بررسی ماده 22 شرایط عمومی پیمان

ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص بررسی نقشه ها و مستندات قرارداد از سوی پیمانکار می باشد. در صورتی که مغایرت یا ابهامی در این موراد وجود داشته باشد، پیمانکار باید در اسرع وقت به کارفرما اعلام نماید. 

ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان به صورت خلاصه در چه مورد است؟

ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان را به صورت خلاصه، می توان روش های ارتباط بین کارفرما و پیمانکار در خصوص نقشه ها و مدارک لازم برای پروژه بیان کرد. همچنین در این ماده ضمانت اجراهایی نیز برای عدم رعایت این قوانین و مقررات در نظر گرفته شده است که در صورت تخلف هر یک از طرفین از قواعد بیان شده در این ماده می توان از این ضمانت اجراها استفاده نمود. استفاده از قواعد حقوقی بیان شده در این ماده نیاز به تخصص حقوقی دارد، توصیه می کنیم به هیچ عنوان شخصا و بدون کمک یک وکیل متخصص قراردادهای پیمانکاری، یک اقدام حقوقی را شروع نکنید. وکلای ما آماده همکاری با شما پیمانکاران و کارفرمایان عزیز در این مسیر هستند.

متن ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

جهت بررسی دقیق تر ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان لازم است که ابتدا با متن این ماده آشنایی کامل داشته باشید. در ادامه متن ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در اختیار شما قرار گرفته است.

تحلیل ماده 22 شرایط عمومی پیمان
تحلیل ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

ماده ۲۲- ترتیب گردش مدارک، نقشه ها و ابلاغ دستور کارها

الف) تمام نقشه ها، مشخصات، دستورالعملها و استاندارهای فنی که دارای مهر و امضای مهندس مشاور است، به تعداد نسخه های درج شده در اسناد و مدارک پیمان و در صورتی که در اسناد و مدارک پیمان تعداد نسخه معین نشده باشد، در دو نسخه، بدون دریافت هزینه، در اختیار پیمانکار قرار می گیرد. در صورت نیاز پیمانکار، نسخه های اضافی به هزینه او تکثیر می شود. پیمانکار باید یک نسخه از نقشه ها و مشخصات، با آخرین تغییرات آنها را همیشه در کارگاه نگهداری کند تا در صورت لزوم، به منظور بازرسی کارها در اختیار مهندسین مشاور، کارفرما یا نمایندگان آنها قرار گیرد. نسخه اصل نقشه ها و مدارک تا پایان کار نزد مهندس مشاور باقی می ماند.

ب) پیمانکار موظف است که پیش از آغاز هر قسمت از کار، تمام نقشه ها، دستورالعمل ها و دیگر اسناد و مدارک فنی مربوط به آن قسمت را با دقت مطالعه کند و اندازه درج شده در نقشه ها را کنترل نماید، به نحوی که هیچ گونه ابهامی از نظر چگونگی اجرای کار برای خود و کارکنانش باقی نماند. به طور کلی، کمبود نقشه برای هر قسمت از کار هرگز از تعهدات پیمانکار مبنی بر اجرای کامل کار نمی کاهد. در صورت مشاهده اشتباه در اندازه ها یا هرگونه ابهام یا کسری در مدارک، نقشه ها و دستورالعملها، پیمانکار باید به موقع رفع نقض آنها را از مهندس مشاور درخواست کند. مهندس مشاور موظف است که با توجه به برنامه زمانی اجرای کار، برای تکمیل نقشه ها و ابلاغ به پیمانکار اقدام کند.

ج) هرگاه پیمانکار در مورد درستی نقشه ها و محاسبات یا دستور کارها، یا مشخصات مصالح و تجهیزاتی که بنا به دستور کارفرما از منابع معینی تحصیل می شود ایرادی داشته باشد، باید با توجه به برنامه زمانی تفصیلی، مراتب را با ذکر دلیل به اطلاع مهندس مشاور برساند. در صورتی که مشاور، درستی مدارک پیشگفته را تائید کند، ولی پیمانکار همچنان نسبت به آنها ایراد داشته باشد، پیمانکار باید موضوع را به کارفرما منعکس کند و پس از دریافت نظر کارفرما، طبق نظر او انجام دهد. در چنین حالتی، پیمانکار فقط مسئول اجرای درست کار است و در مورد صحت نقشه ها، مشخصات، محاسبات و دستور کار های مربوط، مسئولیتی ندارد. هزینه رفع عیب و نقص در چنین مواردی به عهده پیمانکار نمی باشد.

هر پرونده پیمانکاری یک معمای حقوقی است که حل آن نیاز به تخصص دارد

پرونده های پیمانکاری بر خلاف سایر پرونده های حقوقی که دارای راهکار هایی اشباع شده می باشند، پرونده هایی هستند تخصصی و بسیار پیچیده که بررسی و به نتیجه رساندن ان نیاز به تخصص خاص در زمینه شرایط عمومی پیمان و قراردادهای پیمانکاری دارد. توصیه ما این است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب حتما به موسسه ما مراجعه کنید تا با وکیل متخصص ما در زمینه قراردادهای پیمانکاری مشاوره داشته باشید.

