مجازات جرم توهین

مجازات جرم توهین چیست؟ جرم توهین در چند دسته تقسیم بندی می شود؟ شرایط لازم برای تحقق جرم توهین و اعمال مجازات آن چیست؟ مجازات جرم توهین در قانون جدید چیست؟ نقش وکیل در پرونده کیفری توهین چیست؟ با بهترین موسسه حقوقی به شماره ثبت ۴۸۶۶۰ در تهران همراه باشید. از انواع خدمات حقوقی وکیل متخصص بهره مند خواهید شد.

جرم توهین چیست؟ چرا توهین کردن جرم است؟

جرم توهین رفتاری است که علیه حیثیت افراد انجام می شود. و هر عملی، مثل انجام کاری، گفتن حرفی، اشاره کردن یا نوشتن مطلبی که باعث کوچک کردن یا خوار و خفیف کردن یا ضعیف نشان دادن فردی شود، توهین به حساب می آید. توهین باعث آزردگی روحی افراد می شود، بنابراین نمی توان به راحتی از این جرم عبور کرد و قانون گذار برای افرادی که با این اعمال سبب آزار روحی دیگران می شوند، مجازات در نظر گرفته است. در ادامه به بیان مجازات جرم توهین خواه بصورت سنتی و خواه بصورت رایانه ای پرداخته میشود.

وکیل جرم توهین میگوید: با ورود و گسترش فضای مجازی، و افزایش روزافزون تلفن های همراه در کشور، جرم توهین به مراتب بیشتر از گذشته شده است. زیرا توهین می تواند هم به صورت واقعی و هم به صورت مجازی باشد. همچنین توهین می تواند هم به صورت حضوری و هم به صورت غیابی باشد؛ بنابراین اگر فردی، در غیاب دیگری به او توهین کند، مرتکب جرم توهین شده و در صورت شکایت قطعا طبق قانون با وی برخورد خواهد شد. ضمنا در انجام جرم توهین، راست یا دروغ بودن مهم نیست بلکه اصل مطلب این است که گفتار یا رفتار در نظر عرف وهن آور و سبک کننده باشد. در ادامه به بیان مجازات جرم توهین در قانون جدید پرداخته خواهد شد.

◁◁ بیشتر بدانید:  نحوه تنظیم شکواییه | وکیل برای تنظیم شکواییه

جرم توهین در چند دسته تقسیم بندی می شود؟

مجازات جرم توهین به نوع توهین و اهانت بستگی دارد و با توجه به اعتبار مقام وشخصیت قربانی جرم، جرم توهین را در سه دسته تقسیم بندی می کنند:

توهین ساده: هر نوع فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک و انجام اعمال تحقیر آمیز مثل ریختن آب دهان، هل دادن تحقیر آمیز، برداشتن کلاه یا روسری افراد عادی شامل این دسته از توهین می شوند. که مجازات مربوطه را در پی خواهد داشت.

مجازات توهین ساده در قانون

توهین ساده در ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مورد جرم انگاری توسط مقنن قرار گرفته است. در این ماده میبینیم که اگر توهین ساده که دربردارنده فحاشی و الفاظ رکیک است، موجب مجازات جزای نقدی درجه ۶ برای مرتکب جرم خواهد بود. این جزای نقدی در حق دولت پرداخته شده و به شاکی داده نمیشود.

البته استفاده از کلیه الفاظ رکیک در دسته توهین ساده قرار نمی گیرد. و برخی از الفاظ رکیکی که معمولا در دعواها و درگیری ها به کار برده می شود، دیگر عنوان توهین ساده به خود نمی گیرد، لذا مجازات جرم توهین ساده را در برنخواهد داشت. و در دسته های دیگر قرار می گیرند که کاهش مجازات جرم توهین در قانون جدید شامل حال آنها نیز میشود که در ادامه به آن می پردازیم.

