حکم نداشتن گواهینامه در تصادف رانندگی

حکم داشتن گواهینامه و عدم گواهینامه در تصادفات یعنى چه؟ آیا رضایت و عدم رضایت شاکى در روند رسیدگی تاثیرگذار هست؟ تاثیر رضایت یا عدم رضایت در حبس چگونگه است؟ قانون برای مرتکبین رانندگی بدون گواهینامه چه مجازاتی را در نظر گرفته است؟ بیمه گر تا چه سقفی از بیمه را میتواند استفاده کند؟ کدام مرجع و دادگاه صالح به رسیدگی می باشد؟

تعریف حکم نداشتن عدم گواهینامه در تصادفات

در تصادفات و سوانح رانندگی در جاده ها، که منجر به فوت می شود، داشتن گواهینامه تا چه حد تاثیر دارد؟ سن رانندگان هم می تواند موثر باشد؟ در پروندهایی که موضوع آن تصادفات رانندگی، که منجر به فوت یا جراحت می شود، داشتن گواهینامه و عدم گواهینامه، در صدور حکم از اهمیت زیادی، برخوردار است. همچنین سن رانندگان هم، در صدور حکم نیز مهم میباشد. وکیل متخصص می گوید: گواهینامه در واقع مدرکی است که از سوی اداره ی راهنمایی و رانندگی به افراد، طی یک آزمون داده میشود (مجوز قانونی برای رانندگی، در جادها از سوی اداره ی راهنمایی و رانندگی).

وکیل کیفری در مورد تصادفاتی که در جاده ها منجر به فوت می شود، اینگونه بیان مطلب می کند: درصورتی که راننده ، گواهینامه نداشته باشد، چنانچه علت وقوع حادثه بی احتیاطی و یا بی مبالاتی طرف مقابل باشد، راننده  به علت نداشتن گواهینامه مقصر قلمداد نمی شود. اما از حیث این که فاقد گواهینامه بوده قابل تعقیب ومجازات می باشد.
  • نکته: وکیل جرایم کیفری در خصوص نداشتن گواهینامه رانندگی در تصادفات که نتیجه ی آن فوت شخص بی گناه میباشد، بیان می کند: تشخیص این که مقصر حادثه از روی عمد این عمل را انجام داده، یا از روی بی احتیاطی یت بی مبالاتی بوده، بر عهده ی کارشناس راهنمایی و رانندگی است.

درتصادفات رانندگی یا سوانح رانندگی، ممکن است راننده علاوه بر نداشتن گواهینامه، سن قانونی برای رانندگی را هم نداشته باشد. در این صورت هم مرتکب جرم قتل غیر عمد شده، و هم مرتکب جرم نداشتن گواهینامه شده است. و مهم تر از همه نداشتن سن قانونی برای رانندگی شده است. (سن قانونی برای گرفتن گواهینامه ۱۸ سال کامل میباشد)

◁◁ بیشتر بدانید:  جرم قتل در اثر تصادفات رانندگی

مقصر بودن و نبودن راننده در صورت نداشتن گواهینامه در تصادفات

در مورد مقصر بودن و نبودن راننده در حوادثى که در اثر تصادفاتی، که منجر به فوت مى شود مخصوصاً در حالتى که راننده گواهى نامه ندارد، اختلاف نظر است. وکیل کیفری میگوید: گروهى از حقوقدانان معتقدند که صرف گواهى نامه و فقدان گواهى نامه باعث تغییر ماهیت جرم قتل از عمد یا غیر عمد نمى شود. اما گروه دیگر معتقدند که صرف عدم گواهى نامه، قتل عمد محسوب مى شود. چرا که نباید تصور کرد دلیل نداشتن گواهى نامه باعث عمد شدن جرم مى شود. چه بسا بسیارى از رانندگان با صرف داشتن گواهى نامه مهارت و دقت کافى در رانندگى را ندارند. در حالى که شخص در صورت عدم گواهى نامه آنچنان داراى مهارت است که نمى توان تشخیص داد که این فرد فاقد گواهى نامه است.

در ماده ٢٩١ قانون مجازات اسلامى قانون گذار بى مبالاتى و بى احتیاطى را علت قتل غیر عمد یا شبه عمد دانسته است. پس نداشتن گواهى نامه دلیل بر عمد بودن جرم ارتکابى ندارد.

در تصادفات صرف نداشتن گواهینامه موجب مقصر بودن راننده نیست، آن چیزی که در تعیین مقصر حادثه تاثیر دارد، وجود رابطه بین وقوع حادثه و خطای راننده است، این رابطه باید مستقیم باشد، یعنی اگر علتی وجود نداشت، قطعا حادثه ی  هم به وجود نمی آمد. پس مقصر حادثه، طبق قوانین راهنمایی و رانندگی، را کارشناسان تعیین می‌کنند. حال اگر طبق قوانین، راننده مقصر نبود و علت وقوع جرم، طرف مقابل بود، تنها جرم راننده، رانندگی بدلیل نداشتن گواهینامه است. کسی در حادثه رانندگی گواهینامه نداشته باشد، اگر علت وقوع حادثه بی احتیاطی و یا بی مبالاتی طرف مقابل باشد، راننده  فقط، به دلیل نداشتن گواهینامه مقصر قلمداد نمی شود. اگرچه از حیث این که فاقد گواهینامه بوده قابل تعقیب و مجازات است.

