تاخیر غیر مجاز در قرارداد پیمانکاری با توجه به لایحه تاخیرات ارائه شده از سوی پیمانکار، توسط کارفرما مشخص می شود و در صورتی که پیمانکار با نظریه ارائه شده مخالف باشد می تواند نسبت به این موضوع با توجه به نوع قرارداد در دادگاه یا شورای عالی فنی استان ها طرح دعوا نماید.
تاخیر غیر مجاز در قرارداد پیمانکاری چیست؟
تاخیر غیر مجاز در قرارداد پیمانکاری مربوط به زمانی است که، پروژه در برنامه زمانی تعیین شده به اتمام نرسیده و پیمانکار دلایل توجیهی خود در خصوص تاخیر را طی لایحه تاخیرات برای کارفرما ارسال نموده اما این تاخیرات مورد تایید کارفرما قرار نگرفته است، لذا تاخیرات ایجاد شده غیر مجاز محسوب می شود.
اگر تاخیرات در قرارداد پیمانکاری غیر مجاز شناخته شود چه نتیجه ای دارد؟
تاخیر غیر مجاز در قرارداد پیمانکاری زمانی که منجر به رد لایحه تاخیرات ارسالی از سوی پیمانکار گردد، عواقب مالی و غیر مالی برای پیمانکار به همراه دارد که در ادامه توسط وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری برای شما ارائه می گردد. تاخیر غیر مجاز در قرارداد پیمانکاری دارای ۵ نوع اثر مالی و غیر مالی برای پیمانکار است که به شرح ذیل برای شما ارائه می گردد.
۱- فسخ قرارداد به استناد بند ۶ ماده ۴۶ شرایط عمومی پیمان
تاخیر غیر مجاز در قرارداد پیمانکاری مطابق شرایط عمومی پیمان در مواردی، این امکان را برای کارفرما ایجاد می کند که اقدام به فسخ قرارداد نماید. مواردی که در شرایط عمومی پیمان مشخص شده است بدین شرح می باشد:
- تاخیر غیر مجاز در تحویل گرفتن کارگاه برای شروع عملیات موضوع پیمان، بیش از نصف مدت تعیین شده در بند (ب) ماده ۲۸
- تاخیر غیر مجاز در ارائه برنامه زمانی تفصیلی به مدت بیش از نصف مهلت تعیین شده برای تسلیم آن
- تاخیر غیر مجاز در تجهیز کارگاه برای شروع عملیات موضوع پیمان، بیش از نصف مدت تعیین شده در بند (ج) ماده ۴ موافقتنامه
- تاخیر غیر مجاز در شروع عملیات موضوع پیمان، بیش از یک دهم مدت اولیه پیمان یا دو ماه، هر کدام که کمتر است.
- تاخیر غیر مجاز در اتمام هر یک از کارهای پیش بینی شده در برنامه تفصیلی، بیش از نصف مدت تعیین شده برای آن کار با توجه به ماده ۳۰
- تاخیر غیر مجاز در اتمام به مدت بیش از یک چهارم مدت پیمان با توجه به ماده ۳۰
- عدم شروع کار پس از رفع وضعیت قهری موضوع ماده ۴۳ و ابلاغ شروع کار از سوی کارفرما
وکیل برای لایحه تاخیرات پیمانکاری
وکالت در زمینه قراردادهای پیمانکاری به دلیل مجموعه قوانین و مقرراتی که در این زمینه وجود دارد، نیازمند این می باشد که وکیل مورد نظر بر تمامی این قوانین و مقررات اشراف کامل داشته باشد. لذا برای پرونده های پیمانکاری خود حتما از وکلایی استفاده نمایید که دارای تجربه و تخصص لازم در زمینه پرونده های پیمانکاری باشند تا نتیجه مطلوب خود را در پرونده ها کسب نمایید. ما در موسسه امین عدالت آماده ارائه خدمات حرفه ای در زمینه قراردادهای پیمانکاری و علی الخصوص تنظیم لایحه تاخیرات به شما عزیزان می باشیم.
