیت ها، شخصیت حقوقی شرکت را پدید می آورد. پس گفته شد که شخصیت حقوقی شرکت ها از شخصیت حقیقی افراد تشکیل دهنده آن مستقل است.
◁◁ بیشتر بدانید:  دعاوی مربوط به شرکت ها چیست؟

طرح دعوا علیه شرکت چگونه است و منظور از شرکت چیست؟

وکیل متخصص شرکت ها به این پرسش اینگونه پاسخ می دهد که اصولا تمامی شرکت های شناخته شده و قابل ثبت در کشور ما با هدف تجاری تشکیل و تاسیس می شوند. شرکت زمانی شکل می گیرد که افراد آورده های خود را در کنار یکدیگر قرار می دهند و با این عمل آورده های هر یک از شرکاء متعلق به شخصیت حقوقی شرکت است که پس از کنار هم قرار گرفتن این افراد حقیقی قدرت بیشتری برای انجام امور حاصل می شود. پس در واقع شرکت تجاری قراردادی است بین چند شخص حقیقی که برای کسب و کار و بدست آوردن سود و منفعت در کنار یکدیگر قرار می گیرند. لذا در طرح دعوا علیه شرکت، شخصیت حقوقی آن شرکت موجب میگردد که بتوان علیه شرکت طرح دعوا نموده و شرکت را در ستون خواندگان دعوا قید و ذکر نمود.

نکته: شخصیت حقوقی شرکت ها هم چون اشخاص حقیقی مورد حق و تکلیف قرار می گیرد.

نسبت به چه شرکت هایی می توان اقامه دعوا نمود؟

مطابق با قانون تجارت که در ماده ۲۰ خود نسبت به معرفی انواع شرکت ها اقدام نموده است، شرکت های عبارتنداز:

  • شرکت سهامی
  • شرکت با مسدولیت محدود
  • شرکت تضامنی
  • شرکت مختلط سهامی
  • شرکت مختلط غیر سهامی
  • شرکت نسبی
  • شرکت تعاونی تولید و مصرف

حال باید به این پرسش که طرح دعوا علیه شرکت در مورد کدام شرکت ها ممکن است، پاسخ داد که می توان علیه تمامی شرکت های مذکور اقامه دعوا نمود.

  • نکته: در اقامه دعوا علیه شرکت ها کارمندان و کارکنان در معرض خطر نیستند. بلکه این منافع شرکت است که در خطر قرار می گیرد.

چه مواردی زمینه ساز طرح دعوا علیه شرکت میباشند؟

با نگاهی اجمالی به پرونده های رسیده به محاکم روشن می شود که بیشترین طیف این پرونده ها مربوط به دعاوی حقوقی شرکت ها بوده که در زمینه های ذیل مطرح شده است که عبارتند از:

۱ .ثبت شرکت ها
۲ . ثبت علادم تجاری
۳ . مسئولیت های مدنی شرکت ها
۴ . امور داخلی شرکت ها
۵ . بیمه شرکت ها
۶ . ثبت اختراعات و سایر زمینه های وابسته به آن

برای پیشگیری از بروز هر یک از موارد فوق می توان با استفاده از مشاوره حقوقی وکیل متخصص و مجرب از بروز مشکلات جلوگیری کرد.

  • نکته: منظور از شخصیت مستقل شرکت ها یعنی آنها دارای نام، اقامتگاه و تابعیت می باشند.

مراحل ثبت شکایت برای طرح دعوا علیه شرکت

می دانیم که در اکثر مواقع طرح دعوا علیه شرکت تجاری دعوایی حقوقی است. که می تواند تحت عناوین مختلفی هم چون دعاوی ورشکستگی شرکت یا الزام به انجام تعهدات قراردادی باشد. همانند سایر دعاوی گام نخست برای اقامه دعوا تنظیم دادخواست است. بعد از تنظیم دادخواست که در آن طرفین دعوا و خواسته خواهان، مشخص می گردد، با ارائه دلایل و ضمائم و ثبت آنها در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرونده به دادگاه های عمومی حقوقی ارجاع و مورد بررسی قرار می گیرد.

  • نکته: اصولا مدیران شرکت وظیفه رسیدگی به شکایات از شرکت را بر عهده دارند.

طرح دعوا علیه شرکت چگونه است و مرجع صالح به رسیدگی به آن کجاست؟

مطابق با موار پیشتر توضیح داده شده طرح دعوا علیه شرکت ها هم می تواند به صورت حقوقی باشد هم به صورت کیفری باشد. همانگونه مستحضر هستید اگر شکایت کیفری باشد مطابق با مقررات جزایی مرجع رسیدگی دادسرا است, آن هم دادگاه محل وقوع جرم است. برای طرح دعاوی حقوقی علیه شرکت ها اصولا می بایست به دادگاه محل وقوع دفتر اصلی شرکت مراجعه گردد. در پاره ای از مواقع نیز طرح دعوا می بایست مطابق با قانون در محلی که تعهد در آن جا واقع شده است یا محلی که کالا می بایست تحویل داده میشد صورت پذیرد.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل شرکت کیست و چگونه عمل مینماید؟

وکیل برای طرح دعوا علیه شرکت ها
وکیل برای طرح دعوا علیه شرکت ها

وکیل برای طرح دعوا علیه شرکت

با توجه به نیاز شرکت ها و انواع مختلفی که دارند، حتما می بایست در امر تنظیم قرارداد با آنان به نکاتی از قبیل نوع شرکت و یا اساسنامه آنها توجه نمود. تا در آینده از بروز مشکلات جلوگیری نموده و دچار ضرر و زیان نگردید. پر واضح است که استفاده از وکیل متخصص شرکت در زمینه امور مربوط به شرکت ها و دعاوی آنها بهره مند شد.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران با داشتن وکلای متخصص و با تجربه در زمینه دعاوی شرکت ها و نکات حقوق و کاربردی مرتبط با تنظیم قرارداد، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد. تلاش روز افزون ما برای آسودگی خاطر شماست.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۳.۸]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

4 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
صالح
2 سال قبل

سلام .من مقدارزیادی بیت کوین دریک شرکت که ادعامیکند واقع دراسترالیااست گذاشتم که به من سودبدهداماازدادن سودسرباززده اند چگونه نیتوانم شکایت کنم؟

عباس س
2 سال قبل

سلام من با یک شرکت که نماینده یک شرکت خارجی بوده قرارداد امضا کردم و بیشتر از میزان قرارداد پول پرداخت کردم به خاطر تسریع در انجام قرارداد میخوام بدونم که باید علاوه بر نماینده به طرفیت شرکت خارجی هم طرح دعوا کنم یا خیر؟ اگر بخوام علیه شرکت خارجی طرح دعوا کنم کدوم دادگاه صالح به رسیدگی است ؟