در پروندهایی که موضوع آن، نداشتن گواهینامه در تصادفاتی که منجر به فوت میشود، راننده بدون گواهینامه به علت، بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت باعث تصادفی شود که نتیجه ی آن  صدمات بدنی و فوت شود، دادگاه  مجازات راننده  را تشدید میکند و می‌تواند راننده متخلف را به مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی محروم کند.

  • نکته: وکیل متخصص در ادامه اضافه می کند: در صورتی که راننده بدون گواهینامه مقصر حادثه باشد، حال آنکه  این که تصادف منجر به خسارت مادی یا بدنی شده باشد، در صورتی که خودرو دارای بیمه نامه معتبر باشد، بیمه گر مکلف به پرداخت خساراتی است که به موجب بیمه نامه تعهد نموده است.

تاثیر رضایت و عدم رضایت شاکی در تصادفات بدون گواهینامه

در سوانح و تصادفات جاده ای، که راننده گواهینامه ندارد، آیا رضایت شاکی تاثیری در روند پرونده دارد؟ وکیل جرایم کیفری بیان میکند: در پروندهای تصادفات جاده ای، اگر راننده گواهینامه نداشته باشد،  تاثیر رضایت شاکی در روند رسیدگى بدین شرح است؛

در صورت رضایت شاکى،  پرونده  متوقف نمى شود و مختومه اعلام نمى گردد. چون جرم ارتکابی  قتل غیر عمد یا شبه عمد میباشد و غیر قابل گذشت است. اینگونه جرایم درست است که با شکایت شاکى شروع مى شود ولى با رضایت او مختومه نمى شود، و دادستان بعنوان مدعى العموم کار تعقیب و رسیدگى و اجراى حکم را انجام مى دهد.

پس رضایت شاکى فقط از باب تخفیف یا تعدیل در حبس تاثیر دارد. در مورد عدم رضایت شاکى دیگر راننده مى تواند با پرداخت دیه از طریق بیمه، پرونده را متوقف کند و نیازى به رضایت شاکى نیست و راننده ملزم است که  مجازات حبس را تحمل کند.
  • نکته: وکیل جرم قتل غیر عمد مى گوید مقصر بودن و نبودن راننده تاثیرى در حبس او دارد. در صورت مقصر بودن حبس و پرداخت دیه الزامى است. در صورت عدم اثبات تقصیر نیازى به تحمل حبس و رضایت شاکى نیست.

تعلق گرفتن بیمه به راننده بدون گواهینامه

پرونده هایى با موضوع آنها  تصادفاتی که منجر به فوت وصدمه بدنی میشود، در صورتی که راننده گواهینامه ندارد، پرداخت دیه چگونه است؟ بهترین وکیل جرم کیفری می گوید: در تبصره یک ماده ١۶ قانون اصلاح بیمه اجبارى مسئولیت مدنى دارندگان  در مورد حوادث رانندگى منجر به فوت، بیمه گزار  با راننده و وراث متوفى در مورد پرداخت دیه و خسارات دیگر توافق مى کند. در صورتی که راننده   گواهینامه نداشته باشد و تصادف کند و مقصر هم باشد، شرکت بیمه وظیفه دارد که بر اساس قانون، خسارت زیان دیده‌های حادثه را پرداخت کند. اما نکته مهم اینجاست که به دلیل نداشتن گواهینامه، شرکت بیمه بعدا خسارتی را که پرداخت کرده بود از راننده پس می‌گیرد. (بیمه های سالانه خودرو)

البته در اکثر مواقع، بیمه مبلغ خسارت را قسط بندی می‌کند که معمولا مبلغ این قسط‌ها سنگین و زیاد است. همچنین ضمانت پرداخت قسط هم ازراننده گرفته می‌شود. اگر راننده بدون گواهینامه مقصر حادثه باشد و خودش آسیب ببیند، به دلیل نداشتن گواهینامه دیه یا غرامتی به او پرداخت نمی‌شود.

از دیگر موضاعاتی که مربوط به نداشتن گواهینامه میشود، بیمه شخص ثالث است. چرا که کسی که مقصراست. باید خسارات زیان دیده را پرداخت کند.

مجازات نداشتن گواهینامه در تصادفات منجر به فوت

مجازات نداشتن گواهینامه در تصادفات، که بدلیل بى احتیاطى و بى مبالاتى و عمدى نبودن و عدم سوء نیت راننده، که منجر به قوت میشود، قصاص منتفى مى شود و مرتکب مکلف به پرداخت دیه مى باشد. کسب رضایت از اولیاى دم متوفى صرفا در کاهش حبس تاثیر داشته و در صورت عدم رضایت حبس، تعیین شده را تحمل مى کند.

وکیل متخصص جرم  قتل غیر عمد در پروندهاى که موضوع آن  تصادف و فوت شخص و نداشتن گواهى نامه  راننده است،

۱-  اگر دفعه اول باشد راننده به حبس تعزیرى ٢ ماه یا جزاى نقدى تا یک میلیون  ریال و یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. در صورت تکرار به ٢ ماه تا ۶ ماه حبس محکوم مى شود یعنى ١٢ ماه حبس. (مجازات درجه۶)

  • نکته: با توجه  به قانون جدید،قاضى مجاز شده که در همه جرایم تعزیرى چه عمدى و چه غیر عمدى، چنانچه مجازات حبس بیش از ۶ ماه تا ٢ سال باشد، و جزاى نقدى بیش از ٢٠ میلیون ریال تا ٨٩ میلیون ریال باشد. مجازات متناسب با جرم براى مرتکب تعیین مى شود و جنسیت مهم نیست. چون دیه زن و مرد در اینخصوص یکسان شده است. بر اساس بند ۱ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت، مجازات رانندگی بدون گواهینامه، به جزای نقدی تبدیل خواهد شد.

در صورت عدم تمدید گواهى نامه در موقع مقرر، مرتکب داراى ٢ مسئولیت مى باشد. ۱- عدم تمدید به موقع که جریمه خاص خود را دارا مى باشد. ۲- بدلیل رانندگى بدون گواهى نامه که در حکم فرد بى گواهى نامه مى باشد.

دادگاه صالح براى نداشتن گواهینامه در تصادفات

دادگاه صالح جهت رسیدگى به جرم نداشتن گواهینامه و بروز تصادفات، داد گاه کیفرى ۲ میباشد. دادگاه کیفری مکلف است: ضمن صدور رأی کیفری، در خصوص ضرر و زیان مدعی خصوصی نیز طبق ادله و مدارک موجود رای مقتضی صادر کند، مگر آنکه رسیدگی به ضرر و زیان مستلزم تحقیقات بیشتر باشد که در این صورت، دادگاه رای کیفری را صادر و پس از آن به دعوای ضرر و زیان رسیدگی می‌نماید.

یکی از اتفاقاتی که در حال حاضر، بسیار رخ می دهد، رانندگی بدون داشتن گواهینامه، است. با توجه به نبود مهارت کافی، و یا به بیان بهتر به جهت اینکه مهارت آنان، در نظر مراجع صالح به تایید رسمی نرسیده است، هنگامی که این رانندگان نیز دچار سوانح رانندگی می شوند، پیامد های قانونی بسیاری را به دنبال خواهد داشت. که از بین آنها میتوان به فوت شخص اشاره کرد. در اینصورت، راننده ای که فاقد گواهینامه است، مطابق مقررات برخورد خواهد شد.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل قتل | بررسی جرم قتل و انواع آن

وکیل تصادفات رانندگی در تهران
وکیل تصادفات رانندگی در تهران

وکیل تصادفات در تهران

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران با حضور وکلای مجرب و با تجربه در دعاوی کیفری و حقوقی در این مقاله نکات مهم در مورد عدم گواهی نامه در تصادفات را بیان کردند. پس بهتر آن است که در این پرونده ها که موضوع آن دعاوی کیفری است و نیازمند تنظیم شکواییه، لایحه، دفاعیه و هر موضوعی با وکیل متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۷۷ میانگین امتیاز: ۳.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

48 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
آنا
2 ماه قبل

سلام خسته نباشید، یکی از اقواممون ۱۶ سالش بوده با ماشین تصادف کرده دوستشم توو ماشین بوده و فوت کرده، حکمش چیه؟

محسن
6 ماه قبل

سلام وقت بخیر، جناب چند مدت پیش مادرم در اثر تصادف فوت کردن سوالم این بود آیا دیه ای که به فرزندان تعلق میگیرد به پسران و دختران برابر است؟

رضایی
8 ماه قبل

سلام، اگه شخصی راننده ماشینی باشه که بیمه داره اما خودش گواهینامه نداره تصادف کنه با جدول و خودش فوت کنه برای صاحب ماشین مشکلی پیش نمیاد؟ بیمه تعلق میگیره؟

هیچی
10 ماه قبل

سلام، فرد ۱۹ ساله بدون گواهینامه مرتکب قتل شده حکمش چیه؟ چه مدت باید بره حبس؟

مهران
10 ماه قبل

سلام خسته نباشید، ببخشید یکی از اقوام بنده تصادف کرده گواهینامه نداشته و طرف فوت کرده، مقصر اون طرف شده ۱۰۰ درصد، حکم پسر اقوام ما چیه؟