۲- پرداخت خسارت تاخیر در اتمام پروژه
تاخیر غیر مجاز پیمانکار در صورتی محقق می شود که لایحه تاخیرات ارائه شده از سوی پیمانکار مورد تایید کارفرما قرار نگیرد. کارفرما می تواند بابت مدت تاخیر ایجاد شده از پیمانکار مطابق ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان، به شرح ذیل از پیمانکار مطالبه خسارت تاخیر نماید:
در پایان کار، در صورتی که مدت انجام کار، بیش از مدت اولیه پیمان به علاوه مدت های تمدید شده پیمان باشد، مهندس مشاور با رعایت ماده ۳۰ و رسیدگی به دلایل پیمانکار، مدت تاخیر غیر مجاز را تعیین می کند تا پس از تصویب کارفرما، به شرح زیر، ملاک محاسبه خسارت تاخیر قرار گیرد.
۱– هرگاه جمع مدت تاخیر غیر مجاز از یک دهم مدت پیمان بیشتر نشود، برای هر روز تاخیر، یک دو هزارم مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تاخیر شده است.
۲– هرگاه جمع مدت تاخیر غیر مجاز از یک دهم مدت پیمان بیشتر شود تا یک دهم مدت پیمان طبق بند ۱ و برای مازاد بر آن تا یک چهارم مدت پیمان، برای هر روز تاخیر یک هزارم مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تاخیر شده است.
۳– هرگاه جمع مدت تاخیر غیر مجاز از یک چهارم مدت پیمان بیشتر شود ولی پیمان ادامه یابد، مجموع خسارت های تاخیر قابل دریافت از پیمانکار نمی تواند از جمع خسارت محاسبه شده بر پایه بند (۲) بیشتر شود و مدت اضافه بر یک چهارم مدت پیمان، برای ادامه و انجام کار بدون دریافت خسارت منظور می شود.
۴– مبلغ باقی مانده کار که در اجرای آن تاخیر شده است، عبارت است از مبلغ پیمان، منهای مبلغ صورت وضعیت مربوط به کار های انجام یافته تا آخرین روز مدت پیمان.
۵– در صورتیکه پیمان، طبق ماده ۴۶ فسخ شود، یا طبق ماده ۴۸، به پیمان خاتمه داده شود، تاخیر کار نسبت به برنامه تفصیلی با رعایت ماده ۳۰ بررسی شده، میزان مجاز و غیر مجاز آن تعیین می شود بابت تاخیر غیر مجاز پیمانکار، طبق مفاد این بند، پرداخت خسارت تاخیر به پیمانکار تعلق می گیرد. در این حالت، مبلغ باقی مانده کار که در اجرای آن تاخیر شده، عبارت است از مبلغ کارهایی که طبق برنامه زمان تفصیلی و با در نظر گرفتن تاخیر مجاز پیمانکار باید تا تاریخ فسخ یا خاتمه پیمان انجام می شد منهای مبلغ کار انجام شده.
۶– در مواردی که اخذ خسارت تاخیر بیش از ارقام درج شده در این ماده ضروری می باشد و در اسناد و مدارک پیمان، میزان آن پیش بینی شده باشد، خسارت تاخیر را بر اساس آن محاسبه می کنند.
۳- پرداخت حق بیمه برای مدت تاخیر غیر مجاز
تاخیر غیر مجاز موجب می شود علی رغم اینکه در شرایط عمومی پیمان مقرر شده است، پرداخت حق بیمه بر عهده کارفرما باشد، پرداخت حق بیمه مربوط به زمان تاخیرات غیر مجاز بر عهده پیمانکار قرار داده شود و در این خصوص هیچ اعتراضی از سوی پیمانکار پذیرفته نمی باشد.
تخصص وکیل برگ برنده شما در پروندهاست
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک دادگستری که دارای تخصص در زمینه قراردادهای پیمانکاری می باشند این امکان را برای شما فراهم نموده است که با مراجعه به مجموعه ما بتوانید از خدمات تخصصی مجموعه ما استفاده نمایید. برای مشاوره حضوری یا تلفنی با وکیل متخصص در زمینه قراردادهای پیمانکاری با ما تماس بگیرید.