رفع مزاحمت و ممانعت از حق

مزاحمت از حق به چه معناست؟ معنای حقوقی ممانعت از حق چیست؟ رفع مزاحمت و ممانعت از حق چگونه است و دعاوی آنها چه تفاوتی باهم دارند؟ وکیل دعاوی ملکی به نحو تخصصی پاسخ میدهد.

دعاوی رفع مزاحمت و ممانعت از حق

با نگاهی اجمالی به پرونده های حال حاضر در دادگاه ها و شوراهای حل اختلاف به سادگی مشخص می گردد که بخش عمده ای از آنها مربوط به دعاوی رفع مزاحمت و ممانعت از حق می باشد. برای توضیح این مطلب لازم است ابتدا به این نکته اشاره کنیم که گاهی این موضوع بر اساس عدم آگاهی و به صورت غیر عمد حادث می شود. و گاهی از روی عمد و با قصد و نیت سوء و مشخص تحقق می یابند. اما نکته ای که حائز اهمیت است این است که در هر حال نباید برای افراد مزاحمت ایجاد شود. و نه اینکه ممانعت از استفاده از حق و حقوق برای آنها پیش بیاید. حال به ادامه مطلب در مورد موضوع رفع مزاحمت و ممانعت از حق می پردازیم.

  • نکته: اگر بخواهیم این دعاوی را طبقه بندی کنیم، میبایست آن ها را جزء دعاوی تصرف به شمار آوریم.

مزاحمت از حق به چه معناست؟

وکیل ملکی میگوید: اگر بخواهیم این دو بخش رفع مزاحمت و ممانعت از حق را به صورت مجزا شرح دهیم، میبایست گفت که قانون گذار در ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی دعوای مزاحمت را این چنین توضیح می دهد که، دعوای مزاحمت عبارت است از دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیر منقول، درخواست جلوگیری از مزاحمت شخصی را مطرح می کند، که نسبت به متصرفات ایشان مزاحم است. این امر به گونه ای است که مال را از تصرف او خارج نکرده است. با این توضیح کاملا روشن است که تصرف مال و مالکیت همچنان در دست صاحب مال است و فقط برای استفاده کردن و بهره مند شدن از آن دچار اشکال است.

  • نکته: قانون آیین دادرسی مدنی سه نوع دعوا را پیش بینی نموده است که به همگی آنها دعاوی تصرف اطلاق می شود. که عبارتند از: دعوای تصرف عدوانی ، دعوای مزاحمت و دعوای ممانعت از حق.
◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل تصرف عدوانی | دعوای تصرف عدوانی حقوقی

ممانعت از حق به چه معناست؟

وکیل ملکی بصورت تخصصی میگوید: حال به توضیح بخش دوم می پردازیم که آن ممانعت از حق است. این حق عبارت است از تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری می خواهد. این موضوع نیز مطابق ماده ۱۵۹ قانون آیین دادرسی مدنی می باشد. برای هر چه بهتر روشن شدن این امر به توضیح اجمالی حق ارتفاق و حق انتفاع می پردازیم.

حق انتفاع:

حق انتفاع، حقی است که به موجب آن شخص می تواند از مالی که عین آن در ملک دیگری است یا مالک خاص ندارد استفاده کند. در حق انتفاع مال در مالکیت شخص دیگری است و حتی منافع نیز برای دیگری است و فقط شخص می تواند از آن استفاده نماید و بهره برداری کند.

حق ارتفاق:

حق ارتفاق، حقی است که به موجب آن صاحب ملک به اعتبار مالکیت خود می تواند از ملک دیگری استفاده نماید، مثل رد شدن از زمین دیگری برای رسیدن به زمین خود.

رفع مزاحمت و ممانعت از حق و تفاوت دعوای آنها

دعوای رفع مزاحمت و ممانعت از حق باید در قالب دعاوی حقوقی طرح و اقامه گردند. در بحث ممانعت از حق عمل فاعل به صورت کلی مانع استفاده صاحب حق و یا استفاده کننده می شود. اما در مزاحمت عمل انجامی از سوی فاعل اختلالی جزئی و کوچک در تصرف مالک ایجاد می نماید. بدون آنکه بهره مندی متصرف را به طور کلی غیر ممکن سازد. این نکته را می توان بزرگترین تفاوت این دو دانست. و نباید از این مسئله غافل شد که اکثر قواعد مربوط به دعوای رفع مزاحمت و ممانعت از حق با یکدیگر شبیه هستند.

موضوع رفع مزاحمت و ممانعت از حق از دیدگاه قانون

رفع مزاحمت و ممانعت از حق به این شرح در قانون ذکر گردیده اند؛ درباره این دو مبحث در ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی سخن به میان آمده است و ارتکاب این اعمال را جرم انگاری کرده است. پس روشن است زمانی که برای فعل یا ترک فعلی در قانون جرم انگاری صورت گیرد آن اعمال در صورت بروز می توانند برای فاعل مجازات هایی را به بار آورند.