مجازات جرم توهین مشدد در قانون جدید چیست؟

خوب است پیش از پرداختن به مجازات جرم توهین در قانون جدید، نگاهی به توهین مشدد بیندازیم. گاهی اوقات به دلیل شأن و منزلتی که شخص توهین شونده دارد، قانون گذار واکنش شدید نسبت به توهین دارد، یعنی در مواردی که توهین شونده دارای موقعیت و منزلت خاص مذهبی، اجتماعی و یا سیاسی باشد، مجازات جرم توهین بسیار شدیدتر می باشد. توهین به مقام رهبری قبلی و فعلی، توهین به سایر کارکنان و مقامات دولتی ایران، توهین به مقامات سیاسی خارجی، توهین به صاحبان حرفه ها و مشاغل خاص در این دسته از جرم توهین قرار می گیرد. لذا دارای مجازات مشدده هستند.

  • نکته: قانون کاهش مجازات حبس تعزیری دربردارنده توهین مشدد موضوع ماده ۶۰۹ کتاب پنجم نیز میباشد. یعنی مجازات این نوع جرم را کاهش داده است. در ادامه به بیان نوع و میزان مجازات پرداخته شده است.

مجازات توهین شامل قذف چیست؟

وکیل متخصص دعاوی کیفری میگوید: اگر فردی از الفاظ رکیکی مانند لواط و یا زنا استفاده کند و به شخصی دیگر نسبت دهد، مستحق اجرای مجازات حد قذف می‌باشد. به عبارت دیگر، اگر کسی به دیگری بگوید زنازاده یا حرام زاده یا لواط کار، و قصدش انتساب این اعمال و رفتار باشد، و نتواند در محکمه صالح، این انتساب را به اثبات برساند، موضوع داخل در صلاحیت جرایم حدود الهی بوده و فاعل، مرتکب جرم قذف، یعنی قاذف شناخته شده لذا به مجازات جرم قذف که شلاق است، محکوم میشود.

در عرف جامعه اسلامی مسجد و اماکن مذهبی، محلی پاک و مقدس است، که محل عبادت مؤمنین می باشد. و توهین به مسجد و اماکن مذهبی، توهین به مقدسات اسلام  و مؤمنین به حساب می آید، و مجازات جرم توهین برای آن اجرا می شود. ولیکن خوب است بدانید که مقررات مواد ۵۱۳ الی ۵۱۵ فصل دوم از کتاب پنجم یعنی بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، شامل قانون کاهش نشده و مجازات آنها مانند سابق است لذا مجازات جرم توهین در قانون جدید خارج از آن مصادیق است.

مجازات توهین به مقدسات

مجازات توهین به مقدسات مطابق مواد مذکور، حسب مورد شامل مجازاتهایی از قبیل: اعدام، حبس از ۱ تا ۵ سال، حبس از ۶ ماه تا ۲ سال و حبس از ۳ تا ۱۰ سال میباشد. برای کسب اطلاع از ابعاد حقوقی پرونده خود هم اکنون با موسسه ما تماس گرفته و خواستار صحبت با وکیل متخصص کیفری شوید.

مشاوره حقوقی و تنظیم شکواییه و لایحه توسط وکیل

یکی از بهترین خدمات حقوقی موسسه ما در تهران، ارایه مشاوره حقوقی تخصصی دقیق و کاربردی توسط وکیل کیفری است. همچنین میتوانید تنظیم شکواییه کیفری و تنظیم لایحه کیفری خود را از وکیل بخواهید. با پرداخت کمترین هزینه در کوتاه ترین زمان ممکن، لایحه دفاعیه کیفری با موضوع جرم توهین توسط وکیل تنظیم گردیده و در اختیار شما قرار خواهد گرفت. برای کسب اطلاع از هزینه تنظیم لایحه کیفری جرم توهین با مشاور حقوقی موسسه صحبت نموده یا هم اکنون کلیک نمایید.

شرایط لازم برای تحقق جرم توهین چیست؟

مجازات جرم توهین در قانون جدید دستخوش تغییر شده است. ولیکن برای اعمال آن نیازمند این است که شرایط لازم برای وقوع جرم اتفاق بیفتد. و بتوانیم اقرار کنیم که توهین صورت گرفته و خواستار مجازات جرم توهین هستیم. وکیل متخصص در زمینه توهین می گوید که برای ثابت شدن جرم توهین باید شرایظ ذیل وجود داشته باشد.