د) پیمانکار، نقشه های کارگاهی را که نقشه های جزئیات ساخت قطعات و قسمت های از کار است، در صورت نیاز ضمن اجرای کار، بر اساس نقشه های اجرایی، مشخصات فنی و دستورالعمل سازندگان، تهیه می کند و در سه نسخه، که یک نسخه آن قابل تکثیر باشد، ‌تسلیم مهندس مشاور می نماید.  مهندس مشاور، نقشه های یاد شده را پس از بررسی و اصلاح لازم، تائید و در یک نسخه به پیمانکار ابلاغ می کند. نسخه قابل تکثیر این مدارک نزد مهندس مشاور نگهداری می شود.

ه) نقشه هایی چون ساخت، نقشه های کار های انجام شده به نحوی که اجرا شده اند، می باشند و شامل تمام نقشه های اجرایی، اعم از تغییر یافته یا بدون تغییر است. پیمانکار باید نقشه های چون ساخت را به تدریج و طبق نظر مهندس مشاور در سه نسخه که یک نسخه آن قابل تکثیر باشد تهیه کند و برای بررسی و تایید، به مهندس مشاور بدهد. مهندس مشاور یک نسخه از نقشه های چون ساخت تائید شده را در اختیار پیمانکار قرار دهد.

و) پیمانکار باید مشخصات فنی، نقشه ها و دستورالعمل های نصب، راه اندازی و بهره برداری تجهیزاتی را که تامین آنها به عهده اوست، از سازنده آنها بگیرد و در دو نسخه، به مهندس مشاور بدهد. مهندس مشاور، بر اساس مدارک سازنده،‌ نقشه های اجرایی محل استقرار تجهیزات یاد شده را تهیه و برای اجرا به پیمانکار ابلاغ می کند.

ز) مهندس مشاور، تمام موافقت ها، معرفی ها، تصویب ها، اخطارها و دستور کارها را به صورت کتبی، به پیمانکار ابلاغ می کند و در مورد لزوم، به نحوه پیش بینی شده در اسناد و مدارک پیمان، به تائید کارفرما نیز می رساند و سپس به پیمانکار ابلاغ می کند. پیمانکار، پس از وصول دستور کارها، می تواند برای اصلاح آنها اظهار نظر کند؛ اما در هر حال، موظف به اجرای چین دستور کارهایی است. در موارد دستور کار شفاهی از سوی مهندس مشاور، پیمانکار می تواند درخواست ابلاغ کتبی آنها را بنماید و مهندس مشاور نیز مکلف است که دستور کارها را کتبی به پیمانکار ابلاغ نماید. در غیر این صورت، این دستور کارها برای پیمانکار معتبر نیست. مهندس مشاور یک نسخه رو نوشت از تمام نامه های ابلاغی، همراه با نقشه ها، دستور کارها و صورت جلسه ها را برای کارفرما ارسال می کند.

ح) پیش از تحویل موقت کار طبق ماده ۳۹، پیمانکار دستورالعمل های راه اندازی، راهبری، تعمیر و نگه داری را همراه با نقشه های چون ساخت در سه نسخه، که یک نسخه آن قابل تکثیرباشد، به مهندس مشاور می دهد. مدارک یاد شده باید به نحوی باشد که راهبری، تعمیر و نگه داری تمام قسمت های موضوع پیمان به سهولت انجام شود و در صورتی که در اسناد و مدارک پیمان، تعداد نسخه یا مشخصات ویژه ای برای مدارک موضوع این بند تعیین شده باشد، طبق آن عمل نماید.

◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳

بند الف ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بند الف ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص مسئولیت کارفرما در ارائه نقشه ها و مشخصات کارها به پیمانکار است و در ادامه این قید را برای پیمانکار در نظر گرفته است که می بایست همواره یک نسخه از نقشه ها و دستورالعمل ها و مشخصات را با آخرین اصلاحات در کارگاه نگهداری نماید تا برای بازدید احتمالی کارفرما و یا نمایندگان ان مهیا باشد. توجه به نکات ریز در قراردادهای پیمانکاری و استفاده از انها در مواقع لزوم تخصص ماست.

بند ب ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بند ب ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص دقت پیمانکار در زمان تحویل گرفتن نقشه ها و دستور العمل ها و مشخصات پروژه می باشد. پیمانکار باید در زمان تحویل موارد پیش گفته دقت کافی را به خرج دهد و در صورتی که ابهام یا اشکالی در نقشه ها و یا دستور العمل ها وجود داشت، موارد را به مهندس مشاور اطلاع دهد تا ضمن اصلاح این موارد، مجدد به پیمانکار ابلاغ گردد. هرچند حتی اگر نقشه و مشخصات ناقص باشد نیز پیمانکار نمی تواند از انجام کار به نحو صحیح و کامل استنکاف نماید.