در ماده ۶۹۰ اینگونه بیان شده است که هر کس به وسیله صحنه سازی از قیبل پی کنی، دیوار کشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و زراعت و امثال آنها و به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی و…. که بدون اجازه سازمان محیط زیست و مراجع ذی صلاح باشد و یا اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق گردد به مجازات یک ماه تا یک سال محکوم می شود.

نکته: دادگاه پس از صدور حکم در مورد موضوعات رفع مزاحمت و ممانعت از حق، دستور به رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق را صادر می نماید.

رفع مزاحمت و ممانعت از حق و انواع آن

ممانعت از حق را می توان تحت دو عنوان حقوقی و کیفری پیگیری نمود. که از طریق حقوقی آن به موجب قانون آیین دادرسی مدنی و کیفری آن به موجب قانون مجازات اسلامی می باشد. منظور از ممانعت از حق حقوقی آن است که شخص تنها درخواست رفع ممانعت از حق خود را از دادگاه تقاضا می نماید. ولی در ممانعت از حق کیفری شخص مجازات فرد مانع شونده را نیز به علاوه رفع ممانعت مطالبه می نماید.

  • نکته: رسیدگی به جرم مورد بحث یعنی رفع مزاحمت و ممانعت از حق به صورت خارج از نوبت در دادگاه انجام می شود. و دادگاه با تنظیم صورت مجلس دستور توقف عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی را صادر می نماید.

دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم رفع مزاحمت و ممانعت از حق کجاست؟

از آنجایی که این دعوا دارای دو صورت حقوقی و کیفری است پس برای جنبه حقوقی آن میبایست دادخواست خود را مبنی بر رفع مزاحمت و ممانعت از حق به همراه شرح واقعه و دیگر دلایل تقدیم دادگاه عمومی نمود. و اگر جنبه کیفری آن مد نظر باشد میبایست شکواییه ای با همین عناوین را تقدیم دادسرای محل وقوع جرم نماید.

  • نکته: چه درخواست حقوقی و چه کیفری را باید در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرد. هر دو دعوا غیر مالی بوده و هزینه دادرسی آنها ثابت است.
◁◁ بیشتر بدانید:  اجرت المثل ایام تصرف آپارتمان یا خانه

دعوای رفع مزاحمت و ممانعت از حق
دعوای رفع مزاحمت و ممانعت از حق

وکیل دعاوی املاک در تهران

با توجه به مشکلات موجود بین افراد در این باب یعنی ایجاد مزاحمت و ممانعت از حق توصیه می شود در برخورد با این چنین مسائلی حتما از علم و تجربه افراد خردمند و آگاه بهره ببرید تا حقی از شما زایل نگردد. و حتی اگر این اتفاق برای شما افتاد به راحتی بتوانید از حقوق خود دفاع نمایید.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای مجرب و متخصص در زمینه دعاوی ملکی آماده یاری رساندن به تمامی شما عزیزان می باشد. تا با خیالی آسوده به انجام سایر امور زندگی خویش بپردازید. جهت مشاوره با وکیل دعاوی ملکی در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۱ میانگین امتیاز: ۳.۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

8 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
محمد
1 سال قبل

سلام اگر کسی موقع ساخت و ساز توسط شخص متصرف زمین با اعتراض و تماس با کلانتری متوقفش کند و دادخواست رفع تصرف عدوانی بدهد ولی رد شود و دوباره موقع ساخت و ساز صاحب زمین مانع کارش شود و باز دادخواست رفع موقت تصرف دهد و باز رد شود و دوباره مانع ساخت و ساز مالک شود، آیا ممانعتهای قبلی و صورتمجلس قبلی مامور پاسگاه محاسبه میشود؟ اگر مالک زمین بار سوم باکلانتری تماس بگیرد و ممانعتش صورتجلسه شود، آیا باید دادخواست ممانعت مجدد بدهد؟ آیا شخص مانع به حبس محکوم میشود؟

خدری
3 سال قبل

سلام وقت بخیر اگه ممانعت از بهرمندی از حقوق به شکلی غیر علنی باشه باید چکار کرد؟

شادل
3 سال قبل

سلام خسته نباشی . میخواستم بپرسم دعوای ممانعت از حق جزء کدام دسته از دعاوی قرار میگیره و مرجع صالح به رسیدگی بهش کجاست؟

دامون
3 سال قبل

سلام وقت بخیر میشه بفرمایید برای شکایت حقوقی و کیفری درباره این جرم به کجا باید مراجعه کنم؟