  • موهن بودن رفتار: که تشخیص این مورد با عرف است و عواملی مانند زمان و مکان و طبقه اجتماعی و شخصیت مخاطب و موقعیتی که رفتار توهین آمیز در آن صورت گرفته است، موثر می باشند. صرفا خشونت در کلام توهین به حساب نمی آید و عرف باید آن رفتار را توهین آمیز تلقی کند، تا شخص را مستحق تحمل مجازات بدانیم.
  • وجود مخاطب معین: توهین به خود و توهین به یک گروه کلی جرم نمی باشد. البته اگر گروهی که مخاطب توهین قرار می گیرند، کم و قابل تشخیص باشند و بتوان تمام افراد را شناسایی کرد توهین تلقی می شود.
  • شخص حقیقی بودن مخاطب: چون در قانون برای این جرم از کلمه افراد استفاده شده است پس حتما باید شخص حقیقی باشد، تا دربردارنده مجازات توهین برای فاعل باشد، و توهین علیه اشخاص حقوقی مانند ادارات دولتی یا شرکت های خصوصی و… جرم محسوب نمی شود.
  • زنده بودن مخاطب: از آن جایی که واژه افراد در متن قانون آورده شده است، بنابراین دلالت بر زنده بودن مخاطب توهین دارد. توهین به مردگان فقط در صورتی توهین به حساب می آید که توهین به بازماندگان تلقی شود. این امر موجب صدور حکم به تحمل مجازات برای مرتکب خواهد شد.
  • حضوری یا علنی بودن توهین: وجود یکی از دو شرط حضوری یا علنی بودن توهین برای تحقق این جرم لازم و کافی است.
  • توهین باید صریح باشد: الفاظ و یا حرکاتی که موجب توهین شده است باید صریح باشد، و به عبارتی تفسیر بردار نباشد. در صورت عدم صراحت، مرتکب به جرم توهین و مجازات آن، محکوم نخواهد شد.
  • عدم لزوم ابتدایی بودن توهین: به این معنی که، لازم نیست حتما توهین ابتدا از طرف فردی صورت بگیرد، بلکه اگر به توهین پاسخ داده شود و واجد شرایط توهین باشد، باز هم توهین محسوب می شود. و شخص پاسخ دهنده نیز مجازات توهین به صورت خفیف تر به وی تعلق می گیرد. یعنی مجازات جرم توهین در قانون جدید بر وی نیز اعمال میگردد.
  • نتیجه حاصله: جرم توهین یک جرم مطلق است و حتی اگر کسی که مخاطب توهین قرار گرفته است ناراحت نشود، باز هم جرم توهین از نظر عرف اتفاق افتاده است.
  • سوء نیت در جرم توهین: کسی که توهین می کند حتما باید به موهن بودن رفتار خود آگاه باشد، و آگاهانه مرتکب این جرم شده باشد. و توهین نباید به دلایلی مثل اختلاف فرهنگی یا زبانی باشد.
◁◁ بیشتر بدانید:  اثبات جرم توهین چگونه است؟

نقش وکیل در پرونده کیفری توهین

  • نقش وکیل در تعیین مجازات جرم توهین چیست؟
  • آیا وکیل در پرونده کیفری توهین میتواند نقش به سزایی داشته باشد؟

وکیل کیفری ادله اثبات دعوا را بررسی میکند. به نحو صحیح تنظیم شکواییه نموده و مواردی از قبیل استناد به متن پیامک ها یا ارجاع امر به پلیس فتا را در متن شکواییه قید میکند. در روند رسیدگی در همه جلسات حضور به عمل میرساند. نسبت به دفاع از حقوق شاکی یا متهم اقدام میکند. لایحه دفاعیه کیفری را شخصا تنظیم و تقدیم محکمه میکند. در مواقع صحیح و قانونی، به مواردی همچون تخفیف مجازات، تعلیق اجرای مجازات، تعویق صدور حکم اقدام میکند. لذا بهترین کار این است که همواره از دانش، تخصص و مهارت وکیل کیفری در پرونده جرم توهین استفاده نمایید.

انواع مجازاتهای قانونی برای جرم توهین

مجازات جرم توهین را مطابق قانون قدیم و بصورت کلی بیان مینماییم. مجازات آن بستگی به این دارد که جرم توهین در چه دسته ای قرار می گیرد. مجازات جرم توهین با توجه به نوع توهین و شان و شخصیت توهین شونده توسط قاضی تعیین می شود.

  • توهین به افراد از قبیل فحاشی و استفاده از الفاظ زشت و رکیک، اگر موجب حد قذف نباشد، مجازات جرم توهین در این شرایط تا ۷۴ ضربه شلاق یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود. مجازات توهین ساده مطابق قانون جدید افزایش یافته است.
  • ممکن است توهین مصداق قذف باشد، یعنی شامل الفاظ بسیار رکیک مانند لواط و زنا باشد، مجازات جرم توهین در این مواقع شامل موارد زیر می باشد.
  • شخصی که قذف کرده است در صورتی محکوم به حد قذف می شود که در هنگام قذف، فرد قذف شونده بالغ، عاقل، مسلمان، معین و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد. در این شرایط حدّ قذف، هشتاد ضربه شلاق می باشد.
  • اگر قذف شونده، نابالغ، مجنون، غیر مسلمان یا غیر معین باشد، قذف کننده به ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم می‌شود.
  • برای جرم توهین معمولا حدود ۵۰ میلیون تومان وثیقه در نظر گرفته می شود که می توان از فیش حقوقی معتبر، جواز کسب و یا سند ملک و ماشین استفاده کرد.

مجازات جرم توهین در قانون جدید چیست؟

مجازات جرم توهین در قانون جدید با توجه به کاهش مجازات حبس های تعزیری، به جزای نقدی تبدیل شده است و در این خصوص افزایش داشته است. مطابق ماده ۱۱ قانون مرقوم، مادتین ۶۰۸ و ۶۰۹ که مربوط به جرایم توهین ساده و توهین مشدد میباشد، مشمول قانون جدید کاهش شده است. مجازات توهین ساده موضوع ماده ۶۰۸، جزای نقدی ۶ تا ۲۴ میلیون تومان است. مجازات توهین مشدد، ۴۵ روز تا ۳ ماه حبس، ۷۴ ضربه شلاق تعزیری، ۲ میلیون ریال تا ۲۵ میلیون ریال جای نقدی میباشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  نحوه شکایت و رسیدگی به جرم ارسال پیامک توهین آمیز

مجازات جرم توهین در قانون جدید
مجازات جرم توهین در قانون جدید

وکیل پرونده توهین

اگر از مجازات جرم توهین در قانون جدید بی اطلاع هستید، اگر برای تنظیم شکواییه و یا تنظیم لایحه نیازمند مشاوره حقوقی هستید و اگر مرتکب این جرم شده اید و بعنوان متهم نیازمند ارائه دفاع در محکمه هستید، و یا توسط قاضی پرونده حکم تعیین شده و نسبت به آن اعتراض دارید، قبل از هر اقدامی توصیه می شود از مشاوره حقوقی تخصصی وکلای موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا استفاده نمایید. همچنین میتوانید انتخاب کنید که وکیل خانم یا وکیل آقا برای شما وکالت کند یا مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری با وی داشته باشید. انتخاب با شماست. برای دریافت سایر خدمات حقوقی با ما تماس حاصل نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۸۶ میانگین امتیاز: ۳.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

26 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
امیر
11 ماه قبل

سلام
برای مجازات توهین ساده ، بصورت کلی مجازات تعیین می‌شود یا اینکه هر توهینی جدا

محمد
1 سال قبل

با سلام، مجازات توهین مشدد یکی از موارد سه گانه است یا هر سه مورد؟ حبس قابل تبدیل به جزای نقدی هست یا خیر؟

علی
1 سال قبل

سلام، جلو درب منزل با حضور زن و بچه و همسایه ها در خرداد ۱۴۰۰ با من درگیر شدند. قرار توهین و فحاشی و ضرب صادر شد اقرار هم کردند شهود هم داشتم ۴نفر، ثابت شد. قاضی طبق ماده ۶۰۸ مجازات اسلامی به دو میلون و دویست محکوم و سپس طبق ماده ۴۶ تا ۵۴ تعلیق دو ساله صادر کرد، قذف نیست؟حبس ندارد؟

حبیب
1 سال قبل

همسایه من آمد دم در و به خانم من تهدید و فحاشی کرد، که دوربین مدار بسته تصویرش را گرفته ولی صدا ندارد. چگونه میتوانم ثابت کنم؟

جلیل
1 سال قبل

سلام توهین به حکومت از طریق مکالمه تلفنی جرمش چیه؟