بند ج ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بند ج ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص کاستی ها و ابهامات نقشه و ها و تجهیزات برای اجرای کار می باشد. پیمانکار موظف است در صورتی که این موارد را مشاهده نمود به مهندس مشاور با ذکر توضیح اطلاع دهد، در صورتی که مهندس مشاور نظری متفاوت با نظر پیمانکار داشته باشد، پیمانکار این موارد را به کارفرما انتقال می دهد و از این به بعد دیگر مسئولیتی از بابت ناقص بودن کار یا هرگونه ایرادی که در کار وجود داشته باشد، بر عهده پیمانکار نخواهد بود چرا که پیمانکار این موارد را اطلاع داده است.

بند د ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بند د ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در واقع یک اختیار برای پیمانکار است که در صورت نیاز نقشه های کارگاهی که محل اجرای کار است را به مهندس مشاور ارائه دهد. در صورت عدم انجام اینکار ضمانت اجرایی برای پیمانکار پیش بینی نشده است چرا که این یک اختیار برای پیمانکار می باشد.

بنده ه ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بنده ه ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص نقشه هایی چون ساخت می باشد. این نقشه ها به تمامی نقشه هایی گفته می شود که از ابتدای پروژه تهیه شده است اعم از نقشه های تغییر یافته یا نهایی شده. پیمانکار باید این نقشه ها را در اختیار مهندس مشاور قرار دهد تا نسخه ای از این نقشه ها نزد وی باشد. جالب است بدانید برای این مقرره نیز هیچ ضمانت اجرایی در قانون پیش بینی نشده است که یکی از نواقص بارز شرایط عمومی پیمان نیز همین عدم پیش بینی ضمانت اجرا برای مفاد ان می باشد.

بند و ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بند و ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص تجهیزات و ماشین آلاتی است که پیمانکار برای اجرای پروژه خریداری می نماید. اگر این تجهیزات نقشه ای برای نصب و راه اندازی داشته باشد، پیمانکار باید این نقشه ها را در اختیار مهندس مشاور قرار دهد تا مهندس مشاور نحوه نصب و راه اندازی این تجهیزات را در نقشه پیاده کرده و نقشه را به پیمانکار ابلاغ نماید.

بند ز ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

 بند ز ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص دستوراتی است که از سوی مهندس مشاور به پیمانکار داده می شود. پیمانکار صرفا باید به دستور کارهایی توجه کند که به صورت کتبی به وی ابلاغ شده است، در غیر اینصورت می تواند از انجام دستور کارها امتناع کند و الزامی برای پیمانکار در این خصوص وجود نخواهد داشت.

  • نکته: این بند یکی از بهترین بند های موجود در شرایط عمومی پیمان برای پیمانکاران می باشد که می تواند به استناد آن از انجام دستور کارهای شفاهی که به هیچ عنوان در محکمه قابل استناد نیست، خودداری نمایند. نکات بسیار موثر و کاربردی که در شرایط عمومی پیمان وجود دارد را می توانید از طریق مشاوره با وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری ما فرابگیرید.

بند ح ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان

بنده ح ماده ۲۲ شرایط عمومی پیمان در خصوص ارائه نقشه ها و دستورالعمل ها راه اندازی ماشین الات و تجهیزات نصب شده در پروژه می باشد. پیمانکار باید قبل از تحویل موقت این موارد را در اختیار مهندس مشاور قرار دهد به صورتی که استفاده از موضوع پروژه ممکن باشد. البته این در صورتی است که طرفین در قرارداد پیمانکاری خلاف شرایط عمومی پیمان در این مورد توافق نکرده باشند.

وکیل متخصص در شرایط عمومی پیمان
وکیل متخصص در شرایط عمومی پیمان

کلام آخر با کارفرمایان و پیمانکاران عزیز

به دنبال یک وکیل حرفه ای در زمینه قراردادهای پیمانکاری هستید؟ از مشاوره با وکلایی که تخصصی در زمینه قراردادهای پیمانکاری ندارند، خسته شده اید؟ مواد شرایط عمومی پیمان و اصطلاحات به کار رفته در آن آگاهی ندارید؟ نیاز دارید تا یک وکیل حرفه ای مواد شرایط عمومی پیمان را برای شما تحلیل کند؟ همه این اقدامات و بسیاری از خدمات حقوقی ویژه دیگر را می توانید از موسسه حقوقی امین عدالت کبریا با شماره ثبت ۴۸۶۶۰ مطالبه کنید. ما مدعی هستیم که در کار خود بهترینیم.

برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت موسسه و یا نشانی موسسه در پیام رسان های مختلف استفاده نمایید. بی صبرانه منتظر دیدار شما هستیم.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۶ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments